Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Essaouira, Marokko

Essaouira, Marokko

Tekst & foto's: Mauro Pilotto

Essaouira, MarokkoIk geef toe dat ik niet veel over Essaouira wist. Een kennis had me er iets over vertelt en ik had er iets over gelezen. In een artikel werd de bestemming aangeprezen als 'travel-chic'. Maar ik was onverklaarbare manier aangetrokken door de naam... mysterieus, suggestief.

De reis naar Essaouira begon met een vlucht naar Marrakech. Van daaruit was het nog twee uur in de auto over een snelweg door bergen, dalen, stukken woestijn en dorpen waarvan het kloppend hart met drukbezochte marktstalletjes rond de weg was gelegene en waar al vroeg in de morgen werd onderhandeld. Ik zag mensen op de rug van ezels en karretjes met broodmagere en vermoeide paarden aan mij voorbij trekken. Simpele beelden die niet meer tot onze werkelijkheid behoren.

Het naderen van Esaouira zelf was een vreemde gewaarwording. Na de uren durende tocht onder een brandende zon begon ik aan de horizon, bij de zee, een soort dikke nevel te onderscheiden. Naar mate we dichterbij kwamen, kon ik de contouren van de oude stad steeds beter onderscheiden en langzaam maar zeker zag ik de typisch Arabische architectuur, de muren in de karakteristieke kleuren van Noord-Afrika die de Medina omringen, uit de nevel oprijzen.

Essaouira, Marokko

Essaouira, Marokko

Eenmaal bij de boulevard van de stad aangekomen, wachtte mij... een shock! Nooit had zo'n overvol strand gezien. De brede en zeer lange kust was compleet in beslag genomen door ontelbare strandbezoekers. Het deed me denken aan het strand van Ipanema in Rio de Janeiro. Even voelde spijt als haren op mijn hoofd dat ik hier gekomen was. Waar waren de verlaten stranden en de natuur waar ik zo van houd?

Ik heb de moed niet laten zakken en ontdekte al snel dat, als ik even doorliep, mijn 'playa sauvage' wel zou vinden. Het strand waar ik na een uur wandelen op stuitte, bestond uit allerlei kleine en tijdelijke 'eilandjes' die door het tij waren gevormd. Er stond een grote suggestieve rots, een enorme steenmassa die was gespleten en in platen uiteen was gebarsten en die de verzamelplaats van vele vissers was geworden die op het hoogste gedeelte van de rotsmassa vers gevangen vis grilden. Eromheen enkel duinen, niet heel hoog, en nogal glooiend met daarvoor, in de zee, Île de Mogador, een lang eiland dat, zo vertelde de plaatselijke bevolking mij, eens een zwaarbewaakte gevangenis was.

Essaouira, Marokko

Essaouira, Marokko

Maar het was vooral het gebeuren rond de vismarkt in de vroege morgen dat sterke indruk op mij maakte. Het aankomen van de vissersboten, het aan wal brengen van de verse vis en de markt die direct daarop volgt. De stank was bijna onverdraagbaar en de wal was gevaarlijk glad van al de vis en de ingewanden die direct na het schoonmaken op straat worden gegooid. De hoeveelheid vis die werd uitgeladen en verhandeld was ongelooflijk. Van alle kanten kwamen mensen naar de markt, te voet, met een karretje, met een motortje. En daarna was het onderhandelen. Aan het einde van de ochtend stond de moeheid stond als het ware in de gezichten van de vissers gegrift, hun gelaatstrekken leken wel uit steen gehouwen, de ogen als spleten in de door zon en zee verweerde huid. Uitgeput rustten ze aan boord van hun kleurrijke vissersbootjes, op massa's nog vochtige netten en in afwachting van de volgende tocht op zee, gewoonlijk tegen het vallen van de avond. Het beeld werd gecompleteerd door de vele meeuwen die laag overvlogen, op zoek naar visresten. Ze hebben hun basis net voor de haven op de twee eilandjes Grand Île en Petit Île, waar ze onbeweeglijk als standbeelden uitrusten of als een storm opstijgen zodra ze de vissersboten in de verte zien aankomen.

Hoe intens en constaterend zijn al geuren die je in de Medina opsnuift. Het is het ware hart van de stad waar je allerlei waren van plaatselijke makelij kunt vinden: kleding, leerwaren, specerijen, speelgoed, tapijten, tassen, pantoffels, lampen, terracotta... Het is een feest voor de ogen, kleuren die in elkaar overlopen en zich op elke mogelijke manier met elkaar vermengen, elke kleurschakering lijkt perfect. Het fruit, de vele groenten, gedroogde producten, alles ligt uitgestald en alles is harmonie. Het is fantastisch om in de Souk rond te dwalen. Om je te verliezen in de geluiden, kleuren, geuren, om zo maar straatjes en zijstraatjes te volgen met poortjes en kleine balkonnetjes. Sommige huizen lijken vervallen maar bruisen van leven. Antieke deurtjes verbergen geheimen en familiegeschiedenissen. Er is iets mysterieus en sensueels in de gang van de vrouwen die de steegjes volgen, zwijgzaam en gekleed in kleurrijke gewaden, het hoofd vaak bedekt en de handen overdekt met hennatekens die voor ons onbegrijpelijk zijn. Heel anders is de jeugd die zich overal in groepjes verzamelt en de boulevard tot 's avonds laat bevolken. Hun haar is uiterst verzorgd en volgens de laatste mode geknipt en ze dragen merkkleding, petjes scheef op het hoofd en trendy zonnebrillen. Overdag ravotten ze in wijde surfbroeken op het strand. Ze rennen, spelen, doen gymnastiekoefeningen, showen hun perfecte lichamen en zijn continue in de weer met touch screen mobieltjes om hun afspraakjes voor de avond te regelen.

Essaouira, Marokko

Essaouira, Marokko

Essaouira, Marokko

Het zijn juist deze sterke contrasten die mij van deze reis zijn bijgebleven. Aan de ene kant lijkt het of de wereld hier is blijven stilstaan, zeker in de oud stad, daar binnen de beschermende muren van de bastions, de archaïsche wereld van de ouderen met hun gezichten van ondefinieerbare leeftijd en hun lange tunieken. Aan de andere kant is daar deze nieuwe, snelle en moderne wereld met teenagers met gelkapsels, Ray-Bans met spiegelglazen, spijkerbroeken en gympen die met losse veters worden gedragen. Afrika en Europa ontmoeten elkaar, vermengen zich met als resultaat een socio-culturele mix waarin tradities en gebruiken door elkaar lopen, waarin modes elkaar beïnvloeden, en barrières en afstanden afbreken en verkorten. Het is een duidelijk en tastbaar teken van de onvermijdelijke globalisatie...


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!