Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Survival guide Italië

Survival guide voor een weekendje (of een vakantie) in Italië

Een gidsje met handige adviezen voor wie in alle rust wil genieten van relax, kunst, cultuur en schoonheid in het 'Belpaese' (letterlijk 'mooi land', een schertsende benaming die de Italianen wel aan hun land geven). Maar vooral ook een gidsje dat je - zo mogelijk - onaangename verrassingen zal kunnen besparen.

Italië is ongetwijfeld één van de meest geliefde bestemmingen. En terecht. De 'mediterrane laars' heeft de reiziger enorm veel te bieden. Daarbij komt dat de vluchttijd relatief kort is en er tegenwoordig zeer voordelige vliegtarieven te vinden zijn. Wie liever de auto pakt, zal er wat langer overdoen, maar de afstanden zijn nog altijd acceptabel (tenzij je helemaal naar het puntje van de laars wilt afzakken...)

Hoe 'dichtbij' dit romantische vakantieland ook mag zijn, je bevindt je in een compleet andere wereld. En je hebt te maken met een andere cultuur. Een andere manier van denken, ook al lijkt dat misschien op het eerste gezicht niet zo. Dat is de reden waarom wij hebben besloten om dit minigidsje te publiceren. Het is bedoeld als 'semi-serieuze' handleiding voor diegenen die Italië voor de eerste keer aandoen, maar ook voor die vakantiegangers die Italië al kennen maar zich misschien toch weer in een situatie bevinden die ze al eerder hebben beleefd en liever zouden vermijden.

De gids is, zoals gezegd, 'semi-serieus' maar ook heel betrouwbaar. De auteur is 100% Italiaans en accepteert geen discussie :-). Laten we elkaar goed begrijpen, het is geen gids die je wil ontmoedigen dit heerlijke land te bezoeken, maar juist om er een - nog - aangenamer verblijf van te maken. 'Uomo avvisato, mezzo Salvato', zoals men in Italië zegt (letterlijk: 'een gewaarschuwd man is een half geredde man').

In de bar

In de bars worden gewoonlijk uitstekende espresso's en schuimende cappuccino's geserveerd. En op de vele mooie terrasjes aan zee, aan het meer of in het historische centrum van de steden is het heerlijk vertoeven. Vooral deze terrassen oefenen een grote aantrekkingskracht op toeristen uit. Helaas staat het moment van de rekening menig toerist nog levendig in het geheugen gegrift. Want niet altijd is de prijs voor een espresso genoten aan een tafeltje en geserveerd door een ober in wit overhemd hetzelfde als die voor een espresso die staande aan de bar wordt gedronken. Ga je zitten en laat je je bedienen dan worden er gewoonlijk andere - hogere - prijzen in rekening gebracht. Raadpleeg daarom altijd eerst de prijzen op het menu voordat je aan het tafeltje bestelt.

Het wisselgeld

Het zal maar zelden gebeuren, maar het komt voor dat de ober zich vergist in het wisselgeld en je (bijvoorbeeld) de rest van 10 euro in plaats van 50 euro teruggeeft. In de drukte en verwarring valt het je misschien niet op... Ondergetekende was (in het gezelschap van een Nederlandse vriend) maar liefst tweemaal op dezelfde avond getuige van dezelfde fout. In twee verschillende uitspanningen. Toeval. Maar in elk geval kun je maar beter rekening en wisselgeld even goed controleren. Vooral in toeristische zones waar de drukte en verwarring gemakkelijk tot dergelijke vergissingen kunnen leiden.

In het restaurant

In de meeste restaurants wordt 'il coperto' in rekening gebracht. Een klein standaardbedrag per persoon dat vaste kosten (als het wassen van het tafelkleedje, brood en dergelijke) dekt. De hoogte van 'il coperto' is gewoonlijk op het menu te vinden. Ga niet in discussie over deze extra kostenpost. Deze maakt nu eenmaal vast onderdeel van de rekening uit en wordt vanzelfsprekend ook aan Italianen in rekening gebracht. Iets anders dat wellicht belangrijk is om te weten, is dat het in restaurants en openbare gelegenheden in Italië al sinds jaar en dag verboden is om te roken.

Op de weg

Als je besloten hebt om de reis naar en in Italië per auto af te leggen, besef je dan wel dat de Italianen er op de weg een soort 'Schumacher'-stijl op na houden. Er bestaan twee verschillende rijstijlen: aanvallend en ververdedigend. De meest voorkomende rijstijl in Italië is beslist 'aanvallend'. Houd op de snelweg altijd je binnenspiegel in de gaten om te voorkomen dat je de doorgang aan een of andere snelle bolide verspert die als gevolg daarvan vlak op je bumper zal gaan zitten om je met veel claxongeluid en flitsende koplampen duidelijk te maken dat je maar beter uit de weg kunt gaan. Houd de middenbaan aan en laat de linkerbaan aan de aspirant formule-1 piloten. De gemiddelde Italiaanse automobilist is uiterst ongeduldig en een buitenlands nummerbord helpt niet om je te laten respecteren, integendeel.

