Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Relatietips | Huis kopen met hem?

Huis kopen met hem?

Huisje, boompje, beestje… als je een relatie hebt, komt het vroeg of laat aan de orde: samen een huis kopen. De wens om iets voor jullie zelf te hebben. Een nestje. Om samen een leven op te bouwen in een huis dat ook daadwerkelijk aan jullie saampjes toebehoort.

Een huis kopen is een grote - zo niet enorme - stap. Er zijn altijd flinke bedragen mee gemoeid, soms ook risico's, en er moet heel wat 'koffiedik' worden gekeken om eventuele gebeurtenissen in de toekomst in te schatten en in te calculeren.

Samen een huis kopen is een nog grotere stap. Het maakt je relatie definitief of in ieder geval aanmerkelijk definitiever. Opstappen wordt minder gemakkelijk. Niet alleen zijn jullie door de liefde verbonden, maar ook nog eens door (financiële) verplichtingen. Het is dan ook een beslissing die gewikt en gewogen moet worden. Een beslissing die niet alleen je portemonnee betreft maar ook van je vraagt om je relatie eens goed tegen het licht te houden.

Om je gedachten in de onrustige periode voor de aankoop van een huis te ordenen, hebben we hieronder een aantal punten op een rijtje gezet die het overdenken waard zijn. Mochten jullie aanvullingen of tips hebben dan zijn die natuurlijk weer van harte welkom.

1. Hoe zie jij de toekomst met hem? Samen een huis kopen, betekent samen aan een toekomst beginnen. Twijfels over een relatie kunnen juist in de periode voorafgaand aan de aankoop de kop opsteken. Druk ze niet zomaar weg maar neem de tijd om de situatie te overdenken. Dit is een belangrijke mijlpaal in jullie relatie.

2. Heb je er alle vertrouwen in dat samenwonen een succes zal worden? Als je al langere tijd samenwoont, kun je dit punt overslaan (tenzij het samenwonen je eigenlijk niet bevallen is... Dan zul je nog wat denkwerk moeten verrichten). Is dat niet het geval, dan zou je je kunnen afvragen of het misschien niet verstandiger is om eerst eens samen iets te huren.

3. Besef je je dat de aankoop van een huis jullie bindt? (misschien niet in die mate van een huwelijk of het krijgen van een kind, maar toch...) niet alleen economisch, maar ook als liefdeskoppel. De aankoop impliceert dat jullie verder samen door het leven zullen gaan...

4. Hoe staan je ouders, familie, vrienden tegenover een eventuele aankoop door jullie samen? Bespreek jullie voornemen om een huis te kopen eens met goede vrienden, je ouders of andere mensen die je kunt vertrouwen. Wat zijn hun reacties? En wat vertellen hun reacties jou?

5. Wat is jouw idee van droomhuis? Beantwoordt het huis dat jullie op het oog hebben daaraan? Wees eerlijk tegenover jezelf en tegenover hem. Het kan heel goed zijn dat jullie smaken en voorkeuren niet overeenkomen. Maak dat bespreekbaar en zoek samen naar compromissen. Doe het vóór de aankoop, niet erna!

6. Ben je het eens met het budget en de financiële beslissingen? Ga bij jezelf (en niet bij hem of je ouders) te rade of je de financiële verplichtingen die jij op je zult moeten nemen, aankunt en of je ze wel voor je rekening wilt nemen (misschien heb je liever een kleiner huis en wat meer geld ter beschikking). Het is van groot belang dat je in dit soort zaken eerlijk tegenover jezelf en hem bent.

7. Heb je het idee dat de verdeling die jullie in de verplichtingen hebben gemaakt, eerlijk/redelijk is? Mocht je het idee hebben dat jij meer voor je rekening moet nemen dan hij, of dat jouw verplichtingen voor jou zwaarder zullen wegen dan voor hem, zeg het dan (op een subtiele manier natuurlijk)! Maak het bespreekbaar.

8. Hebben jullie samen goed rekenwerk verricht? Dit is belangrijk om toekomstige problemen te voorkomen. Geldstress is een van de meest voorkomende vormen van stress, en het is níet leuk, en zeker niet bevorderlijk voor je relatie!

9. Hebben jullie erover nagedacht wat jullie doen als jullie toch onverhoopt uit elkaar zullen gaan, en hebben jullie voor dat geval al een regeling getroffen? Het is altijd beter om dit soort dingen op voorhand te regelen! Ook al gaat het om een heel 'zoet' en belangrijk moment in jullie relatie, denk vooruit!

10. Hebben jullie je goed laten adviseren? Ga niet over een nacht ijs, neem beiden de tijd de dingen goed te overdenken, laat jullie goed adviseren (ga met hem mee naar afspraken met de bank, advocaat, etc.) en laat de dingen bezinken.

11. Wees niet bang om op het idee terug te komen. Ben je niet overtuigd van de aankoop, doe het dan niet.

Dit zijn de punten die ons in gedachten komen voor het belangrijke en heugeniswaardige moment van de aankoop van een huis met je partner. Hebben jullie nog tips of ervaringen die jullie met de anderen willen delen? Mail ons via het venster hieronder. Zoals gewoonlijk zullen we de leukste en interessantste reacties - geheel anoniem - hieronder publiceren.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!