Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | lifestyle | reizen | Shanghai, China

Amazing Shanghai

Neem Rotterdam en probeer dan - in gedachten - het moderne gedeelte van de stad te vermenigvuldigen met twintig, met honderd (in kwaliteit en kwantiteit) en je hebt een vaag idee van wat wij zagen toen wij binnenkwamen in wat op dit moment misschien wel de meest moderne en hardst groeiende stad op aarde is: Shanghai.

Shanghai (China) ligt aan zee en strekt zich uit rond de rivier 'huangpu', een brede stroom die op ieder uur van de dag en nacht druk bevaren is. Vrachtboten van alle maten en soorten kruisen elkaar, passeren elkaar. De rivier is als een drukke snelweg die dwars door de stad loopt.

 
 
 
     

We brachten drie dagen in Shanghai door, dwaalden rond in de stad, spraken met de mensen, gingen (veel) shoppen en bezochten enkele van de meest trendy clubs in town. Maar vooral probeerden wij deze stad, die je wel mag aanduiden als de punt van de diamant van de mogendheid China, te begrijpen. Steeds vaker valt in onze westerse wereld de naam 'Shanghai', niet altijd in een objectieve context, geschrokken als we zijn van de vrij plotselinge 'economische invasie' van het westen door een land, China, dat tot voor kort toch vooral als een 'low cost' land werd beschouwd.

Tijdens onze dagen in Shanghai begrijpen we voor de eerste keer hoe het is om te wonen in een land dat een sterke economische boom doormaakt. Wie zich de jaren '60 boom herinnert, kan zich er misschien iets bij voorstellen. De hoeveelheid wolkenkrabbers en ultramoderne gebouwen, de talloze, uitgestrekte shopping malls die van Shanghai een waar shoppingparadijs maken, de openbare parken, tot in de puntjes verzorgd, de ultratrendy bars, de geraffineerde restaurants waar je een evenzo geraffineerd publiek aantreft (Chinezen, wel te verstaan en geen toeristen zoals dat in andere aziatische metropolen veelal het geval is)...

Drie dagen in Shanghai waren niet voldoende om tot de kern van deze stad door te dringen, maar genoeg om te begrijpen dat de economische boom hier niet alleen een kwestie van cijfers is. Het is iets dat je ziet, voelt, inademt...

Het vliegveld Pudong
We komen aan op het vliegveld van Pudong, Shanghai, immens groot en modern. De architectuur doet ons vaag denken aan het nieuwe gedeelte van paris charles de gaulle airport, maar dan groter. Bij de paspoortcontrole treffen we het niet. Er zijn enkele vliegtuigen achter elkaar geland en de rijen zijn lang. Maar dan vinden we de juiste rij en binnen twintig minuten (en na een grondig onderzoek van onze paspoorten) staan we officieel op Chinees grondgebied. Aan de uitgang staat de chauffeur (in wit uniform met witte handschoenen - het merendeel van de (taxi)chauffeurs in Shanghai draagt witte handschoenen) die ons naar ons hotel, het shangri-la, zal brengen. Vanaf het vliegveld Pudong naar het nieuwe gedeelte van de stad, eveneens Pudong genoemd, is het 45 minuten rijden. We leggen het traject over de brede snelweg met een snelheid van 80 km/uur af. Een limiet die door geen van de automobilisten wordt overschreden. Vijfenveertig minuten rijden... Vijfenveertig minuten groen aan weerszij van de snelweg: schitterende bomen, bloemen, heggen... Alles perfect verzorgd.

De skyline
De skyline van de stad is al van verre zichtbaar. Wolkenkrabbers verrijzen zich richting hemel. De vormgeving is spectaculair, futuristisch. Je voelt direct dat je een metropool binnenkomt die je niet snel zult vergeten. Eenmaal in Pudong aangekomen, worden we omgeven door de indrukwekkend hoge gebouwen. Tien, twintig, honderd... We tellen niet meer, maar bewonderen de architectuur en de veelkleurige lichtjes. De avond valt snel. Even na zessen is het al donker en dankzij de ingenieuze verlichting van wolkenkrabbers is deze verticale stad met zo'n zestien miljoen inwoners (ongeveer de hele bevolking van Nederland) nu zo mogelijk nog fascinerender.

Tijdens onze aankomst valt het ons op dat het op de wegen en in de straten van Shanghai vrij rustig is. Veel taxi's maar relatief weinig auto's bevolken het ruim opgezette wegennet van de stad. In de daaropvolgende dagen hebben we meer verkeer gezien en hebben we enkele malen in een opstopping vastgezeten, vooral in de nabijheid van de tunnel die onder de huangpu rivier doorgaat, maar in het algemeen is er goed door te komen.

