10 Tips om de kapper van je leven te vinden. Ga voor de beste knipbeurt ever!

Een goed kapsel - goed gekozen, goed uitgewerkt - heeft een positieve uitwerking op onze zelfverzekerdheid. Andersom is 'bad hair' een constante bron van ergernis en kan het een negatieve stempel op je dagen drukken.

Kapper

Als je haar maar goed zit. Niets is belangrijker dan goed geknipt haar. Met mooi in model geknipt en goed onderhouden haar kom je zelfs zonder make-up en in spijkerbroek goed voor de dag. Een goed kapsel - goed gekozen, goed uitgewerkt - heeft een positieve uitwerking op onze zelfverzekerdheid. Andersom is 'bad hair' een constante bron van ergernis en kan het een negatieve stempel op je dagen drukken.

Je begrijpt al waar we naartoe willen. Vertrouw jouw dierbare lokken alleen aan de allerbeste handen toe. En nee, je hoeft daarvoor niet direct je credit card te trekken en het telefoonnummer van een celebrity kapper te draaien. Een goede kapper kun je ook in je eigen omgeving vinden en hoeft niet exorbitant duur te zijn. Je moet alleen even wat 'research' doen.

Ben jij hard aan een knipbeurt toe en op zoek naar een bekwame hairstylist die bij jou past, lees dan onze tips die vooral ook gebaseerd zijn op onze eigen ervaring.

1. Kies je kapper bewust

De tijden zijn voorbij dat je zomaar bij de buurtkapper binnenloopt. Er is enorm veel aanbod als het om kapsalons gaat. Kies daarom bewust.

2. Doe onderzoek

Internet is altijd een goed hulpmiddel om informatie te verzamelen. Kijk eens welke kapsalons er bij jou in de buurt zijn en wat de reacties van het publiek daarop zijn.

Heb je even tijd, ga de kapsalon waar je keuze op gevallen is dan even in persoon bekijken. Je hoeft er niet naar binnen te gaan. Wat ons interesseert, is wat er naar buiten komt! Hoe zit het haar van degenen die zich hebben laten knippen en hoe zien de haarkleuren eruit? Je ziet het snel genoeg!

3. Zie je iemand met een perfecte haarsnit of haarkleur, spreek die dan aan!

Maar de allerbeste manier om de kapper van je leven te vinden, is iemand die je opvalt vanwege de perfecte haarsnit of haarkleur aanspreken. Zo heb ik zelf mijn kapper gevonden. In de sportschool zag ik een leuk type met heel natuurlijk geblondeerd haar. Het was echt heel mooi gedaan. Ik heb al mijn moed verzameld en haar naar haar kappersalon gevraagd.

4. Ga voor de persoon, niet voor de kapsalon

Vraag niet alleen naar de kapsalon maar vooral ook naar de hairstylist die het haar van degene die je aanspreekt, heeft gedaan. Belangrijker nog dan de kapsalon, is de persoon van je kapper. Maak je afspraak met die persoon en wijk daar niet vanaf. Geef elke keer als je een afspraak maakt, duidelijk aan door wie je geknipt of gekleurd wilt worden. Ik dacht het eens helemaal gevonden te hebben in een kapsalon, maar toen mijn vaste kapster daar wegging en ik in handen van haar opvolgster terecht kwam, ging het finaal mis! Sta dus op je strepen en houd vast aan de persoon.

5. Leer je kapper kennen

Een hairstylist met een gedegen opleiding en ervaring is tegenwoordig meer dan de kapper op de hoek. Het is een ware 'hair consultant'. Hij of zij moet goed luisteren naar je wensen en zich in leven in jouw persoon. Anderzijds moet je kapper jou adviseren en goed uitleggen wat hij of zij wil gaan doen. Luister vooral goed naar wat je kapper te vertellen heeft. Op basis daarvan kun je je al een idee vormen van zijn of haar kundigheid. Een goede kapper heeft het niet alleen over je haarlengte, maar ook over beweging in je haar en de textuur van je haar.

