Hoe kies je de haarkleur die bij je past? Kleurenexpert Marriët Gakes legt het uit

Interview met Marriët Gakes, Colour Director bij Salon B en B academy

Haarkleuren

Spectaculaire haarkleurencreaties van Marriët Gakes, Salon B, foto's: courtesy of Salon B

Als je je haar wel eens gekleurd hebt of het regelmatig verft, dan zul je weten dat het vaak heel moeilijk is om de juiste kleur te vinden. Hoe vaak stelt een kleur niet teleur? Hoe vaak vergis je je niet in een kleurenstaaltje? En hoe vaak gebeurt het niet dat een nieuwe kleur je er opeens veel vermoeider en minder stralend doet uitzien? Ons is het maar al te vaak overkomen! Marriët Gakes, Colour Director bij Salon B en B academy, legt ons in dit interview uit hoe jij - samen met je kapper - de juiste haarkleur kunt vinden. Marriët heeft jarenlange ervaring op het gebied van haarkleuren en is maar liefst drie keer uitgeroepen te worden tot Hair Color Technician of the Year. Met haar tips en kleuradviezen moet het haarkleuren voortaan goed gaan!

Je haarkleur moet bij jouw persoonlijkheid en je levensstijl passen

Op dit moment zijn de trends qua haarkleuren wat rustiger. Er zijn natuurlijk uitschieters en we zien nog wel felle kleuren, maar het moet bij je passen. Ben je een bepaald type dat een opvallende kleur met veel lef kan dragen en past het bij je levensstijl en de manier waarop je je kleedt, dan kan ik een statement kleur echt supermooi vinden.

Een goed voorbeeld is onze Nederlandse Victoria Koblenko [Marriët Gakes doet Victoria Koblenko's haar al 15 jaar]. Victoria heeft echt alle mogelijke haarkleuren gehad: koper, donker, witblond, asblond. Zij kan eigenlijk alle haarkleuren hebben, want zij is van nature een schoonheid. Ze kiest vaak voor echte statement kleuren. Daarmee geeft ze echt een haarvisite kaartje mee af: 'Dit is mijn haarkleur en hier sta ik voor'.

Marriët Gakes en Victoria Koblenko

Marriët Gakes met Victoria Koblenko, foto courtesy of Salon B

Maar niet iedereen kan zulke kleuren hebben. Vaak vragen mensen mij of ik ze dezelfde haarkleur als Victoria Koblenko wil geven. Natuurlijk kan ik dit, maar niet altijd past het bij de persoon of de levensstijl van deze vrouwen. Je moet daar goed naar kijken. Hetzelfde geldt voor heel excentrieke kleuren. Bij sommige mensen staat het echt geweldig, zeker als je het met lef draagt. En bij andere mensen denk ik: 'Dat moet je niet willen'.

Een haarkleur kies je ook op basis van het onderhoud dat deze kleur van je vraagt

Verder moet je je afvragen hoeveel je bereid bent voor een haarkleur te doen. Toen Victoria Koblenko witblond was, was de keerzijde van de medaille dat ze elke drie tot vier weken bij mij in de stoel zat om de uitgroei uit te werken en de kleur optimaal te houden. Je moet dus niet voor een statement kleur kiezen als je die niet kunt of wilt onderhouden. Het is heel belangrijk om dit bij jezelf te bedenken en met je kapper te bespreken. Wil je dit commitment met jezelf en je kapper aangaan? Hoeveel heb je voor je haarkleur over?

Heb je niet veel tijd of gaat het teveel kosten, dan kun je bijvoorbeeld beter voor zachte highlights kiezen. Die vragen veel minder onderhoud dan ijsblond haar.

Kies je haarkleur niet puur op basis van de haartrends van het moment

Veel mensen willen zich bij de keuze van een haarkleur maar al te graag laten leiden door de trends, door wat ze op televisie en in de bladen zien. Maar ook hier wil ik een kanttekening maken. De trends zijn heel erg leuk om aan iedereen mee te geven maar uiteindelijk draait het erom wat bij jouw persoon mooi staat. Je kapper kan je daarbij in een persoonlijk adviesgesprek helpen. Je gaat dan samen kijken wat geschikt voor jou is en wat bij je past. Je eigen persoon is uiteindelijk een belangrijker uitgangspunt dan de rest. De kleur moet altijd op de persoon afgestemd worden. Het is dus niet zo van 'nu is goudblond in, dus nu moet ook iedereen voor goudblond gaan'. Als iemand bij mij komt, die veel mooier is met beigeblond of koel zandblond, dan moet je de trends loslaten. Het gaat er uiteindelijk om dat iemand mooier wordt van een nieuwe haarkleur.