In shangri-la hotel worden we ontvangen door een charmante hostess die blijkbaar al weet wie we zijn. Ze brengt ons direct naar onze kamer en daar ter plekke vindt de check-in plaats. De kamer is uiterst modern ingericht, beschikt over alle comfort, heeft een broadband internet verbinding en een schitterend uitzicht op de verlichte stad. Wat willen we nog meer? Snel nog even shoppen voordat de winkels sluiten! (de sluitingstijd is na 21.00 uur dus maken we dankbaar gebruik van de paar uur die we nog ter beschikking hebben).

Shoppen
Shoppen is een van de belangrijkste 'attracties' van deze stad. De malls die we in het centrum vinden zijn enorm groot, luxueus en weelderig ingericht. Louis Vuitton, christian dior, calvin klein... Noem een naam, en je vindt er een boetiek van. Niet één keer, maar elke keer dat je een voet in een nieuwe mall zet. Wat bij ons exclusieve boetieks zijn, zijn in deze grote stad gewone winkels, of bijna dan. En het is ongelooflijk hoeveel je ervan ziet. In Shanghai roep je gemakkelijk uit: 'alweer een Louis Vuitton-boetiek...' voor een dagje shoppen geven we je een naam: nanjing road. Je kunt, net zoals wij hebben gedaan, een wandeling maken over 'the bund' - de legendarische boulevard van Shanghai - met prachtig zicht op de skyline van Pudong, het nieuwe gedeelte van de stad. En daarna via de ondergrondse wandelgang naar nanjing road lopen. Het eerste gedeelte is open voor het verkeer, maar daarna wordt het een voetgangerzone met vele, vele malls.

Bars & restaurants
Je vindt ze overal en in alle prijsklassen. Ons advies: vermijd de zones zoals 'xintiandi' waar je veel toeristen vindt. Er zijn gezellige restaurants en bars met live muziek, zeker, maar misschien wil je wat meer van het echte Shanghai zien. Een club die wij zeker de moeite waard vonden (meer daarover in onze rubriek 'hotspots') is 'bats', restaurant-bar in de kelder van het shangri-la hotel. Een andere lounge-bar die je gezien moet hebben, is cloud 9, de hoogste bar ter wereld, op de 89ste verdieping van de jin mao tower. Indrukwekkend!

De lokale bevolking
We wisten niet wat we moesten verwachten. Sommigen hadden ons gezegd dat we gastvrij zouden worden onthaald, anderen zeiden ons voor ons vertrek dat we met de nodige argwaan zouden worden benaderd. Ons leek de lokale bevolking uiterst vriendelijk, bereid om te helpen en beleefd. Engels is niet bepaald de voertaal in deze stad. Vooral de oudere mensen spreken geen woord Engels. Stap daarom niet in een taxi zonder dat je het adres in het Chinees op een kaartje bij je hebt (het personeel van de grote hotels zal je daarbij helpen). Zonder een Chinese vertaling kom je nergens. The beautiful people? Everywhere! Overal zagen mooie meisjes, uiterst verzorgd en trendy gekleed. Hetzelfde geldt voor de mannen. Wil je je op je gemak voelen in deze wereldstad, vermijd dan de geijkte toeristenoutfit (korte broek, sandalen, rugzak en een flesje water in de hand). Het kan gewoon niet!

Waarom wij Shanghai de moeite waard vinden
In ieder geval vanwege de bruisende atmosfeer die je overal bespeurt. Je voelt dat deze stad een sterke groei doormaakt en je wordt erbij betrokken zonder dat je er erg in hebt. De wolkenkrabbers, zeker 's avonds, dragen bij aan een atmosfeer die wij tot nu toe alleen in films hadden gezien. De clubs, de restaurants, de service... Alles is verzorgd tot in de kleinste details. Alles is trendy en levendig. En dan de shopping malls...

Wat wij minder vonden
Als we een negatief punt moeten noemen, dan is het misschien de geslotenheid van de locals. Hoe sympathiek en hulpvaardig men ook is, het is moeilijk om echt contact te krijgen. We kunnen ons voorstellen dat het leven van de expats (en het zijn er veel in Shanghai) best eenzaam en moeilijk kan zijn. Maar dat is ons idee en het is iets waar je als toerist eigenlijk niet mee te maken krijgt.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!