Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | lifestyle | reizen | Shoppen in Singapore

Mall-hoppen in Singapore

Singapore

Singapore is een paradijs voor shopaholics. Het kleinste land van Zuidoost-Azië kan prat gaan op gigantische shopping malls en een enorm aanbod aan luxe artikelen. Overbekend is Orchard Road, een aaneenschakeling van winkelwalhalla's met de duurste boetieks. Alle grote, internationale couturiers zijn er vertegenwoordigd, maar ook Amerikaanse en Europese kledingketens met meer betaalbare koopwaar. De prijzen zijn vergelijkbaar met die in ons werelddeel. Het overweldigende aanbod en de exotische, luxe entourage maakt Singapore uniek.

Maar het welvarende Singapore heeft meer te bieden. Flaneren langs Marine Bay of Singapore River, dineren in romantische restaurants en stappen in luxe clubs. Wij brachten een weekend door op het dichtbevolkte, diamantvormige eiland dat tengevolge van de landwinning snel een andere vorm aanneemt. Een kleine parel met maar liefst ruim 4,6 miljoen inwoners.

Shoppen in Orchard Road

Voor ongegeneerd shoppen is Orchard Road een must. Langs de brede, door weelderige bomen overschaduwde trottoirs strekken zich de winkelparadijzen uit. Indicaties heb je niet nodig. Laat je lokken door de imposante glamourgebouwen met namen als Ngee Ann City annex Takashimaya, Isetan, Tangs, Paragon en het recent geopende Ion Orchard.

Singapore
Ion Mall Singapore

Vooral het laatste warenhuis is spectaculair. Een ruimteachtige constructie met vier uitgestrekte verdiepingen boven en maar liefst vier verdiepingen ònder de grond. Raadpleeg het futuristische informatiescherm met touchscreen of laat je op de brede roltrappen meevoeren door de majestueuze open ruimtes met schitterende boetieks. Vergeet niet de Ion Food Hall met een wirwar van stalletjes met internationale etenswaar aan te doen. Tegen lunchtijd verandert deze hall, vier diep onder de grond, in een gonzende bijenkorf.

Elke shoppingmall heeft zijn eigen karakter. In paragon, een al wat ouder centrum, vind je meer gangbare merken en kun je heel chic thee drinken bij Cova, een bekende Milanese tearoom. In Takashimaya waren wij vooral geïntrigeerd door de afdeling met beautysalons, afslank-'sanctuaries' en dermatologische centra waar slogans je beloven dat je met één enkele vermageringsbehandeling 16 cm omvang verliest en waar je à la minute terecht kunt voor botox- en fillerbehandelingen. Voor goedkope kleding en accessoires, maar ook voor haarextensies, nepwimpers, wenkbrauwredesigns, neusverlengers en lipversmallers (het Aziatische schoonheidsideaal omvat onder meer een 'echte' neus en smalle lippen) kun je terecht in Far East Plaza, even om de hoek van Orchard Road, naast het Grand Hyatt hotel.

Op zaterdagmiddag is Orchard Road een bruisende en deinende massa van fashion-victims en shopping-addicts. De terrasjes vullen zich. De avond valt snel, hier rond de evenaar duurt de schemering maar kort en de temperaturen zijn aangenaam. Een betere omgeving om je geld aan luxe waren uit te geven kun je je niet voorstellen. Het enige nadeel is dat je de shoppingcomplexen gemakkelijk inloopt, maar de uitgang zo snel niet meer vindt. Het is een doolhof van gangen en ondergrondse tunnels die soms wat benauwend werkt.

Orchard Road is niet de enige 'shop-until-you-drop'-zone in Singapore. Verspreid door de stad vind je andere concentraties van stuk voor stuk interessante shopping malls. Het uitgebreide metronet brengt je er in een mum van tijd naar toe. Of anders één van de 160.000 taxi's (volgens onze taxichauffeur het aantal taxi's dat in Singapore rondrijdt) die je voor een bescheiden tarief vrij snel door het betrekkelijk rustige verkeer van Singapore loodsen.

