6 Top kapsels voor zomer 2017. Interview met hair stylist Marriët Gakes

Vlechtkapsel Fay
Vlechtkapsels zijn een grote zomertrend, foto: backstage bij Fay lente zomer 2017, photo: courtesy of Fay

Er is tegenwoordig zoveel om haarkleuren te doen dat we bijna zouden vergeten om aandacht te besteden aan de hair cuts en kapsels van het moment. Toch gebeuren er ook spannende dingen op kapsel gebied. Marriët Gakes, top hair stylist en Global Master Color Innovation bij Keune Haircosmetics, vertelt ons er meer over. In haar exclusieve kapsalon aan de Herengracht voorziet ze BN’ers, modellen en trendy people van de meest up-to-date hair do’s, ook al blijft Marriët erbij dat we de kapseltrends niet letterlijk moeten volgen, maar op z’n hoogst moeten interpreteren. Het allerbelangste is, benadrukt Marriët, dat je kapsel bij je past. Maar dan nu toch meer over de actuele ontwikkelingen die Marriët Gakes ziet gebeuren. Haal eruit wat je aanspreekt en laat je dan door je hair stylist verder adviseren.

De buzz cut

Buzz cut
Buzz cut, model: Kris Gottschalk, ph. Charlotte Mesman

‘Qua dames zien we op dit moment een bizarre ontwikkeling’, begint Marriët Gakes, ‘namelijk de buzz cut. Ik heb het dan over superkorte hair cuts, echt van die tondeuse cuts waarbij het haar gemillimeterd wordt. Ik vind een buzz cut supersexy als je het bij supersexy vrouwen doet. Als je jong en mooi bent, dan kan het heel mooi zijn. We zien deze hair cut ook veel bij modellen. Het heeft een androgyne maar sexy feel.’

Het ‘matje’

‘Verder is er een ontwikkeling die best wel opvallend en niet voor iedereen bedoeld is en dat is de hair cut met een iets langere nekpartij. Het haar is dus in lagen geknipt met een wat langer lengte in de nek waardoor je een klein beetje een matjesgevoel krijgt, maar wel zonder dat het er dun en armoedig uitziet.’

De shag en pony’s

Shag kapsel 2017
Shag kapsel met pony, model: Grace Hartzel, ph. Charlotte Mesman

‘Qua hair cut zie je ook wel het zogenaamde shag kapsel. Ook dit haar is een beetje in lagen geknipt en het beweegt lekker. Bij deze hair cut past een pony. Pony’s komen sowieso in alle vormen en maten terug. Lang, kort. Het mag allemaal.’

Vlechten: speels of grafisch

‘Als we het over hair do’s hebben, dan denk ik direct aan vlechten. Vlechten komen deze zomer helemaal terug. Als je voorheen aan vlechten dacht, zag je je buurmeisje dat naar school gaat voor je, met twee van die cornrows aan weerszijden van het hoofd. Daar moet je dus nìet aan denken. Nu kiezen steeds meer vrouwen voor mooi vlechtwerk maar dan op een meer undone manier, rauwer, speelser, minder gelikt, met fly away hairs rond de contourlijn. Het moet er niet te netjes uitzien, maar eerder alsof je je haar hebt gevlochten en dan uit elkaar hebt getrokken. Het mag lekker speels, nonchalant en beach-achtig zijn.

Dit is een manier, maar er is ook een andere manier om vlechten te dragen, en dat is een heel ander uiterste: namelijk grafische vlechten. Je kunt dit soort vlechten combineren met een wet look. Deze look is dus best technisch en strak, waarbij het haar is ‘weggegeld’ in een zijscheiding bijvoorbeeld.

Zachte, aaibare texturen

Bob kapsel 2017
Bob kapsel, model: Irina Kravchenko, ph. Charlotte Mesman

Dit seizoen zien we voornamelijk zachte texturen. Denk bijvoorbeeld aan krullend haar, maar dan niet krultang-krullen maar aaibaar en flexibel haar. Verder zien we ook mooie bobjes met een gepolijste look. In plaats van ze met een ronde borstel te borstelen, zijn ze met een peddle brush, een platte borstel, gepolished. Het haar ziet er dan wel gepolijst en rustig uit maar niet te gelikt. Een stijltang is het hier niet het goede tool. Daarmee haal je al het volume uit je haar. En met een ronde borstel krijg je teveel body, dat staat te bedacht en kunstmatig. Maar als je een peddle borstel gebruik ziet je haar er gepolijst en glanzend uit. Het blijft luchtig maar krult niet per se naar binnen of naar buiten. Dat is ook een vorm van zachte textuur: je haar niet met een krultang bewerken maar luchtig föhnen zodat je aaibare en wollige krullen krijgt. Dat is relaxeder.

Wetlooks

Gelkapsel 2017
‘Gegelde’ wetlook kapsels backstage bij Mila Schön herfst winter 2017 2018, ph. Charlotte Mesman

Wat we ook wel zien, en dat is weer een ander uiterste, zijn wetlooks. In plaats van zachte en aaibare texturen gaan we hier voor gegeld haar, al dan niet met een flinke zijscheiding. Dat ziet er heel gepolished en glanzend uit. Hiermee krijg je een geraffineerde en volwassen look. Met een mooie make-upje erbij is deze look echt van nu.

Met dank aan Marriët Gakes, kleurspecialist, celeb colorist, Global Master Color bij Keune Haircosmetics. Marriët Gakes heeft haar eigen exclusieve salon aan de Herengracht 227 in Amsterdam (www.marrietgakes.nl).

Lees ADVERSUS, mannen modetrends, kapsels en modellen

Kapsels en lichaamsverzorging man 2022. De nieuwste mannenmode trends 2022 op ADVERSUS. KLIK HIER!

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
MEER OP TRENDYSTYLE