Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Calgary, Vancouver en Toronto

Rondreis door Canada

Calgary, Vancouver en Toronto en omstreken

Met de trein door de spectaculaire Rocky Mountains, shoppen in romantisch Vancouver, high tea-en op Victoria Island, op zoek naar orka's op de oceaan, de wereldberoemde CN toren van Toronto beklimmen en varen door de grote mistwolk van de Niagara Falls... Een exclusieve rondreis door Canada. (foto's van Priscilla Chevalier)

Priscilla Chevalier, medewerkster van World of Tui reisbureau, maakte een rondreis door Canada. Ze bezocht Calgary, Vancouver en Toronto en verkende de omstreken van deze steden. Priscilla vertelt ons over haar boeiende reis.

Calgary

De eerste stop is Calgary in de provincie alberta. Calgary ligt richting de westkust van Canada, aan de voet van de Rocky Mountains. De stad staat vooral bekend om de Calgary stampede, een parade met rodeofeesten die ieder jaar in juli plaatsvindt. De plaatselijke bevolking hult zich cowboykleding en in het stadium - 'saddle dome' genoemd (hoe kan het ook anders?) - kun je terecht voor de allerbeste rodeo. Jaarlijks trekken de bruisende parades en de uitgelaten feestsfeer van de stampede die ruim een week duurt, miljoenen bezoekers. (foto: de Rocky Mountains)

'In de oktobermaand, toen ik er was', vertelt Priscilla, 'Was er in deze stad met zijn hoogbouw van glas en staal eerlijk gezegd niet veel te beleven. Ik ben een beetje door de stad gelopen. In het oude gedeelte dat uit één Europees aandoende straat bestaat, vind je winkeltjes en restaurants. Verder kunnen verwoede shopping-liefhebbers hun hart halen in de grote shoppingmalls. Een bezienswaardigheid in Calgary is de Calgary tower van waar je een prachtig uitzicht op de Rocky Mountains hebt. Ook een bezoek aan de dierentuin is de moeite waard. Je krijgt er een goed idee van het Canadese wildlife dat vooral veel beren en wolven kent. Maar meer dan een aangename plaats om te vertoeven, was Calgary voor mij het beginpunt van een spectaculaire treinreis door de Rocky Mountains: de rocky mountaineer railtours'.

Rocky mountaineer railtours

De rocky mountaineer railtours is een tweedaagse treinreis met de rocky mountaineer tussen Calgary en Vancouver, of vice versa. De treinreis voert door één van 's werelds mooiste berglandschappen. De prachtige natuur wisselt voortdurend. Bergen met sneeuw worden afgewisseld door een canyonachtige landschap. (foto: Rocky Mountaineer)

Indrukwekkende rivieren met wervelende stroomversnellingen en frisgroene landschappen trekken aan het treinraampje voorbij. De trein boort zich als het ware dwars door de natuur. De rocky mountaineer express maakt als enige passagierstrein gebruik van het traject voor goederenvervoer, en doet alleen kleine dorpjes zoals Banff (een tweede opstappunt, na Calgary) aan. Halverwege de reis wordt overnacht in het rustige provinciestadje kamploops. De trein komt er aan het einde van de eerste dag tegen half zeven 's avonds aan. Per bus worden de passagiers naar de verschillende hotels gebracht.

'Omdat er in het kleine stadje kamploops vrijwel niets te doen is, had ik voor de avond een dinershow geboekt', vertelt Priscilla. 'De show, 'the river junction', ging over het ontstaan van de rocky mountain express en over een overval die eens op de trein is gepleegd. Het verhaal werd in perfecte cowboystijl gedaan. In Europa zou je er niet over piekeren om naar zo'n show te gaan maar hier paste het wel in de omgeving en het publiek vond het prachtig.'

De volgende dag vertrek je vanuit kamloops richting Vancouver. De trein telt twee klassen: de comfortabele redleaf-service-rijtuigen en de chique goldleaf-service-panoramarijtuigen. In de laatste kun je genieten van een weids uitzicht door de grote panoramaruiten aan de zij- en bovenkant van de coupé. De warme maaltijden voor de 'goldleaf-passagiers' worden beneden in het à la carte restaurant aan chique gedekte tafels met zilverbestek en porseleinen bordjes geserveerd. De 'redleaf-passagiers' krijgen de maaltijden geserveerd als in het vliegtuig: op een uitklaptafeltjes. De coupétender verzorgt drankjes, snacks en maaltijden. 'Ik heb in het redleaf-gedeelte gereisd', vertelt Priscilla. 'De treinreis op zich is aan de prijzige kant (circa 550 euro voor twee dagen, inclusief hotel, exclusief dinnershow). De goldleaf kost nog eens twee keer zo veel. Bovendien is de service ook in het redleaf-gedeelte onberispelijk en kun je er evenzo goed van het landschap genieten.'

