Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Afvallen | south beach dieet

South beach dieet

Veel landen in Europa zijn Nederland al voorgegaan, maar sind kort is het inmiddels befaamde boek The South Beach Diet, geschreven door de cardioloog Arthur Agatston uit Miami beach, ook in de Nederlandse taal verschenen. In de Verenigde Staten zijn inmiddels 5 miljoen exemplaren verkocht en heeft het boek wekenlang de bestsellerlijsten gedomineerd. De zoveelste dieethype? Gezien de resultaten die er geboekt worden lijkt dat er niet op. Waaraan is dit fenomenale succes te danken?

Succesverhaal

De laatste jaren is het ene dieet na het andere gelanceerd. Vaak waren de diëten wel succesvol, maar hadden ze een paar nadelen: te streng en daardoor moeilijk vol te houden, vaak kostbaar en niet zonder gezondheidsrisico's. Die gezondheid is nu juist de drijfveer geweest van agatston, cardioloog en prominent lid van de Amerikaanse vereniging van cardiologen, toen hij het South Beach Dieet te ontwikkelde. Hij had als enige doel het verbeteren van de gezondheid van zijn patiënten met diabetes en overgewicht met daarmee gepaarde hartproblemen. Verder wilde agatston een dieet ontwikkelen dat gemakkelijk was vol te houden en haalbaar voor iedereen. Dat zijn patiënten niet alleen gezonder werden, maar bovendien kilo's afvielen en dat zijn dieet daardoor een enorm succes zou worden, eerst in Miami en daarna in de rest van de verenigde staten en vervolgens wereldwijd, kon atgatson toen nog niet vermoeden.

Het South Beach Dieet

De basis van het South Beach Dieet bestaat eruit dat je vrijwel alles mag eten, dus ook de door Atkins vermaledijde koolhydraten, mits deze onbewerkt zijn. Vetten dienen bij voorkeur onverzadigd te zijn. De glycemische index is een onmisbaar instrument bij dit dieet. Eind jaren `70 introduceerde dr. David Jenkins van de Universiteit van Toronto het concept van deze glycemische index. Deze index meet de mate waarin een bepaald voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel verhoogt. Door de glycemische index te raadplegen, die in het boek is opgenomen, is het niet nodig om de hele dag calorieën te tellen, of in gedachten andere berekeningen te maken dan wel punten af te strepen. En dat is nu precies wat dit dieet zo eenvoudig maakt.

Drie eenvoudig vol te houden fases

Nauw overleg met voedingsdeskundigen resulteerde uiteindelijk in The South Beach Diet. Dit dieet is gestoeld op drie fases, waarvan fase I het strengst is. Tijdens deze fase zijn alle koolhydraten verbannen en uiteraard ook alcohol. Gelukkig duurt deze fase maar twee weken en zijn er in het boek verrassend lekkere recepten te vinden voor deze periode. Meteen na deze fase valt men spectaculair af, drie tot zes kilo, aldus atgatson. In fase II, die ook twee weken duurt, zijn onbewerkte koolhydraten weer toegestaan, zij het met mate. In fase III ten slotte, kan vrijwel alles weer met mate worden gegeten, waardoor dit eetpatroon dan ook de rest van het leven gemakkelijk kan worden volgehouden. En mocht je in de fout gaan, of tijdens de feestdagen of vakantie willen smokkelen, dan is een week eten volgens fase I voldoende om weer op het oude gewicht te komen.

De Nederlandse vertaling

In de Nederlandse vertaling zijn alle maaltijdplanners en recepten aangepast aan de hier verkrijgbare voedingsmiddelen. Naast een grondige uitleg van de basisprincipes van het dieet, bevat het boek meer dan 120 recepten, verdeeld over de drie fases. De Nederlandse vertaling bevat bovendien een aantal vragen over specifieke Nederlandse eetgewoontes die dr. Agatston persoonlijk beantwoord heeft.

Het South Beach Dieet
vertaling: Anna van Wittenberghe
uitgever: MOM/Unieboek
isbn: 90 269 6565 6
prijs: € 14,50

waarschuwing

Let op! Heb je gezondheidsproblemen of wil je langere tijd een dieet volgen, wend je dan tot je behandelend arts of tot een dietoloog die je ook vanuit medisch oogpunt zal adviseren.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja... hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!