Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Welzijn | Hoge hakken slecht voor je voeten en lichaam?

Hoge hakken slecht voor je voeten en je lichaam?
Een haat-liefde verhouding

Zijn hoge hakken echt slecht voor je voeten? Zou het beter zijn om onze hoge hakken voor speciale gelegenheden in de kast te laten staan? Die hoge hakken die ons zo sexy doen voelen, die ons vijf, zes, zeven kostbare centimeter meer schenken en ons een heleboel zelfverzekerdheid verlenen?

Het merendeel van de vrouwen moet er niet aan denken om hun geliefde hakken - stiletto's, sleehakken of plateaus - vaarwel te zeggen. Laat staan de mannen... Zij genieten elke dag weer van die vrouwen die het leven kittig hooggehakt tegemoet treden.

Maar als we geconfronteerd worden met een pijnlijke voetbal, kramp in de kuiten, hevige pijnscheuten in middenvoetsbeentjes en misschien ook wel in de rug dan steekt deze vraag de kop op: Zijn hoge hakken slecht voor je voeten en je lijf? En zo ja, hoe slecht dan wel?

Op hakken lopen kàn tot problemen leiden

Dat hakken slecht kùnnen zijn, hebben wij van de redactie zelf al ervaren. Langdurig gebruik van hakken kan op den duur tot problemen leiden die verder kunnen gaan dan alleen maar een grote blaar op dat punt van de voetzool waar de meeste druk wordt uitgeoefend. Ook de gewrichten komen onder druk te staan en enkels, knieën en heupen kunnen na verloop van tijd gaan protesteren. Zoals bij veel dingen in het leven is het antwoord op de vraag of het dragen van hakken slecht is 'dat het ervan afhangt'. Van de omstandigheden en van de persoon in kwestie. Maar feit is, waarschuwen artsen en experts, dat de lichaamshouding door veelvuldig op hakken te lopen veranderingen kan ondergaan en dat deze (on)natuurlijke houding op den duur problemen kan geven.

Toch zijn er wel nuances op deze pessimistische boodschap aan te brengen. Zo is er een verschil tussen het dragen van een naaldhak of van een blokhak, tussen het lopen op een hak van 4 centimeter en eentje van 10 centimeter. Ga je aan deze variabelen sleutelen, dan ondergaat ook het antwoord op de vraag of het lopen op hakken schadelijk kan zijn voor lijf en leden verandering. Verder hangt het ook af van het type voet. De een is de ander niet. Sommige vrouwen hebben sneller last van het lopen op hoge hakken dan andere. En ook vrouwen die altijd platte schoenen dragen, kunnen op de duur met voet- en gewrichtsproblemen te maken krijgen.

Wat gebeurt er tijdens het lopen op hakken?

Tijdens het lopen op hoge hakken verplaatst het lichaamsgewicht zich naar voren en onvermijdelijk moet de hakkenloopster dit compenseren om in balans te blijven. Dit wordt onder meer gedaan door de spieren in de onderrug van het lichaam aan te spannen. Kijk je naar de voet zelf dan zul je tijdens het hakken lopen zien dat het lichaamsgewicht bijna geheel op de voorvoet terecht komt die dus overbelast wordt. Dit kan allerlei gevolgen hebben zoals hamertenen, eelt, likdoorns en metatarsalgie ofwel pijn in de middenvoetsbeentjes.

Stoppen met hakken?

De vraag klinkt als stoppen met roken en vaak genoeg vergelijken podologen het lopen op hakken inderdaad met roken. Het is algemeen bekend dat het schadelijk is en op den duur kan je er iets van krijgen (maar niet iedereen krijgt er ook daadwerkelijk iets van). De adviezen van de podologen lopen uiteen. Er zijn er die vinden dat een avondje feesten op hoge hakken geen kwaad kan en er zijn er die een rondje op hoge hakken in huis om je man te imponeren al het maximum vinden. De boodschap is in ieder geval duidelijk. In het algemeen is het beter om je hakken voor speciale gelegenheden te bewaren en om niet op je hooggehakte pumps door het dagelijks leven te gaan. Toch mogen wel nog wel iets (gelukkig). Een hakje van 4 cm is in het algemeen nog net toegestaan en zou op den duur minder snel tot problemen leiden.

En is het dragen van hoge hakken onvermijdelijk, dan is het belangrijk om goed te stretchen. In het bijzonder de achillespees die tijdens het lopen op hoge hakken korter wordt. Een ander advies van de podoloog is om 's avonds de 'balans weer terug te vinden' door speciale schoenen met een hak aan de voorkant van de voet te dragen. Niet bepaald charmant om zo de deur voor je partner te openen... Maar de gezondheid wil ook wat.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!