Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Indonesië: Java, Bali en Lombok

Indonesië: Java, Bali en Lombok

Deze week spreken we met Priscilla Chevalier van World of Tui reisbureau. Priscilla is net terug uit Indonesië. Zij maakte een rondreis van twee weken en deed de eilanden Java, Bali en Lombok aan. Vol enthousiasme vertelt zij ons over haar reis.

'Het is een prachtig land', vertelt Priscilla. 'Ik ga zeker terug! De natuur is overweldigend mooi en weelderig. Alles is heel groen. Natuurlijk heb ik ook de beroemde rijstvelden gezien. De stranden van Bali en Lombok zijn wit met palmen, droomstranden. En verder is er erg veel te zien. Watervallen, tempels, valleien, vulkanen, koraalriffen...'

rijstvelden (sawa's genoemd)

Java

Onze rondreis begon in yogJakarta op Java. Daar bezochten we verschillende tempels: de indrukwekkende borobudur en de prambanan tempels.

Op west-Java heb je veel terrassen met rijstvelden, 'sawa's genoemd. De natuur is daar heel groen en vruchtbaar. Op oost-Java heb je minder terrassen en leven de mensen van andere soorten landbouw. 'we zagen een boer met een kar en ossen aan het werk. Net zoals vroeger. Het was een uniek plaatje', vertelt Priscilla.

Heel mooi en zeker een bezoek waard is de bromo-vulkaan. Kort nadat Priscilla de vulkaan bezocht, kwam deze tot uitbarsting hetgeen aan twee mensen het leven kostte. 'de zonsopgang bij de bromo-vulkaan is prachtig mooi. Je moet om 3 uur 's nachts op om het te mogen meemaken, maar het is echt heel bijzonder.'

zonsopkomst bij de
Bromo-vulkaan op Java

'Om in kalibaru, onze laatste stop op Bali te komen, namen we een weg die op een soort bedelaarsroute lijkt. Langs deze weg wonen mensen in de hutten, gemaakt van bamboepalen en een bamboematje als dak. De meesten lopen op blote voeten en zijn gehuld in lompen. Indonesië heeft 220 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 44 miljoen werklozen', vertelt Priscilla. 'er is veel armoede. Toen we op deze weg reden zag ik elke keer geldmuntjes op de weg vallen. Toen bleek dat onze chauffeur geld uit het raampje gooide dat de mensen langs de weg opraapten. Een stelletje in de bus had er zelfs aan gedacht om oude kleding uit Nederland mee te nemen. Die vond grif aftrek'.

Bali

Van Java gingen we per boot naar Bali. De oversteek duurde alles bij elkaar ongeveer een uur. De eilanden liggen dicht bij elkaar. Vanaf Java kun je Bali al zien liggen. Bali is dé strandbestemming van Indonesië. De stranden zijn fantastisch mooi. Wit met palmbomen en vrolijk gekleurde vlaggen.

Kuta

'In de dagen dat ik er was', vertelt Priscilla, 'was de zee erg wild. Dat kwam door de wind. Maar de stranden zijn echt een droom. Natuurlijk bezochten we Kuta, het bruisende hart van Bali. Helaas ook bekend om de bomaanslag in oktober 2002 in legian (onderdeel van Kuta). Waar eens een club stond, is nu een pleintje met monument met de namen van de gevallenen. Bijna 200 gevallenen, waaronder ook Nederlanders. Ondanks de hitte krijg je toch kippenvel. Het is echt heel indrukwekkend...' (Foto: strand van Bali)

Verder is Kuta levendig als altijd. Je kunt er uitgaan, heerlijk eten (indonesisch, Thais, Chinees en zelfs Nederlands) en vooral ook heel goed shoppen. Je vindt er vele boetieks van bekende merken. Het enige waar je op moet letten, is dat je bij overschrijding van een bepaald bedrag invoerrechten in Nederland moet betalen.

Ubud

Ook op Bali is er heel wat te zien. Om het eiland in kaart te brengen, kun je het beste een auto huren. 'links rijden is even wennen', zegt Priscilla, 'maar de doorgaande wegen zijn gelukkig goed. Alleen de bewegwijzering is wat minder. Je moet echt een kaart bij je hebben.' beslist de moeite waard is ubud, een kunstenaarsdorpje en misschien wel het beroemdste plaatsje van Bali. Veel internationale beroemdheden hebben hier gewoond of wonen hier nog.

ossen op het land

Jimbaran

Voor een romantische diner op basis van verse kreeft moet je op strand van Jimbaran zijn. Jimbaran is een visserdorpje. Aan de gezellige tafeltjes op het strand, sfeervol verlicht met lampjes, is het heerlijk genieten van de vis die de mannen van Jimbaran die dag hebben binnengehaald. 'we waren er met zonsondergang', vertelt Priscilla. 'het is echt spectaculair. Je ziet de vissersbootjes op zee, het strand vol gekleurde parasols. En als het dan een beetje donker wordt, gaat een muziekbandje langs de tafels. De prijzen zijn bovendien heel schappelijk. Niet te vergelijken met die in Europa.'

Uitgaan

Uitgaan op Bali is erg leuk. Je vindt er veel clubs waar meestal live muziek wordt gespeeld. En verder is er veel karaoke, heel geliefd bij de aziaten.

bromo-vulkaan op Java

Lombok

Van Bali vertrokken we per vliegtuig (een propellervliegtuigje) naar Lombok. Je kunt de oversteek ook per boot doen, maar dat duurt vijf uur terwijl de vlucht maar een half uurtje duurt.