Vancouver

Vancouver is een verademing na Calgary. Het is een vrij grote en charmante stad, met verschillende wijken die op loopafstand van elkaar liggen. Je kunt je er dus gemakkelijk verplaatsen en voelt je er direct thuis. Heel bijzonder is dat veel winkelcentra onder de grond door lopen, maar ondanks dat doet de sfeer Europees aan. Een van de meest trendy wijken is milltown. Je vindt er de duurdere winkels, en leuke restaurants met internationale keukens: Japans, spaans, Grieks om er maar een paar te noemen.

Het stanley park, het grote stadspark, is zeker een bezoekje waard. Daar bevindt zich ook het sea-acquarium dat je inzicht geeft op de onderwaterwereld van Canada. Behalve vissen vind je er beluga's, grote witte dolfijnen. Een ander geliefd uitstapje in Vancouver is de capilano suspension bridge, een houten brug met touwen over een valei. 'Dit uitstapje stond hoog op mijn verlanglijstje', vertelt Priscilla, 'Maar het is er helaas niet van gekomen omdat het uitgerekend die dag moest regenen'.

Ook granville island is een bezoekje waard. Op het eiland bevindt zich de plaatselijke markt waar je terecht kunt voor vlees, groenten en fruit, maar ook voor boeken en kunst. Kleine acquabusjes brengen je voor een zacht prijsje naar het eiland. Het vervoer in Vancouver is overigens goed geregeld. Voor een taxi hoef je maar je hand op te steken en de tarieven zijn schappelijk. Verder kun je de bus pakken of de skyline, een soort bovengrondse metro. Andere plekjes die een bezoekje waard is, zijn het harbour centre met een mooi uitzicht over de stad en het guesthouse waar een oude stoomklok nog om de vier minuten stoom uitblaast. Het sfeertje is heerlijk ouderwets.

Victoria Island

Vanaf Vancouver is Victoria Island, de hoofdstad van british columbia, gemakkelijk te bereiken. 'Ik had het uitstapje al in Europa geregeld, maar je kunt het ook ter plaatse organiseren', vertelt Priscilla. 'De heenreis werd uitgevoerd door een floatplane - een vliegtuig dat opstijgt en landt op het water - van westcoast airlines. De vlucht duurt ongeveer 35 minuten.' Victoria Island heeft een heel Engelse uitstraling. Bij de haven heerst een relaxte britse sfeer en in het stijlvolle hotel 'the empress' kun je iedere dag terecht voor een echte high tea.

Een geliefd uitstapje op Victoria Island is 'whale-watching'. Met grote rubberen boten ga je de oceaan op om zeeleeuwen, zeehonden en - als je geluk hebt - orka's bekijken. 'Ik heb er vier gezien', vertelt Priscilla. 'Het heel speciaal om deze enorme dieren in de vrije natuur te zien. Ze kwamen vlak langs de boot. Eentje sprong uit het water en bleef rechtop staan.' de whale-watChing boottocht duurt ongeveer drie uur. De terugreis van Victoria Island naar Vancouver geschiedt per bus en ferry en neemt ongeveer drieëneenhalf uur in beslag. (foto: whale-watChing)

Toronto

Een andere interessante Canadese stad is Toronto in de provincie ontario (aan de oostkust van Canada), ruim vier uur vliegen van Vancouver. Vergeleken bij Vancouver is Toronto een wereldstad. Al van verre zie je de wereldberoemde cn tower, omringd door vele wolkenkrabbers. Anders dan in Vancouver ligt hier niet alles op loopafstand en ben je aangewezen op het openbaar vervoer en taxi's. De stad herbergt veel nationaliteiten. Net zoals in veel andere steden heb je ook hier een Chinatown en een Italiaanse wijk.

