Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Relatieproblemen | Hoe ga je om met ruzie met je vriendje?

Hoe ga je om met ruzie met je vriendje?

Ruzie met je partner. Bestaande of vermeende problemen in jullie dagelijkse samenleven stapelen zich op als een sneeuwmassa die zich tot een lawine ontwikkelt.

door TRENDYSTYLEAnders gezegd: hoe kun je een potentieel gevaar voor de stabiliteit van je relatie omzetten in een positieve situatie die je relatie verdiept en je de gelegenheid biedt om samen verder te groeien. Als je het goed bekijkt, komt er in een ruzie zelden een winnaar uit de strijd. Dus waarom zou je er niet aan werken om er een situatie van te maken waar je allebei beter van wordt? Per slot van rekening zullen jullie nog jaren en jaren met elkaar moeten leven. Dan kun je dat beter op de meest aangename manier doen...

Ruzie met je partner. Bestaande of vermeende problemen in jullie dagelijkse samenleven stapelen zich op als een sneeuwmassa die zich tot een lawine ontwikkelt. Ze worden steeds groter, ernstiger, donkere wolken pakken zich boven jullie hoofden samen, de onverdraagzaamheid neemt toe en de spanning is te snijden. Uiteindelijk is een ruzie onvermijdelijk. En dan is het als 'Sesam, open u'. Als de 'deur' eenmaal opengaat, komt er van alles naar buiten. Wrok, jaloezie, irritaties, bitterheid... Het wordt een dikke, ondoorzichtige brei van verwijten en emoties waar je zelf niets meer van begrijpt. Je werkt nergens meer naar toe. Het enige wat lijkt te tellen, is elkaar zo veel mogelijk pijn doen en kwetsen.

En toch worden ruzies binnen een relatie wel gezien als een groeimoment, als een min of meer vaste afspraak om conflicten, verschillen en misverstanden aan de orde te stellen en dan samen - beter dan ooit - verder te gaan. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar met een beetje goede wil en het juiste advies zal het ook jullie lukken om van dit ogenschijnlijk negatieve moment een positief groeimoment te maken. Hier is onze lijst met persoonlijke adviezen die je kunnen helpen om volwassen met een ruzie met je partner om te gaan (natuurlijk zullen we jullie weer dankbaar zijn als jullie deze lijst met jullie eigen, persoonlijke ervaringen willen aanvullen).

- Probeer om het onderwerp van jullie ruzie niet uit het oog te verliezen. Je hebt er niets aan als je alleen maar olie op het vuur gooit en elkaar van alles naar het hoofd slingert. Probeer de ruzie niet te laten escaleren.

- Verneder of beledig je partner niet. Vaak krijg je er later spijt van en bovendien werkt het niet bepaald constructief.

- Verlaat nooit het strijdveld voordat de strijdbijl begraven is... Ofwel: ga niet voor de confrontatie op de loop. De klassieke 'slaande deur' helpt je niet verder. Vroeg of laat moeten jullie het toch uitpraten. Breek de ruzie dus niet halverwege af. De problemen blijven onopgelost en open wonden genezen niet. De situatie verhardt en het zal steeds moeilijker worden om een oplossing te vinden.

- Wees bereid om concessies te doen. Niemand komt als winnaar uit de strijd en een kleine concessie aan beide kanten geeft blijk van jullie bereidheid om de situatie op te lossen en om een frontale (misschien wel fatale) 'botsing' te vermijden.

- Dwing jezelf naar elkaar te luisteren. Breng je eigen standpunt naar voren, maar luister ook naar dat van je partner. Een ruzie is niet een geschreeuwde monoloog en waarschijnlijk hebben jullie allebei je goede redenen voor deze confrontatie. Ga de confrontatie dan ook aan, leg de standpunten naast elkaar en ga er creatief mee om. Misschien ontdekken jullie dat jullie, zonder dat jullie het wisten, helemaal op één lijn zitten (niet voor niets hebben jullie voor elkaar gekozen, toch?)

