Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | New York, the big apple

I love ny

New York, een bruisende metropool, een stad die nooit slaapt... Monique Duivenvoorden van World of Tui reisbureau vertelt ons uit eigen ervaring over The Big Apple. Tenminste eenmaal per jaar bezoekt zij de stad, niet alleen als medewerkster van World of Tui maar vooral ook om haar hart op te halen aan shoppen en uitgaan in de metropool én om deel te nemen aan de New York marathon. 'New York is fantastisch', vertelt Monique. 'De verschillende wijken, de imposante gebouwen, het drukke verkeer, de mensen op straat, uit alle mogelijke bevolkingsgroepen. En de metropool biedt ontzettend veel. Shoppen, theaters en musicals, musea, parken, bezienswaardigheden. Je zult je er geen moment vervelen.'

Reis & hotel

De reis
De vliegreis naar New York duurt ongeveer 8 ½ uur. Je kunt aanvliegen op Newark airport of op John F. Kennedy international airport. Beide vliegvelden liggen op een kleine 30 km afstand van het schiereiland Manhattan, hart van New York, 'glamour'-district van the big apple. Manhattan is vanaf de vliegvelden gemakkelijk te bereiken, per taxi of met de shuttle die alle hotels in Manhattan aandoet. Het is aan te raden om voor een reisje naar New York minimaal drie à vier dagen uit te trekken. Er is een behoorlijk tijdverschil (een jetlag is onvermijdelijk) en er is ontzettend veel te zien.

Waar te logeren? De meeste hotels op het langwerpige schiereiland Manhattan liggen even ten zuiden van het beroemde central park. Dat is ook de meest ideale plek om te logeren. Van daaruit kun je de trendy wijken van Manhattan die zich uitbreiden tot aan de uiterste zuidpunt van het schiereiland goed verkennen. De prijzen van de hotels lopen uiteen. In elke prijsklasse is er wel iets te vinden. Voor weinig geld kun je logeren in een van de vele wmca's. 'Crème de la crème' is natuurlijk het wereldberoemde Waldorf-Astoria hotel. De prijs voor een overnachting in een goed middenklas hotel ligt rond de 60 à 70 dollar (per persoon). Reken er wel op dat de kamers meestal vrij klein zijn omdat ruimte in New York nu eenmaal schaars is. Ontbijt is meestal niet inbegrepen. Overal in de stad heb je restaurants waar breakfast wordt geserveerd.

The city
Eenmaal geïnstalleerd ga je natuurlijk The City verkennen. Manhattan is opgedeeld in verschillende wijken, ieder met een heel eigen, uitgesproken karakter. De wijken zijn per metro (je kunt een metropas voor één of meerdere dagen kopen) of lopend te bereiken. 's avonds is vervoer per taxi aan te raden. Je kunt de metro dan beter mijden. Verdwalen is nagenoeg onmogelijk omdat de zijstraten van de avenues allemaal genummerd zijn. Je kunt urenlang door de wijken dwalen en je laten meevoeren door het energieke ritme van The City.

Shoppen
Zoals algemeen bekend, is New York een waar shoppingparadijs (zeker nu de dollar zo laag staat). De prijzen liggen over het algemeen behoorlijk onder het Nederlandse prijsniveau. Dat geldt voor kleding en schoeisel, maar ook voor andere artikelen zoals muzikale cd's en cosmetische producten van Amerikaanse makelij. Verder heb je er veel outletstores waar koopjesjagers hun hart kunnen ophalen.

De 5th avenue is natuurlijk dé winkelstraat, met chique boetieks en warenhuizen als Saks, Tiffany's en Cartier. In de artistieke wijken Soho (South of Houston Street) en Tribeca (Triangle below canal) vind je vooral veel galeries, kleine winkeltjes en gezellige cafés. Kunstliefhebbers zullen hier volop aan hun trekken komen. De wijk greenwich village (net boven Tribeca en Soho) heeft charmante, kleine straatjes met huizen met trappen en gietijzeren hekwerken, zoals we die van de televisie kennen. In deze wijk, die vooral 's avonds tot leven komt, woonden veel schrijvers en kunstenaars en zijn de beste jazz-clubs te vinden. Lower east side dankt zijn charme aan het multiculturele karakter. Hier vind je de bekende wijken China town met vele Chinese restaurantjes en Little italy met karakteristieke Italiaanse restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Een bezoekje waard. (zie voor de belangrijkste wijken het kaartje hierboven)

Bezienswaardigheden
En dan zijn er vele bezienswaardigheden en plekjes met namen die ons allemaal welbekend zullen voorkomen en die je gezien moet hebben, wil je het sfeertje van the big apple helemaal proeven. Een wandelingetje in het wereldbefaamde central park is een must, zeker in het weekend, als de wegen worden afgesloten en iedereen massaal naar het park trekt om te skaten, wandelen en 's winters ook om te schaatsen. Een ander park dat veel bezoekers trekt, is het Battery park, in het zuidelijkste puntje van Manhattan, vanwaar uit de boot naar het vrijheidsbeeld vertrekt. Eveneens in het zuiden bevinden zich Wallstreet en Ground Zero, de plek waar vroeger de Twin Towers stonden. Heb je de towers vroeger gezien, dan is het aanschouwen van de lege plek een vreemde gewaarwording. Andere bezienswaardigheden zijn wereldberoemde Empire State Building in de 33rd street (daar moet je een keer opgestaan hebben!), Chrysler Building, een art-deco-wolkenkrabber en het Grand central station, het in het 1871 gebouwde station van New York. En verder zijn er de vele musea, zoals het beroemde Guggenheim museum, imposant van binnen maar ook van buiten.