yonge street, tevens de langste straat ter wereld (1896 km!), vormt het centrum. De straat begint aan de haven en telt veel winkels en malls. De beste manier om iets van Toronto te zien is met de site-seeingbus die verschillende bezienswaardigheden aandoet. De bus rijdt een vaste route en je kunt in- en uitstappen wanneer je wilt. Een van de bezienswaardigheden is, zoals gezegd, de cn tower, een toren van meer dan 500 meter hoog. Heel spectaculair is de dikke glazen vloer in de toren. De diepte die je onder je ziet als je op de vloer staat, is indrukwekkend (en duizelingwekkend!). Vanaf de toren heb je verder een perfect zicht op het voetbalstadium. 'Ik was er op thanksgiving day', vertelt Priscilla, 'Aen er was een voetbalwedstrijd aan de gang. We konden het spel live volgen.' een andere 'must' in Toronto is kensingtonmarket, de lokale markt. (foto: yonge street, Toronto)

Niagara Falls

Twee, drie uur rijden van Toronto, aan de andere kant van ontario lake en op de grens met Amerika, bevinden zich de wereldberoemde Niagara Falls. De Canadese Niagara Falls, in de vorm van een horseshoe (een hoefijzer) zijn ongeveer vijftig meter hoog maar indrukwekkend breed (circa 675 meter). De Amerikaanse falls zijn aanmerkelijk kleiner. Het geweld waarmee het water van met name de Canadese falls naar beneden komt, is ongelofelijk en zorgt voor een soort mist midden in de waterval. (foto: Niagara Falls)

Het is mogelijk om met 'the maid of the mist' door de mist te varen. 'We kregen allemaal een regenponcho aan', vertelt Priscilla, 'Want je gaat dwars door de waterdamp.' rond de watervallen liggen casino's en hotels. De watervallen zijn een toeristische trekpleister. Behalve de boottocht door de waterdamp, kun je per brug naar Amerika.

Verder kun je de watervallen ook per helikopter bewonderen. 'Dat is echt fantastisch,' vertelt Priscilla. 'De vlucht duurt ongeveer twintig minuten. Via een koptelefoon krijg je een toelichting op het spectaculaire panorama'. Vlak bij de watervallen ligt het dorpje niagara-on-the- lake. Heel toeristisch, maar wel pittoresk, met talloze winkeltjes, barretjes en restaurantjes. Zo heb je er een kerstwinkeltje waar je het hele jaar door typisch Amerikaanse en Canadese kerstspullen kunt kopen. Auto's en bussen mogen het dorp niet in. Je kunt er dus rustig rondwandelen. (foto: the maid of the mist)

De streek staat overigens bekend als wijnstreek. Overal zie je wijngaarden en er wordt goede Canadese wijn geproduceerd. Het uitstapje neemt in totaal ongeveer acht uur in beslag. 's avonds ben je weer in Toronto. Priscilla vloog van Toronto - via Londen - weer terug naar Nederland.

Algemene reisinformatie

De munteenheid en het prijsniveau
De nationale munteenheid van Canada is de Canadese dollar. Op dit moment is 1 euro ongeveer 67 dollarcent (november 2004). Het algemene prijsniveau in Canada is daarmee in het algemeen lager dan in Europa. Geld kan overal gepind worden en credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd.

Formaliteiten
Een geldig paspoort is vereist. Er hoeft geen speciaal visum te worden aangevraagd.

Het weer
Priscilla bezocht de bovengenoemde steden in het najaar (oktober). De temperaturen lagen overdag tussen de 18 en 24 graden. De avonden en nachten waren echter koud.

Vlucht en prijzen
In de zomer zijn er rechtstreekse vluchten naar Calgary. In het najaar moet er meestal een tussenstop worden gemaakt (Priscilla vloog met Air Canada en maakte een tussenstop in Londen). De vlucht van Londen naar Toronto duurt ongeveer viereneenhalf à vijf uur.

De prijs voor een rondreis van tien dagen zoals Priscilla die heeft gemaakt, ligt rond de 3200 euro per persoon (vlucht, hotels in de steden, Rocky Mountaineer Railtours inclusief de dinnershow, bezoek aan Victoria Island plus whale-watching en het uitstapje naar de Niagara Falls). Natuurlijk kun je de reis met behulp van het reisbureau indelen zoals je dat zelfs wilt en kun je de volgorde waarin je de steden bezoekt veranderen en andere steden aandoen.

Met dank aan World of Tui Reisbureau Leiden, Haarlemmerstraat 227, 2312 DR Leiden, tel 071-5143541.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!