Zijn jouw porties buiten proportie?

Als de tafel met grote borden wordt gedekt, zijn we geneigd om 30% meer te eten. Het probleem is dat onze borden in de loop van de tijd van een gemiddelde diameter van 23 naar 26 centimeter zijn gegroeid... Een terugkeer naar kleinere borden is het begin van kleinere porties.

Steeds vaker stappen de experts af van het klassieke dieet dat enkel een aantal eetregels voorschrijft. Calorieën tellen is tegenwoordig slechts een klein onderdeel van de totale aanpak. Afvallen is nog steeds een doelstelling maar het streven is toch vooral naar een gezonde(re) levensstijl waarin we ons bewust zijn van wat, hoe, waarom en ook HOEVEEL we eten.

Bij de hoeveelheden, de porties, willen we hier even stilstaan. Je hebt vast opgemerkt dat de porties steeds groter worden. In restaurants en fast food ketens bijvoorbeeld krijgen we vaak hoeveelheden voorgeschoteld waar twee of drie personen met elkaar genoeg aan zouden hebben. Maar omdat we gewend zijn ons bord leeg te eten, doen we ons best en niet zelden eten we (veel) meer dan we eigenlijk zouden willen (en nodig hebben).

Ook thuis zijn de porties gegroeid. De experts wijten dit aan een fenomeen dat wel 'portion distortion' wordt genoemd. In de loop van de jaren zijn de porties die als 'normaal' worden beschouwd ongemerkt flink toegenomen.

Een klassieke ijsje op hoorntje bijvoorbeeld is van 75 gram naar 145 gram gegaan en chocolade-ijsje op stokje van 44 naar 86 gram. Bijna het dubbele dus. Ditzelfde geldt voor vele andere lekkernijen en gerechten. Bagels, hamburgers, een portie spaghetti, een portie patat friet. De omvang of hoeveelheid - en dus ook het aantal calorieën - is in de afgelopen jaren soms zelfs verdubbeld. En wij hebben ons daaraan aangepast, scheppen meer op en eten grotere porties dan voorheen.

Natuurlijk komt er meer bij kijken. De porties die we tot ons nemen worden mede bepaald door onze omgeving. In de eerste levensjaren voelen we nog aan wat goed voor ons lichaam is, maar daarna krijgen we te maken met sociale druk (om te beginnen met familieleden die bezorgd zijn dat we niet genoeg eten), onze omgeving (voedsel goed in zicht en altijd voorhanden, kookprogramma's) en emotionele druk (stress, positieve en negatieve gemoedsstemmingen die ons ertoe aanzetten om meer of minder te eten).

Al deze factoren verwijderen ons van een natuurlijke relatie met voedsel en de hoeveelheden daarvan. Voedsel is niet meer enkel iets wat je tot je neemt om in leven te blijven, maar het wordt een tijdverdrijf, een uitlaatklep of een compensatie voor iets anders.

Als je je ervan bewust bent waarom je eet en waarom je veel meer opschept dan je nodig hebt, dan ben je al een stap verder. Verder zijn er ook andere praktische dingen die je kunt doen om 'portion distortion' enigszins tegen te gaan.

  • Ga voor kleinere borden. Net zoals de porties zijn ook de borden in de loop der tijd in omvang toegenomen (we zouden van een circa 23 cm diameter overgegaan zijn naar een 26 centimeter diameter). Kleine borden helpen om minder te consumeren.

  • Volgens de experts is ook de kleur van je bord van invloed op de hoeveelheid die je eet. Als je maaltijd en je bord qua kleur met elkaar contrasteren lijkt je portie groter. Het zou zelfs zo zijn dat als voedsel en het bord waarop het geserveerd is dezelfde kleur hebben, we zo'n 22% meer consumeren.

  • Het kleureneffect kun je versterken door er nog eens een contrasterende servet bij te halen.
    4. Kijk ook je voorraad kopjes, glazen en dessertschaaltjes er eens op na. Kleiner en lager doet minder consumeren :-)
GESPONSORDE LINKS