Little India en China town

Shoppen is niet het enige dat je in dit kleine, welvarende land kunt doen. Ook wie op zoek is naar cultuur en historie heeft hier genoeg te zien. Singapore heeft een gekleurd verleden en is een smeltkroes van rassen. De stad heeft letterlijk vele gezichten. Ongeveer 75% is van origine Chinees, de overige 25% is Maleis, Indiaas of afkomstig uit andere delen van de wereld en er worden verschillende talen - Engels, Chinees en Maleis - door elkaar gebruikt.

Singapore
Little India Singapore

Het moderne gedeelte met de grote shopping malls doet heel westers aan. Bezoek je echter Little India dan waan je je waarlijk in India. Wij zijn er op een hete zaterdagmorgen rond een uur of elf. Little India bestaat uit een aaneenschakeling van kleine, gekleurde pandjes met niet meer dan twee verdiepingen. Op de smalle stoep van Buffalo Road staan tafels met ladingen voor ons onbekende groenten. Op andere tafels worden verse bloemen tot kransen geregen. De gekleurde menigte - in traditionele Indiase gewaden, de vrouwen behangen met goud, de voorhoofden versierd met een rode stip - wringt zich tussen de koopwaar door. Ook bij de juweliers is het druk en gaat het goud grif over de toonbank. Currygeuren zorgen voor een gekruid parfum. In de eenvoudige eethuisjes eet men met de vingers van metalen borden.

Singapore
Een straatje in Little India

In Chinatown gaat het er geordender aan toe. De geplaveide straten met kleine winkeltjes worden verlicht door rode lampions. De koopwaar is commercieel. Van kimono's tot waaiers, van geglazuurde draken tot elektronica. Ook hier zijn de panden laag, vaak mooi versierd, met elegante gevels en houten luiken. In de typisch Chinese eethuisjes is het druk. Zij vormen geen trekpleister voor de toeristen maar worden vooral door de locals bezocht. Gezeten aan klaptafeltjes kookt elke familie in een grote pan het rauw geserveerde vlees, de vis en de groenten. Op de hoek schalt uit luidspiekers Chinese muziek en het Chinees georiënteerde warenhuis met een ongelooflijk assortiment aan rijstkokers, potten en pannen, en dvd's trekt een onophoudelijke stroom aan auto's.

Singapore
China Town Singapore

Terug naar het koloniale tijdperk in het Raffles Hotel

Een tastbaar stukje historie vind je in het geraffineerde Raffles Hotel dat door de tijd heen vele grote namen heeft getrokken (en nog trekt). Het koloniaal aandoende gebouwencomplex stamt uit het einde van de 19e eeuw. Hier vind je witte muren, brede witte trappen, palmen, en achter elke boog of poort een verrassing. Een verborgen tearoom, een luxe boetiek, een terras met smeedijzeren tafeltjes en stoelen, een vijver met klaterende fontein. Hier zie je in gedachten mannen in witte linnen pakken met sigaar biljarten of whisky met tinkelende ijsblokjes drinken en elegante, misschien wel beroemde vrouwen in avondjurk rondschrijden. Het hotel is omgeven met legendes. Zo gaat het verhaal dat in de legendarische Bar & Biljart room in 1902 de laatste tijger van Singapore werd neergeschoten.