Wil je op dit artikel reageren, mail ons dan via het venster hieronder. De meest interessante reacties zullen hieronder - geheel anoniem - worden gepubliceerd.

Reacties van Trendystylers
Mijn vriend heeft in ruzies weinig ruimte voor begrip. Hij is echt koppig en ik ook. Als ik dan besluit het op een rustige manier aan te pakken dan zegt hij alleen maar dat het me niet boeit (waarover dat dan ook mag gaan) of dan noemt hij me weer dom omdat ik niks zeg en dan heeft hij het idee dat ik de schuld op me neem, of dat dan ook waar is of niet. Hij speelt graag in op mijn emoties en verdraaid veel dingen die we zeggen zodat het uiteindelijk onmogelijk word om nog een goed gesprek te voeren. Net werd hij weer kwaad op me. Hij zette de tv aan om muziek te luisteren, maar gaat dan hele verhalen tegen mij vertellen. Dan zeg ik hem dat hij de tv aan had gezet voor de muziek en als hij wil praten de tv beter uit kan zetten. hij weet dat ik niet hou van praten met de muziek er keihard doorheen. Dus zet hij hem uit en praat met me. Daarna gaat hij buiten zitten. Ik had ondertussen ook wel zin in wat muziek dus zet ik de tv weer aan. Word hij niet even kwaad op me!
en zegt hij dat hij van mij de tv uit moest doen en daarna naar buiten moest. Ik kan daar zelf goed kwaad om worden. Hij mag van mij best daarna weer muziek luisteren maar heeft zelf besloten dat hij buiten wou zitten. Kwaad als hij dan is drukt hij de tv weer uit. pff wat me je der mee
Dit soort artikelen wordt meestal alleen gelezen door vrouwen om er wat van te leren en zij zullen vervolgens dan ook meestal degene zijn die proberen de ruzie zo netjes mogelijk uit te praten, maar mannen hebben hier helemaal geen interesse in en gaan gewoon tijdens de ruzie door om hun gelijk te halen. Vervolgens lopen ze dan boos weg als ze vinden dat hun vrouw te veel zeurt en het liefst komen ze daarna nooit meer op de ruzie terug.

Goed en constructief ruzie maken en het vervolgens netjes uitpraten is dan ook onmogelijk als één van de twee hier niet aan mee wil doen en dan hou je dus alleen de vrouw over die haar best doet en uiteindelijk ook degene is die concessies doet om de lieve vrede te bewaren of terug te krijgen.

Wat de man vervolgens alleen maar weer bevestigd in het idee dat hij altijd gelijk heeft en dat zijn vrouw zeurt als ze een probleem aankaart.
Ruzie komt vaak uit onbegrip en onduidelijkheid.
ruzie hoort in elke relatie.
het kan eventjes duren voordat het weer goed is.
maar als je echt van die persoon houd
kan je niet langer boos op hem blijven
& ga je na hem toe en praat je met hem
over de disussie's die jullie hebben gehad
over een pepaalde onderwerp..
ik ben nu drie jaar met mijn vriend samen. We hebben het heel erg gezellig en leuk samen, maar ook vaak ruzie. We hebben erg weinig tijd voor elkaar. Allebei vinden we vrienden erg belangrijk. Maar vaak laat hij mij daarvoor zitten. Het is daardoor al meerdere keren uit elkaar gegaan, zowel door mij als door hem. Telkens kwamen we bij elkaar terug omdat we te veel van elkaar hielden en elkaar niet kwijt wilde. Nu is het helaas weer uit! We hebben afgesproken om over een tijdje met elkaar te praten. Ik hoop dat ik tijdens dat gesprek veel aan deze tips heb. Bedankt
ik heb ruim 2 jaar een relatie met mijn vriend. We weten allebij van elkaar dat we van elkaar houde. We vinden elkaar ook nogsteeds leuk, zoals in het begin.

