Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Phnom Penh, Cambodja

Phnom Penh, Cambodja. The Kingdom of Wonder

Het is alsof we pardoes uit de licht bewolkte hemel op Cambodjaanse grond vallen. Het kleine propeller vliegtuig - een ATR 72 uit Bangkok - landt met een hoge snelheid en een harde bonk op het vliegveld van Phnom Penh. 'Welcome in the Kingdom of Wonder'. Vanuit de lucht hebben we de Khmer hoofdstad, de machtige Mekhong rivier en de Tonlé Sap rivier waaraan Phnom Phen is gelegen onder ons zien liggen. We zien welgeteld twee wolkenkrabbers.

Phnom Penh Cambodja

Phnom Penh Cambodja
National Museum

Ik was al eerder in Cambodja geweest. In Siem Reap had ik een paar jaar geleden het indrukwekkende tempelcomplex Angkor Wat bewonderd. Indrukwekkend maar tegelijkertijd een toeristische aangelegenheid. Het eerste contact met Phnom Penh is anders. Een man in legeruniform blaft ons toe waar de 'Immigration' is. Dankzij ons E-visa dat ons binnen 24 uur online werd afgegeven (een perfecte service), zijn we als eersten van de wellicht tien passagiers die ons vliegtuig telde bij de douane. Behalve een foto moeten we in totaal vier vingerafdrukken achterlaten. Een vinger van de rechterhand plus duim, een vinger van de linkerhand plus duim. Bij de bagageband staan militairen met een geweer en een hond met een ijzeren muilkorf. Het vliegveld zelf is luchtig, half in de buitenlucht en met veel tropisch groen, maar maakt op ons op dat moment geen vriendelijke indruk. De berichten die we op internet over zakkenrollers en onveiligheid op straat hebben gelezen, hebben ons geen goed gedaan.

Buiten worden we opgewacht door de chauffeur van ons hotel. Hij is klein, tanig en donker en leidt ons naar een armoedige auto. Al met al overvalt ons een soort troosteloos gevoel. De rit naar het hotel duurt zo'n vijfentwintig minuten. De auto is omgeven door brommertjes met twee, drie, vier personen en in mijn onwetendheid houd ik tijdens de rit mijn tas goed vast. Dertig kilometer per uur is het maximum. Iedereen rijdt ogenschijnlijk kriskras door elkaar. Er wordt veel getoeterd om elkaar duidelijk te maken welke richting er wordt genomen.

Phnom Penh Cambodja

Phnom Penh Cambodja

Phnom Penh Cambodja
Frangipani Royal Palace Hotel Phnom Penh

Kleine huizen en winkeltjes met open pui maken plaats voor ziekenhuizen, banken en indrukwekkende overheidsgebouwen. De twee wolkenkrabbers komen al snel in zicht. Eén is voltooid, de ander nog in aanbouw. Zwijgzaam legt onze chauffeur de drukke Russie Boulevard af. Daarna slaat hij rechtsaf en vervolgens linksaf en brengt hij ons naar Street 178, vlakbij het National Museum, het Royal Palace en de Sisowath Quay, de boulevard langs de Tonlé Sap rivier.

Vanaf het moment dat we Street 178 met zijn vele kunstshops inreden, is alles goed. In het hotel met koloniale sfeer worden we hartelijk ontvangen met een gemberdrankje en vervolgens door de charmante receptioniste naar onze kamer begeleid. Deze is ruim, schoon, met schitterend licht, een balkon met uitzicht op het Royal Palace en de rivier, een bed met smetteloos witte lakens en 'klamboe' en een badkamer met natuursteen en design elementen in het rood.

Nooit meer wil ik me door berichten op internet laten beïnvloeden. Het is waar dat er in Phnom Penh veel zwerfkinderen zijn maar geen kind heeft ons benaderd of ons ook maar om een dollar gevraagd (er wordt aangeraden om geen geld te geven en niets te kopen om deze situatie niet in stand te houden). En het is waar dat veel mensen op de straat leven en dat er armoede heerst en er veel ellende is maar nooit hebben we ons bedreigd gevoeld. Het is waar dat de toektoek drivers hun diensten aanbieden maar na een glimlach en een paar aardige woorden laten ze je met rust.

