Wat doe je tegen een onderkin?

Niemand is blij met een onderkin. Het staat niet mooi en je lijkt er ook nog eens ouder door. Gelukkig is er heel wat aan te doen. Ben je te zwaar dan kan een dieet helpen om een onderkin terug te brengen. Maar er zijn ook andere remedies. Laten we eerst eens kijken wat een onderkin nu precies is en hoe we die te lijf kunnen gaan.

Wat is een onderkin eigenlijk?

De ene onderkin is de andere onderkin nog niet. Onderkinnen kunnen verschillende oorzaken hebben die ook allemaal naast elkaar kunnen bestaan. Zo kan een onderkin bestaan uit een opeenhoping van vet onder de kin. Dit verschijnsel gaat vaak gepaard met de aanwezigheid van overtollige huid. Voeg daar ook nog eens een slappe huidspier van de hals (die wel 'platysma' wordt genoemd) en je hebt de 'perfecte' onderkin.

Wat kun je tegen een onderkin doen?

Gymnastiek:

  • Speciale oefeningen die erop gericht zijn om de huidspier van de hals sterker en steviger te maken kunnen helpen om het onderkin-effect te verminderen. Kort gezegd komen de oefeningen neer op het trekken van 'gekke bekken' door middel van bewegingen met je mond en het onderste deel van je gezicht. Op internet vind je talloze websites die de oefeningen uitvoerig uiteenzetten en met video's illustreren.

Cosmetische ingrepen:

  • Als de onderkin vooral bestaat uit vet dan kan liposuctie (naast een dieet) uitkomst bieden. Daarnaast wordt er tegenwoordig voor onderkinnen ook een techniek gebruikt die 'laser lipolysis' heet. De onderkin wordt door middel van laserstralen 'opgelost'. Het voordeel van deze techniek is dat deze minder ingrijpend is dan liposuctie. Bovendien zijn de kosten aanmerkelijk lager.
  • Bestaat de dubbele kin echter voornamelijk uit overtollige huid, dan is een lifting de aangewezen oplossing.
  • Is een te relaxte halsspier het probleem (dat kun je zien aan de twee verticale banden onder de kin) dan kunnen enkele injecties met botulinetoxine dit verhelpen of anders - en deze oplossing is meer definitief - kan middels een chirurgische ingreep iets aan de 'verticale banden' gedaan worden.

De resultaten van de ingrepen zijn in de regel goed en duurzaam in de tijd, maar je kunt er niet het natuurlijke verouderingsproces mee stilzetten. Wel kun je er de wijzers van de klok een paar jaar mee terugdraaien maar dan gaan de tijd onvermijdelijk weer lopen.

 

GESPONSORDE LINKS