Helaas hebben we iedere week wel eens ruzie, en vaak pakt dat uit op schreeuwen en huilen, en dit steeds vaker. Ik heb eraan gedacht hem te verlaten. Maar ik denk toch dat ik er nogsteeds iets moois uit kan halen. Zou ik hiermee naar een terapeute moeten gaan?
Ja ik herken dit helemaal en het blijft toch moeilijk om inderdaad niet met die deur te gooien of te schelden en niet te schreeuwen. Dan praat ik over mij en mijn partner. Als de een begint te schreeuwen, gilt de andere terug, praten is en blijft voor ons een drempel.
Ik kan er niet goed tegen en ga dan meteen de gekste dingen denken. Hoe moet dat verder en... het kan toch niet zijn dat we zo vaak ruzie hebben....dat kan nooit goed gaan. Vanavond wilde ik eens met mijn man praten over de dingen die we beide graag anders zouden willen zien, maar nu we net weer ruzie hebben gehad is de drempel weer hoger geworden om te praten.
Ik vind ruzies met mijn vriend echt verschrikkelijk. Hij is erg eigenwijs en houdt stevig vast aan zijn standpunt. Ik ben ook wel eigenwijs en dat botst heel erg. Ik durf niet toe te geven, omdat ik bang ben dat hij hieraan gewend raakt en dat ik altijd maar de schuldige ben. In het begin van mijn relatie was ik namelijk erg toegevend en ik merkte dat hij steeds erger werd met ruzies. Ik ben langzamerhand veranderd, eigenwijzer geworden.. maar ook dit is niet de juiste manier.. Wat adviseren jullie mij?
Mijn ruzies met m´n vriend gaan het meest over jaloezie, hij is zo jaloers, deze keer dat ik inkijk heb bij een foto ! Kom op zeg. Moet zo even met hem praten..
Maar wat nou als je geen kans krijgt om een ruzie uit te praten? Ik had al een tijdje met mijn vriend toen hij het plotseling uitmaakte na de eerste ruzie. Daarna hebben we nog een keer afgesproken om het uit te praten, maar dat kwam er niet van, hij bood zn excuses aan en wilde het zo snel mogelijk vergeten. Ik kan hier zo niet mee verder en ben nog steeds heel erg verliefd op hem en kan hem niet loslaten.
op de eerste plaats is er verliefdheid,liefde moet groeien,door elkaar te willen leren kennen met zowel onze goede en minder goede eigenschappen en dat leren te accepteren en erover te kunnen praten ,niet door er ruzie om te maken,geloof mij dat helpt echt. Ik ben dit jaar 50 jaar getrouwd,ben nog steeds heel blij met hem en we kunnen nog steeds met elkaar lachen en huilen.
De laatste reactie (vermijd de verwijtende vorm) was wel een hele sterke! Meestal worden in een ruzie negatieve eigenschappen en storende factoren van 1 of beide partners naar voren gebracht. Probeer daarin objectief zo zelf kritisch mogelijk te kijken of er inderdaad een verbeter puntje is
En probeer in elk geval niet in de verdediging te schieten. Want we weten allemaal : de beste verdediging is de aanval. Dit zou de ruzie alleen maar doen escaleren. Zeg niet dat iets wat je partner zegt onzin is, maar begin met de zin :"Ik begrijp wat je zegt, toch ervaar ik dat anders, want..." met hierna je uitleg. Zorg dat de ander zich gehoord en begrepen voelt, daarmee heb je de helft van de ruzie al opgelost. Ga er niet van uit dat de ruzie dan maar het einde moet betekenen van je relatie
Want als het goed is kom je hier beiden sterker uit naast elkaar, niet tegen elkaar. Zorg dat het effectief is en niet slechts berust op het zoveel mogelijk verwijten en tegen-verwijten te maken of het kwetsen van de ander, maar dat het opbouwend zal zijn. Geef daarbij bijvoorbeeld ook aan hoe je het liever zou zien en noem ook de voorbeelden waarin de ander in jouw beleving wél correct reageerde. Dit werkt stimulerender.

