Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Hong Kong: wereldstad van kaliber

Hong Kong: wereldstad van kaliber

De eerste indruk van 'The Hong Kong Special Administrative Region', beter bekend als 'Hong Kong' is: natuur. De monitor op de vliegtuigstoel voor ons, verbonden met een camera aan de romp van de Boeing 777, projecteert groene heuvels, weelderig begroeide eilanden en blauwe baaien. In het gouden middaglicht landen we op het vliegveld van Hong Kong, eens spectaculair midden in de stad, en nu - eveneens spectaculair - op een eiland gelegen.

De avond schenkt ons een onvergetelijke zonsondergang. Het is tropisch warm. De lucht kleurt langzaam roze, de zon lijkt van puur goud. Grote, donkere wolkenmassa's hopen zich tegen de heuvels op. De wolkenkrabbers aan weerszijden van Victoria Harbour, het water dat Hong Kong Island en Kowloon Peninsula van elkaar scheidt, verliezen de indrukwekkende felle glans die ze tijdens onze aankomst hadden. Ze steken donker en hoog af tegen het laatste zonlicht dat door het zacht deinende zeewater wordt weerkaatst. Tientallen fotografen vereeuwigen vanaf de boulevard rond het moderne Convention and Exhibition Centre de schitterende skyline van Hong Kong island met als hoogtepunt wolkenkrabber Two International Finance Centre.

Het schemert nog als we met de ferry boat van Hong Kong Island binnen enkele minuten en voor het luttele bedrag van circa 20 eurocent oversteken naar Tsim Sha Tsui, bruisend centrum op Kowloon Pensinsula. Her en der gaan de lichtjes aan. Vanaf de houten banken en dankbaar voor de koele bries genieten we van het schouwspel.

Eenmaal op de kade wordt onze aandacht getrokken door de romantisch verlichte, historische 'clock tower' en het Hong Kong cultural centre. Dan storten we ons in het winkelende gedruis van Tsim Sha Tsui. Alles is mega: de winkelcentra, de boetieks met klinkende namen, de deinende mensenmassa op deze vrijdagavond. De atmosfeer is gemoedelijk, de mensen zijn uiterst vriendelijk en leggen ons geduldig uit waar we het legendarische Peninsula Hotel kunnen vinden.

Op de achtentwintigste verdieping van het sprookjesachtig verlichte peninsula hotel bevindt zich bar-restaurant Felix, ontworpen door Philippe Starck. Het interieur mag de moeite waard zijn, maar het is toch vooral het adembenemende uitzicht op de skyline van Hong Kong Island dat de pittige rekening van het exclusieve restaurant rechtvaardigt.

Nog spectaculairder is zo mogelijk het uitzicht dat we de volgende dag vanaf the peak, de bergtop op Hong Kong island, hebben. Een taxi brengt ons er over slingerende wegen met haarspeldbochten en weelderige natuur naar toe. Ver in de diepte ligt de metropool Hong Kong met zijn - zelfs vanaf deze hoogte - indrukwekkende wolkenkrabbers. De zee slingert zich door de stad verder het land in. Een nostalgisch houten tram brengt ons langs de steile helling weer terug naar beneden.

Hong Kong is indrukwekkend vanwege zijn architectuur en natuurlijke ligging, maar opmerkelijk is ook de infrastructuur. De Star Ferry's zijn onmisbaar en efficiënt, een tunnel verbindt Kowloon met het tegenovergelegen eiland. Het stadsbeeld wordt gekleurd door dubbeldekkers, ongetwijfeld een erfenis van de Engelsen, en trams. Het wegennet is groots opgezet en houdt ruimschoots rekening met voetgangers die zich via overdekte en hoger gelegen wandelgangen door de stad kunnen bewegen. De taxi's zijn voor onze westerse begrippen goedkoop en gemakkelijk te vinden.

Hong Kong is opgedeeld in verschillende districten en zones die heel goed als oriëntatiepunten fungeren. Zo staat het district Wan Chai op Hong Kong Island bekend om het drukke nachtleven in bars en night clubs. De drukke straatjes van Lan Kwai Fong in central, eveneens op het eiland, zijn geliefd bij expats en locals. In deze zone vind je de duurste boetieks, kleine shopjes, lokale winkels, marktjes, pubs en restaurants (en als je het ons vraagt teveel toeristen), en een roltrap van bijna een kilometer die je door de stad naar het hoger gelegen 'mid-levels', een chique residentiele zone, voert.

Op zaterdagmiddag is Causeway Bay, op de grens van Eastern District en Wan Chai, en trekpleister voor de lokale bevolking. De restaurants vullen zich met jongelui, de luxueuze warenhuizen met winkelende paartjes en families. Peperdure artikelen gaan grif over de toonbank. De drukte op de straten gaat tot laat in de avond door. De atmosfeer is levendig en energiek.

De shopping mall 'Times Square' is een must-see. Gevaarlijk voor de portemonnee, maar uiterst vermakelijk vanwege de vele en fanatieke fashion victims. In het winkelcentrum bevinden zich bovendien enkele restaurants met internationale keukens - Chinees, Koreaans, Thais - van niveau. We beleven er slechts een enkel benauwd moment als de kip in het overigens uiterst geraffineerde en romantische Chinese restaurant met pootjes en al wordt opgediend.

Een hoogtepunt dat we op zaterdagavond meemaken, is de lichtshow om 20 uur.

Een licht- en lasershow zet de wolkenkrabbers op Hong Kong Island nog eens extra in de schijnwerpers. Maar ook het cultural centre in Tsim Sha Tsui (het schiereiland) krijgt een kleurig streeppatroon. Op de 'Avenue of Stars' (geïnspireerd door Hollywood's walk of fame) wandelen duizenden mensen, waaronder in de weekenden veel toeristen uit China. Er is live muziek en de fotocamera's flitsen onophoudelijk. Vooral het beeld van bruce lee en movie star jackie chan's fashion shop zijn favoriete plekjes om dit onvergetelijke uitje met een groepsfoto vast te leggen.

Maar ook zonder foto's is Hong Kong onvergetelijk. De indrukwekkend hoge gebouwen, de smalle straatjes, het kabbelende water van Victoria Bay, de grote schepen die dag en nacht voorbij trekken, de tegenstellingen tussen exotisch en westers, de tropische zonsondergangen, de gemoedelijke sfeer, de weelderige natuur rond de metropool... Dit alles maakt Hong Kong uniek.

Schrijf je in voor de gratis Trendystyle nieuwsbrief.
Mode, beauty en trends. Klik hierIk ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!