Lombok, een vulkanisch eiland, ligt ten oosten van Bali en is ongerepter, primitiever dan Bali en Java. De oorspronkelijke bewoners van Lombok zijn de sasaks die tot op de dag van vandaag nog op het eiland leven. Ze wonen in leemhutten en leven van de opbrengst van de rijstplantages en van het handjevol toeristen die de weg naar dit prachtige eiland vindt. Aan de westkust ligt de bekendste badplaat, senggigi. De restaurants en winkels op dit eiland zijn eenvoudig, maar je vind er wel mooie ressorts, oases van rust, waar het heerlijk vertoeven is. De stranden zijn hier net zoals op Bali prachtig wit, met bedden en gekleurde vlaggen.

De Gili-eilanden

Voor de kust van Lombok liggen de Gili-eilanden, drie in totaal. Je kunt er fantastisch snorkelen en duiken. De stranden zijn prachtig en je vindt er mooie koraalriffen. De Gili-eilanden zijn echte 'backpackers-eilanden' en heel geliefd bij de australiërs. Je ziet dat ook aan de restaurants. 'die hebben allemaal een loungeachtige sfeer', vertelt Priscilla. 'het ziet er allemaal prachtig uit.'

Van Lombok ga je per boot naar de Gili-eilanden. Hoe je bij de boot komt? Per taxi. 'transport' zeggen ze in Indonesië. In de grotere plaatsen, zoals sengigigi vind je altijd wel een taxi en de prijs van het vervoer is erg laag. Een lange rit kost nauwelijks 2 euro.

De Komodo-eilanden

Ben je op Lombok dan moet je - als je daarvoor de tijd hebt, tenminste - ook zeker een bezoekje brengen aan de legendarische Komodo-eilanden waar nog varanen leven. 'het moet een unieke ervaring zijn om de varanen in het echt te zien', verzucht Priscilla, 'jammer dat wij er niet de tijd voor hebben gevonden, want een tochtje naar de Komodo-eilanden neemt ongeveer drie dagen in beslag.'

Watervallen

'Waar we wel de tijd voor hebben gevonden , vervolgt Priscilla, 'is voor de watervallen op Lombok. Die liggen in het noorden van het eiland. Je kunt er alleen te voet komen. Het is een tocht dwars door de jungle. Je gaat door rivieren, over rotsen en boomstronken. Goede schoenen waarmee je ook door het water kunt zijn wel aan te bevelen. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. Een goede conditie is dus wel een vereiste. Maar deze indrukwekkende tocht door het oerwoud zul je nooit meer vergeten.'

Algemene informatie

Reis en reisduur

'Wij vlogen met Garuda Airlines', vertelt Priscilla. Vertrek van Amsterdam, tussenstop in Singapore, aankomst in Jakarta. Al met al nam deze reis ongeveer 24 uur in beslag. In Jakarta hebben we overnacht en de volgende dag zijn we doorgevlogen naar Yogjakarta, het beginpunt van onze rondreis. Het is een lange reis, maar zeker de moeite waard. Ik zou aanraden', zegt Priscilla, 'om tenminste twee weken te gaan, zeker als je wilt rondreizen. Java, Bali en Lombok is dan een ideale combinatie. Ga je puur voor het strand dan moet je op Bali zijn. Van daaruit kun je altijd een uitstapje naar Lombok maken.'

Visum

Sinds 2003 is een toeristenvisum vereist. Het visum kan worden aangevraagd bij de indonesische ambassade in den haag of via het reisbureau en is 30 dagen geldig. Wil je langer in Indonesië verblijven dan moet een speciaal visum aanvragen. Het duurt ongeveer een week of twee voordat het toeristenvisum klaar is. Het is dus belangrijk om het visum ruim voor vertrek aan te vragen. Bij het verlaten van Indonesië moet nog vertrekbelasting worden betaald (een bescheiden bedrag).

Het prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Indonesië veel lager dan in Europa. Voor ongeveer 12 euro kun je bijvoorbeeld met zijn tweeën uitgebreid in een restaurant eten: voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en drankjes erbij.

Het hoogseizoen

Het hoogseizoen loopt van mei tot met oktober. Het klimaat is vochtig en warm.

De taal en de bevolking

In de grote plaatsen spreekt men overal Engels. Op Lombok is het Engels van de bewoners wat gebrekkiger, maar in het algemeen kun je met deze taal goed uit de voeten. De plaatselijke bevolking is erg vriendelijk. 'verkopers, zeker op de kleinere eilanden, kunnen wat opdringerig overkomen maar dat is ook wel begrijpelijk', zegt Priscilla, 'als je ziet welke erbarmelijke omstandigheden ze soms leven.'

Munteenheid en betalingswijzen

De munteenheid van Indonesië is de roepia. In de grotere plaatsen vind je overal pinautomaten en kan met credit card worden betaald. Als je rondtrekt, is het van belang om voldoende contant geld mee te nemen. Zorg ervoor dat je kleinere coupures hebt, omdat de mensen vaak niet kunnen wisselen. In sommige toeristische plaatsen en winkels (bijvoorbeeld de fabrieken van de wajangpoppen) kan ook met euro's worden betaald.

Hygiëne en inentingen

Het is aan te raden om geen etenswaren op de markten en bij etenskarren lang de weg te kopen. In de restaurants kun je gerust eten. Net zoals in ieder tropisch land is het wel aan te raden om altijd water uit flessen te drinken, rauwkost te vermijden en te controleren of vlees goed doorbakken is. Informeer voor vertrek naar de benodigde inentingen en eventueel malariapillen. Vanwege het vochtige en warme klimaat zijn er in Indonesië veel muggen. Een muggenspray hoort dan ook bij de noodzakelijke benodigdheden.

Met dank aan World of Tui Reisbureau Leiden


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!