Net als bij kinderen : Positieve beloning is effectiever dan negatieve aandacht.

reactie de ruzie's van mijn vriend en mij komen meestal omdat hij zijn beloftes niet na komt
Dan word ik meestal erg kwaat
En gaat hij rottige opmerkinge maken zoals
Bloftes kunne breken
En de laatste tijd worden onze ruzie's alleen maar erger
Want als ik met hem afgesproken heb en ik bel hem en zeg jah vandaag gaat nog door he
Zegt hij nee en later kom ik er tog achter dat hij gewoon met een vriend heeft afgesproken
Af en toe vraag ik me af of ik nog door moet gaan met deze relatie
Het doet me best zeer elke keer
Want op zulke momente snap ik niet wat hij nog met mij moet of hij uberhoud nog van m houd
Maar als het aankomt op het moment dat hij BIJNA uit is
Gaat hij huilen en zegt hij dat hij me niet kwijt wil en van me houd
Ik weet er totaal geen raad meer mee want ik ben nog smoor op hem
Alleen ik wil wel een fatsoenlijke relatie mischien kan iemand me raad geven
Groetjes een hopenloos meisj

reactie nou ik als ik ruzie heb met me vriend dan negeer ik hem even dan kom hij zelf naar me toe later.dan praten we het uit en soms kom er zelf goed maak sex. Kus van een lieve lezer
reactie ik vertel mijn vriend weinig dingen want als we ruzie hebben dan gebruik hij alles wat ik tegen hem heb vertelt tegen me zelf en dat is natuurlijk nooit leuk.want het is iets wat er was gebeurd.ik vind dat je nooit dingen van het verleden moet gebruiken in een ruzie want zo gaat je relatie ook niet snel uit.ik vind verleden is verleden en nu is nu

Veel kus van een goede lezer

reactie De eerste 2 jaar als we ruzie hadden dan smeet ik inderdaad met deuren en was behoorlijk aan het schreeuwen en schelden,het lost inderdaad nix op. Het laatste half jaar hebben we amper ruzie gehad,waar ik wel blij om ben trouwens,alleen de afgelopen weken deed ie afstandelijk en afgelopen zondag kwam de aap uit de mouw. Hij vertelde aarzelend dat hij mij de afgelopen weken meer zag als een gewone vriendin,dan als zijn Vriendin. Ik reageerde voor het eerst in twee jaar heel rustig en rationeel en daar was ie heel verbaast over. Nu 4 dagen later gaat alles hartstikke goed en zijn we weer dichter bij elkaar gekomen,dankzij dit artikel,heel erg bedankt Trendstyle,zonder jullie was ik mijn liefde voor het leven kwijtgeraakt en ik weet nu hoe ik het wel moet doen en ook hoe niet. Groetjes V

Reactie artikel: hoe ga jij om met ruzies? In een ruzie met je vriend is het ook best...

  • De "jij-vormen" te vermijden. Probeer zijn gedrag te bepalen en vervolgens je eigen gevoelens naar voren te schuiven. Op die manier kom je minder 'dreigend' over. Bv. In plaats van "Jij belt altijd als we aan het eten zijn, ik word er zot van! Zeg je: "Als jij telefoneert terwijl wij aan het eten zijn, voel ik me eenzaam aan tafel."
  • Vermijd ook het veralgemenen van zijn gedrag. Zeg dus niet "Ach, jij komt ook altijd te laat hé!!"
    Zeg dan eerder: "Als jij op zo'n belangrijke afspraak met mij te laat komt, heb ik het gevoel dat ik niet belangrijk meer voor je ben." Groetjes
Schrijf je in voor de gratis Trendystyle nieuwsbrief: Mode, beauty en trends


UP-TO-DATE MET ONZE NIEUWSBRIEF

Modenieuws, streetstyle reportages, beautytrends en je horoscoop... alles rechtstreeks in JOUW postvakje.