Laat je goed adviseren over je haarkleur

Het advies van je kapper is dus heel belangrijk. Daarom ga ik, voordat ik ga knippen of kleuren, altijd eerst even rustig zitten en samen met je kijken wat je ideale haarkleur is, wat mooi vindt en hoe de kleur het mooist tot zijn recht komt. Wij gebruiken daarbij haarstrengen die we in zo'n 80 haarkleuren hebben en de grootte hebben van een gemiddelde paardenstaart. Die kun je als een pony voor het gezicht houden of langs de wang laten vallen en geven zo al een goed beeld van hoe een kleur je zal staan. Dat werkt veel beter dan kleine haarstaaltjes in een kleurboek. Het is vaak moeilijk voor te stellen hoe je er met zo'n kleur zult uitzien.

Haarkleuren

Haarkleuren door Marriët Gakes, foto's: courtesy of Salon B

Zorg ervoor dat jij en je kapper het over dezelfde kleuren hebben. Rood is niet voor iedereen hetzelfde

De haarstrengen zijn ook belangrijk omdat het praten over kleuren gemakkelijk misverstanden kan opleveren. Rood voor de één is niet rood voor de ander. Voor sommige mensen is rood koperrood, voor anderen is het felrood. Daarom vraag ik altijd om de kleur goed omschrijven. Is rood voor jou goudkoper, dieprood, bessenrood? Hetzelfde geldt voor kleuren als 'coffee brown' en 'cioccolate brown'. We denken allemaal dat we dezelfde kleur in ons hoofd hebben maar dat is niet zo. De communicatie met je kapper is dus heel belangrijk. Ik probeer ook echt meer vanuit de emotie over kleur te praten en erachter te komen wat iemand wil bereiken met een haarkleur. Wil je er zachter van worden of juist een power woman? Door middel van deze vragen kun je inspelen op de emotie. Want kleur is emotie.

Stem de haarkleur af op je gezichtshuid óf pas je make-up eraan aan

Het is ook belangrijk om goed voor ogen te houden wat een haarkleur voor je gezicht doet. Als een kleur bij je past, dan zullen de mensen in je omgeving zeggen: 'Wat zie je goed uit, ben je goed uitgeslapen?'. De kleur gaat leven. Als de kleur niet goed gekozen is, ga je er vaak wat vermoeider en ziekig uitzien.

Een goed voorbeeld van hoe haarkleuren en huidskleuren op elkaar reageren, is de lichte haarkleur die Beyoncé een poosje geleden had. Iedereen wilde vervolgens ook die haarkleur hebben. Ik heb toen geprobeerd uit te leggen dat een heel lichte kleur met een wat donkerdere huidskleur, donkere ogen en donkere wenkbrauwen je gezicht heel grauw maakt. Dat Beyoncé er op foto's mee wegkomt, is vooral ook omdat er tegenwoordig ontzettend veel aan de kleuren op foto's kan worden gedaan en omdat er vast een visagist urenlang op haar gezicht heeft staan ploeteren om ervoor te zorgen dat die haarkleur er werkelijk fantastisch uitziet.

Dit voorbeeld laat zien dat het ook belangrijk is om je af te vragen of je bereid bent om je make-up aan je nieuwe haarkleur aan te passen. Als je je niet opmaakt of je make-up niet wilt aanpassen, dan is het heel belangrijk om je haarkleur goed op je gezichtshuid af te stemmen. Maar ben je wel bereid met make-up te werken, dan kun je meer kanten op. Heb je bijvoorbeeld veel rood in je gezicht, dan kun je een foundation gebruiken om het rood te camoufleren en dan kan ook een haarkleur die je eigenlijk nooit zou kunnen hebben, heel mooi staan.

Met dank aan Marriët Gakes, Colour Director Salon B, http://www.salonb.nl/

Awardwinnend hairstylist Marriët Gakes is ruim 17 jaar werkzaam binnen het kappersvak. Ze vestigde haar naam als kapper binnen de Nederlandse kapperswereld, door drie keer uitgeroepen te worden tot Hair Color Technician of the Year (2008, 2012 & 2013). Haar unieke kijk op kleur en haar uitgebreide kennis van kleurmethodes maken haar tot één van de meest betrouwbare en innovatieve autoriteiten op het gebied van haarkleur in Nederland. Sinds 2006 is Marriët Gakes werkzaam als Colour Director bij Salon B en B academy. Als Colour Director zorgt ze er door middel van trainingen en persoonlijke begeleiding voor dat iedere student en hairstylist kleurt volgens de B kleurfilosofie. Marriët vertelt "Klanten een totaalplaatje bieden waarbij coupe en kleur perfect op elkaar afgestemd zijn en waarbij de gezondheid en glans van het haar altijd voorop staan, dat is waar het om draait."

GESPONSORDE LINKS