Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Afvallen | Gezond met specerijen

Specerijen: healthy & hot

Specerijen zijn gezond, verlenen je gerechten iets exotisch en zijn ook nog eens lustopwekkend

door TRENDYSTYLESaffraan, Spaanse peper, kaneel, gember... Specerijen die het meest alledaagse gerecht een heerlijke smaak en een exotisch parfum verlenen. Maar dat niet alleen. Want veel specerijen zijn goed voor de gezondheid... En sommige kunnen zelfs als natuurlijke afrodisiaca worden beschouwd. Een Indiase curry (met meerdere specerijen) zou volgens recent wetenschappelijk onderzoek krachtiger zijn dan menig lustopwekkend middeltje uit de apotheek. Of het waar is, weten we niet. Maar... baat het niet, dan schaadt het niet. Trakteer hem dus maar op een spicy maaltje! Je moet wel even weten wat je erin moet doen:

Kaneel

De Nederlandse naam kaneel komt daarentegen van het latijnse woord canella dat 'buisje' of 'rietje' betekent. Kaneelstokjes zijn namelijk de opgerolde stukjes binnenbast van de kaneelboom. De smaak is zoet, exotisch, delicaat en een tikkeltje scherp. Kaneel wordt onder andere gebruikt in desserts en in Indiase chutneys. Aan kaneelpoeder worden bijzondere geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. De specerij zou griep voorkomen en onder andere menstruatiepijnen verzachten. Verder zou kaneel volgens een recent wetenschappelijk onderzoek zelfs de salmonellabacterie kunnen neutraliseren. Maar wat misschien nog interessanter is, is dat deze zoetige stokjes lustopwekkend zouden zijn. Een natuurlijk afrodisiacum.

Gember

Van de tropische gemberplant, zingiber officinale, worden de dikke wortels die onder de grond groeien gebruikt. Gember heeft een scherpe, maar aangename smaak en is ideaal bij vis- en vleesgerechten. Zoals bijna alle aromatische specerijen uit de keuken heeft gember een gunstige invloed op de spijsvertering, versnelt het het metabolisme, helpt het tegen misselijkheid en autoziekte (zonder dat je er slaperig van wordt!), gaat het een te hoog cholesterol tegen en zou het zelfs de levensduur verlengen. Ook gember wordt, net als kaneel, vaak als lustopwekkend beschouwd.

Spaanse peper

Een van de meest 'bejubelde' specerijen is de Spaanse peper. Brandend heet, maar een rijke bron van vitaminen en mineralen waar vooral verwoede rokers baat bij zullen hebben. Verder stimuleert Spaanse peper de bloedsomloop, heeft het een regulerende werking op de bloeddruk, helpt het om hartziekten te voorkomen en zou de Spaanse peper zelfs gewrichtspijn verzachten dankzij zijn 'verdovende' werking. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen om te horen dat ook aan deze pikante, passierode specerij een lustopwekkende werking wordt toegedicht.

Saffraan

Een exotische specerij die tot de verbeelding spreekt, niet in het minst omdat we het hier over een kostbare specerij hebben. Zoals de intense kleur misschien al doet vermoeden, bevat deze specerij veel bètacaroteen (vele malen meer dan de worteltjes die meestal met de eer strijken als het om bètacaroteen gaat), een bestanddeel dat veroudering tegengaat (bètacaroteen bestrijdt vrije radicalen). Verder zou deze specerij de vetverbranding versnellen (altijd mooi meegenomen), het cholesterolgehalte laag houden, zorgen voor een goed humeur en stress bestrijden. In de Griekse mythologie gebruikte de god hermes saffraan bovendien als een afrodisiacum om lust, passie en seksuele energie op te wekken. Inderdaad zouden wetenschappelijke onderzoeken uitgewezen hebben dat de saffraan de aanmaak van hormonen, waaronder adrenaline stimuleert.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja... hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!