Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Afvallen | Drie kleine regeltjes voor een topvorm

Drie kleine regeltjes en je bent weer in topvorm

door TRENDYSTYLEDrie kleine regeltjes... Drie! 'Dat is te weinig om je vorm weer terug te vinden' - zo stellen we ons de reactie van onze lezeressen voor bij het lezen van deze titel. 'Drie? Maar drie regels en je bent weer mooi?' Juist ja, je hebt het goed gelezen: drie regels. En als je nieuwsgierig bent en denkt dat je het doorzettingsvermogen en de energie bezit om onze regeltjes met regelmaat toe te passen... Lees dan snel verder.

Er zijn talloze redenen waarom we 'uit vorm' raken, maar gewoonlijk kunnen we ze in een paar punten samenvatten. Weinig lichaamsbeweging (veel zitten, weinig sport, weinig beweging), onregelmatig en ongezond eten (junk food, chocolade tegen depressieve buien, te grote porties, teveel tussendoortjes...) en tot slot een excessief alcoholgebruik (bier bijvoorbeeld, om maar eens een grote boosdoener te noemen).

Voeg aan het bovenstaande een pakketje 'ongelukkige genen' toe of de natuur die helaas niet gul (of beter gezegd: té gul) met je is geweest (hoe je het ook wilt noemen), om het klokje dat doortikt niet te vergeten (vooral na de dertig gaat de tijd hard)... Een handjevol frustraties die de situatie er niet beter op maken en vaak genoeg zelfs een excuus opleveren voor een té dikke buik, een rond gezicht, dikke armen en benen... We zullen er niet verder op doorgaan, want iedereen zal wel begrepen hebben wat we bedoelen.

Maar wat jullie ook wel begrepen zullen hebben, is dat de oorzaken die wij hiervoor opsomden (weinig beweging, ongezond eten en excessief alcoholgebruik) gemakkelijk te controleren zijn. Het enige waar je geen controle over hebt, zijn je genen, je aanleg, maar voor de rest kun je heel wat doen om de situatie te veranderen. Laten we de 'drie controleerbare hoofdoorzaken' eens nader bekijken.

Lichaamsbeweging

Gemakkelijk gezegd, maar misschien ook gemakkelijk gedaan. Probeer meer te lopen. Loop naar het station, ga lopend boodschappen doen. Laat de auto als dat mogelijk is thuis en neem de benenwagen. Kun je kiezen en heb je er de tijd voor, geef dan de voorkeur aan lopen boven fietsen omdat de laatste activiteit de ontwikkeling van de beenspieren teveel stimuleert. Schrijf je - als je kunt - ook in bij de sportschool. Twee of drie keer per week drie kwartiertjes fitnessen is vaak al genoeg om goede resultaten te zien, zeker als je daarbij ook nog op je voeding let (maar daar zullen we het straks over hebben). Bespreek met je fitnessinstructeur welke oefeningen voor jou het meest geschikt zijn. Hij zal je adviseren op basis van je gewicht, je bouw en de resultaten die je wilt bereiken.

Verstandig eten

Denk nu niet direct aan een streng dieet waarin je allerlei dingen moet laten staan en niet meer van het leven kunt genieten. Zo'n dieet hebben we helemaal niet voor ogen. Het enige dat je moet doen, is met zorg uitkiezen wat je eet. Vermijd boter, vette kaas en calorierijke voedingsmiddelen zoveel mogelijk. Let ook op dat je niet al te grote porties rijst, brood, pasta en ijs tot je neemt. Het zijn allemaal dingen die iedereen al weet maar waar we maar al te graag niet bij stil staan. En dan komt er een kilootje bij, en dan twee, en dan drie... Als je je voedingspatroon niet bijstelt, raak je ze nooit meer kwijt. Je kunt dan nog zoveel sporten als je wilt, als je teveel (en verkeerde) calorieën tot je neemt, zul je niet afvallen. Dat is gewoon een rekensommetje. Wel mag je je tegoed doen aan vezelrijk voedsel, aan gekookte groenten of groenten op de gril, aan fruit (als het niet te zoet en te rijp is), aan mager vlees, aan magere kazen en volkerenproducten... Als je het ritme eenmaal te pakken hebt, zul je zien dat het zo erg niet is om gezond te eten. Sterker nog, het kan zelfs heel lekker zijn. En dan te bedenken dat je niet alleen resultaten op esthetisch gebied kunt verwachten (je lijf wordt strakker, de naald van de weegschaal gaat omlaag) maar dat je je ook energieker, gezonder zult voelen. Nogmaals, het is alleen maar een kwestie van wennen.

Alcohol

Het is niet gemakkelijk om een biertje of een glas wijn te laten staan, zeker niet als je met vrienden bent. Maar het is niet onmogelijk om minder te drinken. Beperk vooral het aantal biertjes. Moeten we je overtuigen? Denk dan maar eens aan die meisjes die superslank hun eerste studiejaar ingaan en die na een jaar al prat kunnen gaan op (heel wat) extra kilo's. Heb je je nooit afgevraagd waar die vandaan komen? Teveel bier is niet alleen gevaarlijk voor je gezondheid maar ook funest voor je lijn. De term 'bierbuik' komt niet zomaar uit de lucht vallen... Om je alcoholconsumptie te beperken, kun je proberen je aan de volgende regels te houden. Drink tussen twee alcoholische drankjes altijd een niet-alcoholisch drankje (liefst zonder koolzuur). Je hebt dan in ieder geval een glas in je handen en zult geen dorst hebben. Vermijd alcoholische dranken met een hoog alcoholpercentage, ook in combinatie met fruitsappen of frisdrank. En probeer veel water te drinken. Heel veel. Voor, tijdens én na het avondje stappen.

Dit is het. Geen grote veranderingen, geen wijzigingen die je (sociale) leven in de war zullen schoppen. Het zijn maar drie kleine puntjes waar je aan vast moet houden als je het idee hebt dat je de controle over je gewicht aan het verliezen bent en niet weet waar je moet beginnen om je vorm van vroeger weer terug te vinden. Dit is een vertrekpunt. Je moet maar voor jezelf vaststellen hoe je het verder in wilt delen, hoe je jezelf het liefste zou zien en wat je ervoor over hebt om in stralende vorm ten tonele te verschijnen...


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja... hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!