Wij hebben Phnom Penh als een heel vriendelijke stad ervaren. De stad is vrij klein zodat je deze lopend kunt verkennen. Het is opletten met het verkeer (auto's, toektoeks en brommers hebben altijd voorrang) en dat is eigenlijk vooral vervelend omdat er zoveel te zien is. Alles vraagt je aandacht. Overal is wel iets bijzonders te zien. De mensen leven praktisch op straat. Restaurantjes en winkels zijn veelal open naar de straat toe. Het familieleven speelt zich op straat af. We hebben welgeteld één warenhuis met supermarkt gezien maar in de supermarkt zijn dan ook bijna alle Westerse producten verkrijgbaar. De locals doen hun inkopen op de markt.

Phnom Penh Cambodja

Phnom Penh Cambodja
Barbier in de openlucht

De markt zelf is voor ons Westerlingen een intense ervaring. Het is voor mij heel pijnlijk om levende kippen met vastgebonden poten naast hun net geplukte maten te zien. En het aanzicht van de kraam met vleeskarkassen is net zo schrijnend. Ik zou er best moeite mee hebben om de vissen en schaaldieren te eten die daar bij 35 graden in gesmolten ijswater worden aangeboden. Denk verder niet dat je rustig langs alle kraampjes met verse groenten en exotisch fruit kunt slenteren want er is een constante stroom van mensen, brommertjes en karren. Hier adem je van alles in en binnen de kortste keren zit je onder het stof. En toch kun je alleen maar genieten van al deze gezellige drukte en deze eenvoud. Natuurlijk is het wreed om naar adem snakkende kippen in de hitte te zien, de hakbijl binnen handbereik. Maar weten wij wat er in onze eigen wereld omgaat?

Als de avond valt, is het tijd voor een wandeling over de boulevard. Ook hier is veel verkeer maar het brede trottoir langs de Tonlé Sap rivier biedt wandelaars, joggers en voetballende jeugd voldoende ruimte om te relaxen of te sporten en spelen. Aan de andere kant van de weg vind je trendy bars en restaurants. In een koloniaal huis is de FCC, Foreign Correspondents' Club, gelegen. Het verhaal gaat dat de journalisten zich tijdens de oorlog hier verzamelden. Wij drinken er - met uitzicht op de Tonlé Sap rivier en de boulevard by night - een glas wijn maar meer nog geniet ik even later van de Night Market. Het restaurant gedeelte bestaat uit matten die op de grond zijn uitgestrekt. Op elke mat staat een - laten we zeggen - peper- en zoutstel (maar het is ongetwijfeld iets anders). Rondom de matten zijn de eetkraampjes. Een van de favoriete drankjes is suikerrietsiroop die vers geperst wordt. De gasten doen hun schoenen uit voordat ze met bordjes en drankjes plaats nemen op de matten. Even verderop is een live concert en rondom het podium zijn kraampjes met de nieuwste, lokale fashion. Alles straalde zo'n rust en eenvoud uit dat ik er geroerd door ben.

Phnom Penh Cambodja
Preah Sisowath Quay

Meer nog dan de avond ben ik dol op de vroege ochtenden in Zuidoost-Aziatische landen. Zodra de zon opkomt (rond een uur of 6) gaan de monniken op pad om rijst en ander voedsel van de plaatselijke bevolking in ontvangt te nemen. Op deze zonnige morgen in Phnom Penh hoor ik de monniken chanten. Om de hoek wordt een bruiloft voorbereid en de toektoek drivers die ons inmiddels kennen, stellen hun nieuwsgierige vragen. Dit is het moment van de dag waar ik het meest van houd.

Phnom Penh Cambodja

Phnom Penh Cambodja
Royal Palace

In Phnom Penh is er veel te zien. Iedereen zal bekend zijn met het verleden van dit land en wil je het oprakelen dan is daarvoor voldoende gelegenheid. De toektoek drivers bieden toeristen voortdurend ritjes aan naar de Killing Fields en het Tuol Sleng Genocide Museum, hogeschool die onder de Khmer Rouge als gevangenis werd gebruikt. Wij hebben ervoor gekozen om gewoon door de stad te lopen en indrukken op te doen. Om de sfeer op te snuiven en de alledaagse dingen van het leven van nu mee te maken. Als je uit Phnom Penh vertrekt, ben je een levenservaring rijker. Ik heb aan Phnom Penh, een stad die sterk in opkomst is en wellicht over tien jaar onherkenbaar veranderd zal zijn, een dierbare herinnering.


Charlotte Mesman
Trendystyle


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!