Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Nungwi, Zanzibar

Nungwi, Zanzibar

Tekst & foto's: Mauro Pilotto

Elke keer als ik over Afrika schrijf, dan neem ik me voor om niet in banaliteiten te vervallen. Maar het is onmogelijk om je niet betoverd te voelen door de aangrijpende, en soms ook trieste, schoonheid van een plek als het eiland Zanzibar. Verstild aanschouw ik de archaïsche ritualen van de bewoners van de microdorpjes die bestaan uit hutten en huisjes met muren waarvan je bang bent dat ze bij een eerste windvlaag afbrokkelen. De daken zijn op wonderbaarlijke wijze vervaardigd van gedroogde palmbladeren die in het Swahili 'makuti' worden genoemd.

Ik was al eerder op dit kleurrijke eiland geweest. Een eiland dat zwanger is van sensaties en geuren die je bedwelmen, maar als nooit eerder tevoren werd ik zo diep door emoties getroffen. Het uitzicht op strand en zee bij Nungwi, in het noordwestelijke gedeelte van het eiland, benam mij mijn adem. De kleuren van het water lopen van lui bleekturkoois tot intens blauw, en het contrast met de zinderende hemel, met her en der zachte en gezwollen wolken, is onbeschrijflijk mooi. Overigens kan een volkomen wolkenloze lucht hier binnen enkele minuten veranderen in een dreigende wolkenmassa.

Zoals dat van een plek als deze te verwachten is, is ook hier het massatoerisme neergestreken. Er is geen toeroperator die hier niet zijn luxe ressorts, met al zijn voor- en tegendelen, aanbiedt. Het is onvermijdelijk dat deze aanwezigheid het wezen van het eiland aantast. Bijna elke onderneming van de bewoners (waaronder een hoog percentage afkomstig uit Tanzania en Kenia) is gericht op het toerisme, een business die het hoognodige brood op de plank moet brengen.

Als je je langs de kust beweegt of de kleine omliggende dorpjes bezoekt, is het een constant groeten en er wordt je van alles aangeboden. Uitstapjes in de boot, foto-safari's, snorkelen op een afgelegen strandje, zonsondergang bekijken vanuit hun 'dongo-boten'. Of ze willen je beeldjes, armbandjes, kettingen, omslagdoeken, schelpen of houten voorwerpen verkopen. Allemaal kleurrijke en kundig vervaardigde koopwaar die men heeft uitgestald in 'boetiek-marktkraampjes' die men nu toevallig 'Ikea-Shop' heeft genoemd.

Deze dingen geven mij een leeg gevoel van binnen. Een gevoel van verlies. Hier zou je geen 'Ikea' willen aantreffen. En ook geen horden 'nep-Masaï' die gekleed in de kleurrijke traditionele gewaden proberen de aandacht te trekken en zoveel mogelijk te verkopen. Ik begrijp hoe dat allemaal tot stand komt en hoe moeilijk het is om dit mechanisme eronder uit te halen, maar is zo zonde.

Nee, ik accepteer dit niet. Ik wil het echte Afrika leren kennen (hoe ondoorgrondelijk dat ook is). Ik wil de ware aard van dit continent kennen. Een wereld die niet besmet is door massatoerisme en consumptiedrang. En steeds weer ben ik verontwaardigd door de bergen plastic, blikjes en vuilnis die zich maar langs de kust van de prachtige Indische Oceaan ophopen.

Zeker, veel is te wijten aan gebrek aan kennis en informatie bij de bewoners die hun omgeving als een dumpplaats voor afval gebruiken (ik heb het met eigen ogen gezien). Maar de genadeslag komt van de horden toeristen die hun flessen, plastic bekertjes, plastic zakken en sigarettenpakjes achteloos op het strand achterlaten. Er is geen hoop op verbetering van deze puinhoop als men er zich niet bewust van wordt wat voor schade men hier teweeg brengt. Maar ik ben ook realistisch - en triest - genoeg om te weten hoe lang de weg van dit bewustwordingsproces wel is. Er is teveel onwetendheid en slordigheid en te weinig respect voor de natuur. En dat op plekken als deze waarvan de magische en ongerepte schoonheid koste wat het koste bewaard zou moeten worden. De dagelijkse mantra 'Hakuna matata' (geen probleem') van de Afrikanen lijkt een wens om de ogen te sluiten voor de vele problemen die voortkomen uit de geschiedenis en de actuele situatie van dit continent.

Maar dan zijn er ook die dingen die alles weer goed maken. Zo zal mij de ingeboren hoffelijkheid van de bewoners van Zanzibar altijd bijblijven. Ik ben gefascineerd hun open blik, hun glimlach, hun nieuwsgierige en onderzoekende blikken. En ook door bepaalde rituelen uit hun dagelijks leven. De uittocht van de vissersboten, de terugkeer met de buit die daarna op verschillende markten op het eiland wordt aangeboden of simpelweg langs zee wordt verkocht. Rond de verkopers verzamelen zich groepjes mensen die de beste vis uitzoeken en onderhandelen over de prijs. En overal lopen kindertjes, van alle leeftijden, kriskras door elkaar. Ze spelen in de zon, zoeken schelpen, algen of fietsvelgen die door God weet wie daar zijn achtergelaten. Of ze spelen spelletjes met die afschuwelijke plastic flesjes die door de zee worden aangespoeld. Ze rennen en zingen. De meisjes, met hoofddoek, duiken in het zilte water, gekleed in hun vrouwelijke bloemjurkjes met roesjes.

Het meest geboeid ben ik echter door het ritueel van vele, vaak wat oudere vrouwen. Je ziet ze in hun traditionele kleding en hoofddoeken in de meest schitterende kleurstellingen richting zee gaan. Hun bewegingen zijn gracieus en natuurlijk. Op het hoofd dragen ze containers met water of takkenbossen die ze zullen gebruiken om een kookvuur aan te maken. Ik zie iets magisch en spiritueels in hun gang en silhouetten, in hun ondoorgrondelijke blik, hun door de tijd getekende gezichten, in die donkere ogen die hele geschiedenis van Afrika lijken te bevatten. Het lijken wel bewaaksters van wie weet welke geheimen van het archaïsche, mysterieuze Afrika. Geheimen, die - of dat nu juist is of niet - wel nooit onthuld zullen worden. - Mauro Pilotto


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!