En voor de rest geldt eigenlijk: ga lopen en ontdek the city. Kies een wijk, ga er met de metro heen en dwaal erdoor. Ontdek plekjes die in geen reisgids aangegeven staan, proef de Chinese, Vietnamese, mexicaanse, Italiaanse keuken - wat je maar wilt - in een van de vele restaurantjes die je overal aantreft. Of 'doe Amerikaans' en eet een hot dog bij een van de hotdog tentjes die je overal hebt. Wip een Saladebar binnen voor een snelle lunch, zoals veel werkende New Yorkers dat tussen de middag doen. Drink koffie bij Starbucks voor een kleine break. Geniet van het levendige, energetische ritme van deze stad. Proef de sfeer. En aanschouw het straatbeeld dat we allemaal wel van televisie kennen 'in levende lijve': de wolkenkrabbers, de typische Amerikaanse zakenlieden met sportschoenen onder hun nette pak, het drukke verkeer met de ontelbare yellow cabs, de roestvrijstalen diners zomaar opeens op de hoek van een straat.

Een andere - heel efficiënte - manier om meer van de stad te zien, zijn de georganiseerde tours die je langs de beroemdste en meest interessante plekjes van the big apple voeren. Zoals 'The sex and the city tour', een drie uur durende busexcursie die meer dan 35 locaties van de populaire televisie-serie 'The sex and the city' aandoet. Zo kom je langs de winkel waar Charlotte haar 'rabbit' kocht, langs de beroemde boetiek van Jimmy Choo, langs Aidans meubelwinkel, Steve's bar en de façade van carries appartement. Maar ook de fans van andere bekende televisieseries komen aan hun trekken, met de 'Manhattan movie tour' die je meeneemt naar meer dan zestig filmlocaties uit vijftien bekende televisieshows aandoet, waaronder het appartementsgebouw uit 'friends' en het politiebureau uit NYPD Blue. De gospeltour naar Harlem is een unieke ervaring, vooral ook omdat je daar gewoonlijk niet op eigen houtje komt.

Uitgaan
Overdag shop je en verken je Manhattan, maar 's avonds ga je natuurlijk uit. New York is beroemd om zijn shows en musicals. Broadway is het bekendst en hoeft geen toelichting, maar ook in tribeca bijvoorbeeld heb je veel kleine theaters en bars die de moeite waard zijn. Shows en musicals kun je van tevoren vanuit Nederland regelen. Er wordt dan wel een bemiddelingstarief in rekening gebracht. Heb je geduld, dan kun je ter plekke tickets kopen maar reken dan wel op lange rijen. Soms kun je - zeker bij de kleinere theaters - op het laatste moment nog aan kaartjes komen. Je hebt dan vaak niet de allerbeste plaats maar dat maakt niet veel uit. Het enkele bijwonen van een show of musical in New York is op zich al een hele belevenis.

New York is ook een paradijs voor filmliefhebbers. Je kunt er de allernieuwste films zien (films komen in de verenigde staten meestal eerder uit dan in Nederland).

En - dat weet iedereen - je kunt er fantastisch uitgaan. Ook doordeweeks kun je in veel clubs en discotheken terecht. Wat de hotspots zijn? Dat verandert met het moment. Een paar trendy hints kunnen we je wel geven: palladium, 14th street, één van de beste clubs in een oud theater en the estate, een spectaculaire discotheek in een voormalige kerk. Verder is het een kwestie van vragen en zelf op onderzoek uitgaan.

De marathon van New York
Zoals gezegd, neemt Monique ieder jaar deel aan de marathon van New York. 'De stad heeft dan wel een heel bijzondere sfeer', vertelt ze. 'En het interessante van de marathon is dat je overal komt. Het startpunt is op staten island, de finish in Manhattan. Onderweg doe je allerlei wijken aan waar je normaal nooit zou komen: de Joodse wijken met kindertjes met pijpenkrullen, heel ouderwets, alsof je terug gaat in de tijd, harlem waar dikke negers met grote radio's sjouwen en groepjes vrouwen langs de kant van de weg gospelmuziek zingen, het arme Bronx... En het glamourous Manhattan. Het heeft allemaal zijn charme.'

Nuttige informatie
Het is handig om van huis uit in ieder geval een klein bedrag contante dollars mee te nemen om de taxi of bus mee te betalen die je naar Manhattan brengt. Verder kun je met de credit card vrijwel overal terecht en vind je overal atm's (pinautomaten). Travel cheques zijn handig omdat ze verzekerd zijn.

Belangrijke reisinformatie is dat bagage niet op slot mag. Die moet tijdens de vlucht altijd kunnen worden gecontroleerd. Een geldig paspoort is vereist voor iedereen, ook voor kinderen. Een visum is (vooralsnog) niet nodig.

met dank aan World of Tui Reisbureau Leiden, Haarlemmerstraat 227, 2312 DR Leiden, tel 071-5143541.

Schrijf je in voor de gratis Trendystyle nieuwsbrief.
Mode, beauty en trends. Klik hierIk ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!