Wees niet bang om vragen te stellen als iets je niet duidelijk is. Tussen neus en lippen door mag je ook best naar de loopbaan (en ervaring) van je 'hairstylist to be' informeren. Heb je er uiteindelijk geen goed gevoel bij, houd dan voor ogen dat je niet verplicht bent om je te laten knippen of kleuren. Bouw van tevoren, bij het maken van de afspraak, deze mogelijkheid in door te zeggen dat je voor een consult komt en dat je even komt kennis maken.

6. Kijk door de 'blow out' heen!

Staar je niet blind op een 'blow out'. Als je van de kapper vandaan komt, zit je haar meestal goed omdat het mooi geföhnd is. Maar een 'blow out' kan 'knipfoutjes' goed verbergen. Je ziet eigenlijk pas goed hoe je haar geknipt (of geverfd) is als je het zelf een keer hebt gewassen. Omgekeerd geldt ook dat het geen zin heeft om je haar een keer bij een kapsalon te laten föhnen om te kijken 'of ze goed zijn'. Een 'blow dry' buert vertelt je niets over hoe een kapper knipt of kleurt.

7. De prijs is een aanwijzing, maar zegt lang niet alles

Eigenlijk is het net zoals met crèmes. Een heel goedkope crème kan kwalitatief niet goed zijn, maar een hele dure crème hoeft niet per se goed te zijn. Ook voor de kapper geldt dat een zacht prijsje meestal niet echt voor kwaliteit staat, maar het is echt niet zo dat als je veel geld neertelt je zekerheid hebt dat je goed geknipt wordt. Het eerste consult met een nieuwe hairstylist zegt je dus veel meer dan de prijs.

Dat betekent niet dat je niet op de prijs moet letten. De prijs moet binnen je budget vallen en moet zodanig zijn dat je regelmatig naar deze kapsalon kunt terugkeren zodat je een relatie met je nieuwe hairstylist kunt opbouwen.

8. Bouw een relatie op met je kapper

En daarmee komen we op het volgende punt. Bouw een relatie met je kapper op. Het knippen en onderhouden van je haar is een proces. Je maakt samen met je kapper een plan dat best een lange-termijn-plan kan zijn. De eerste keer bij een nieuwe hairstylist is wellicht om een niet zo geslaagde hair cut van de vorige kapper te corrigeren. De keer daarop heeft je nieuwe hairstylist al meer ruimte om zijn eigen werk van de vorige keer verder uit te werken. Hetzelfde geldt voor kleuren. Een goede hairstylist gooit niet klakkeloos iedere keer dezelfde kleur die in de computer staat over je haar, maar analyseert je haar, luistert naar jouw wensen en past zijn kleurtechniek daarop aan. Het is een proces in de tijd. Op die manier is je haar in beweging, altijd toegespitst op het moment, op het seizoen, de trends en hoe je je voelt.

9. Communiceer met je kapper

Overleg daarom elke keer weer met je kapper. Leer elkaar kennen en elkaars woorden interpreteren. Vooral in het begin is het belangrijk dat jullie beiden duidelijk zijn. Foto's kunnen helpen om ideeën aan elkaar over te brengen. Wees dan ook niet beschroomd om foto's van kapsels of haarkleuren die je mooi vindt mee te nemen naar je kapper. Overigens is een goede communicatie met je kapper heel belangrijk maar - voor alle duidelijkheid - je kapper is niet je psycholoog. Overleg over je haar, niet over de kinderen!

10. En als het een keertje niet bevalt?

En als het een keertje niet bevalt? Kijk dan niet direct uit naar een nieuwe kapper, maar leg uit wat je er niet mooi aan vindt en wat je graag anders zou zien. Nogmaals, het is een leerproces van beide kanten. Geef je hair stylist, als hij of zij je verder altijd is bevallen, de kans om fouten te herstellen en om je beter te leren kennen.

GESPONSORDE LINKS