Singapore
Skyline van Singapore

Flaneren in Merlion Park

Rond het eveneens historische Fullerton Hotel, in het tijdperk van de britten het postkantoor, bevinden zich indrukwekkende skyscrapers die banken en hotels herbergen. Tezamen vormen ze de skyline van modern Singapore. Langs Marina Bay, een grote baai, wordt op dit moment gebouwd aan een casino annex hotel dat uit drie torenhoge gebouwen zal bestaan. Daarmee zal de skyline van Singapore nog imposanter worden. Marina Bay is een toeristisch uitstapje met als middelpunt de waterspuwende 'Merlion', het embleem van Singapore, half leeuw half vis. De Singaporezen, trots op hun land, zullen je verder ook graag over het pretparkeiland Sentosa, de botanische parken, de watertaxi's en andere toeristische attracties vertellen. Wij zijn er niet geweest omdat we het nét iets té toeristisch vonden klinken. In ieder geval hoef je je in Singapore niet te vervelen.

Singapore
De Merlion, 'mascotte' van Singapore

Modern vertier in Clarke Quay

Voor modern vertier moet je in Clarke Quay zijn. Wij deden deze moderne uitgaanszone wel aan. Hier vind je restaurants met alle mogelijke keukens: Chinees, Indiaas, Thais, maar ook Marokkaans, Perzisch, Italiaans en Mexicaans. Er zijn ook talloze clubs en wijnbars. De zone strekt zich uit langs de romantische Singapore river en de historische huizen maken Clarke Quay vooral s' avonds heel pittoresk. Wij dronken graag een aperitief in bar 'The Forbidden City' met in de tuin het Indochine restaurant met een magische atmosfeer. Voor extra adrenaline kun je terecht bij de twee spectaculaire bungee jump-constructies en wie zich niet stoort aan het gebrek aan goede smaak kan aan zijn wijntje sippen gezeten in één van de vele rolstoelen van de bar in de hoofdstraat.

Singapore
Clarke Quay in Singapore

Clubben in Brix

Het nachtleven gaat in Singapore tot in de kleine uurtjes door. Een van de meest levendige clubs is Brix, de nachtclub van het Grand Hyatt hotel. Op de zaterdagavond dat wij er waren, stonden er verschillende Lamborghini's en Porsches voor de deur. Hier moet je zijn om te zien en gezien te worden. Er is live muziek en wordt volop gedanst. Er hangt wel een prijskaartje aan maar dat mag ook wel voor deze trendy 'place to be'.

Tot slot: wat ik gekocht heb?

Niets, helemaal niets. Het aanbod was zo groot en de indrukken zo overweldigend dat ik er niet toe gekomen ben om ook maar iets te kopen. Misschien toch niet zo'n shopaholic als ik dacht?

Snelle informatie en indrukken

  • Je hebt voor Singapore geen visum nodig. Je mag er drie maanden verblijven.
  • In Singapore kun je met Engels perfect uit de voeten. Deze taal wordt als algemene voertaal gepromoot.
  • Het vliegveld van Singapore ligt op korte afstand van de stad. De taxi is betaalbaar (afhankelijk van de koers en de richting van de rit - van de airport naar de stad of andersom - bedragen de kosten tussen de 10 en 20 euro).
  • Singapore is een schitterend onderhouden, schone en veilige stad. Je moet je er wel netjes gedragen. Singapore staat bekend om de vele verboden en de daaraan verbonden boetes (rookverboden, verbod op importeren van kauwgom; 'Op drugs staat de doodstraf' waarschuwt het formulier dat je bij aankomst moet invullen in rode hoofdletters).
  • Singapore heeft de naam duur te zijn, maar wij vonden de taxi's, restaurants en hotels minder duur dan in Europa. Een luxe artikel als wijn is hier echter wel aanmerkelijk duurder. Het tarief op de taximeter wordt soms verhoogd met tol die tijdens de rit elektronisch wordt geheven.
  • Wij vonden de mensen in Singapore vriendelijk, beleefd en formeel, maar weinig spontaan. Voor de kenmerkende warme sfeer van Zuidoost-Azië moet je hier niet zijn.
  • Wij zien Singapore niet als hoofdbestemming van een reis, maar ben je op vakantie in Maleisië of Indonesië, of maak je er een overstap, dan is deze stad echt een bezoek waard.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!