Bij het verkeerslicht

Vooral in de grote steden zijn bij de stoplichten veel bedelaars en glazenwassers te vinden. Ze zullen de auto's die voor het rode licht moeten stoppen, benaderen en om geld vragen of hun diensten aanbieden. Ik heb sommige buitenlanders in paniek zien raken en naarstig de portieren zien vergrendelen. Een dergelijke reactie is niet nodig. Geef gewoon duidelijk en beslist (met een handgebaar of door 'nee' te schudden met je hoofd) aan dat je er niet van gediend bent.

Te voet door de stad

Ook als het stoplicht op groen staat, kun je maar beter altijd links en rechts kijken voordat je te voet de straat oversteekt. En denk niet dat het feit dat je op het zebrapad oversteekt een garantie voor je veiligheid is. Voorzichtigheid is altijd geboden. En je kunt maar beter die auto die in plaats van snelheid te minderen nog eens op het gaspedaal drukt, voor laten gaan. De verkeersregels mogen je dan gelijk geven, stel ze liever niet op de proef. Je riskeert je vakantie... En misschien nog wel meer.

Handtassen en portemonnee

Het gebeurt niet vaak maar zoals in ieder ander land kan het nooit kwaad om goed op je tas en portemonnee te letten. Draag je tas nooit te nonchalant en helemaal niet aan de kant van de weg, waar motorrijders en bromfietsers langs komen. Hetzelfde geldt voor je portemonnee. Stop hem netjes weg en zorg ervoor dat hij niet uit je achterbroekzak steekt. Houd je portemonnee ook op het moment van betalen - zeker in druk bezochte gelegenheden zoals openbare markten - goed in de gaten. Houd voor kleine uitgaven liever een klein bedrag aan contanten bij de hand zodat je niet elke keer je portemonnee tevoorschijn hoeft te halen.

Straatventers

Als iemand op straat naar je toekomt met koopwaar - het klassieke horloge maar ook een vakantiehuis met een uiterst voordelige koopprijs (we maken van de gelegenheid gebruik om jullie te informeren dat de beroemde trevi-fontein in Rome niet koop is, dus wordt die je aangeboden, laat het dan direct maar zitten ook al is de fontein, dat zijn we met je eens, nog zo mooi) - maak dan goed duidelijk dat je niet geïnteresseerd bent en vervolg je eigen weg. Hetzelfde geldt in geval je op een parkeerterrein langs de snelweg een dvd-speler voor een appetijtelijke prijs wordt aangeboden. 99% kans dat je als je de verpakking na aankoop openmaakt een handjevol piepschuim aantreft.

Een wijze raad voor het vrouwelijk schoon

Doe liever niet aan autostop en zeker niet alleen.

Nog een wijze raad voor vrouwelijke reizigers

Niet alle jongens die je op strand van Rimini of andere badplaatsen ontmoet en die je liefde en trouw beloven, zijn 100% eerlijk. Het fenomeen van de wedstrijden wie tijdens de zomer de meeste 'Zweedse meisjes' heeft gehad ('Zweedse meisjes' is een verzamelterm voor zo ongeveer al het vrouwelijk schoon dat van boven de Alpen komt), zal ongetwijfeld in deze omstreken uitgevonden zijn. Het is duidelijk dat je, als je de regels van het spel kent, beter kunt beslissen hoe je je gedraagt en vermaakt.

Waardevolle voorwerpen

Laat geen waardevolle voorwerpen in de auto achter. Doe je het wel zorg er dan voor dat ze niet zichtbaar zijn. 's Nachts kun je je auto beter op bewaakt terrein parkeren. Beter een kleine uitgave dan een geruïneerde vakantie. Heb je tijdens het rijden koffers of tassen of andere waardevolle dingen in de achterbak, vergrendel deze dan.

Last but not least, de treinen...

De treinen in Italië hebben zo ongeveer altijd en eeuwig vertraging. Ondergetekende is (helaas) vaak genoodzaakt om per trein te reizen en heeft dan steevast te maken met vertragingen van 30 tot 45 minuten, ongeacht het traject, de dag van de week en het tijdstip. En veel treinen zijn bepaald niet onderhouden, om het nog maar niet over de hygiëne te hebben. Het waren de vertragingen en betreurenswaardige condities van de treinen die uiteindelijk leidden tot dit artikel dat het licht zag aan boord van een sneltrein - met vertraging! - op het traject Venetië - Milaan.

Denk nu niet dat Italië geen heerlijk vakantieland is. Het is een fascinerend land met een boeiende natuur, zonneschijn, kunst, idyllische plekjes, een exquise keuken, relax en een vriendelijke bevolking die je van harte welkom zal heten. Als je besluit er je vakantie door te brengen, zal dit land ongetwijfeld je hart veroveren. En mocht dit gidsje je op een of andere manier van pas komen, dan doet ons dat plezier. Buon viaggio, e buone vacanze!


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!