Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Cayo Largo, Cuba

Cayo Largo, Cuba

Cayo Largo CubaHoe zou ons leven eruit zien zonder computer, mobiele telefoons, iPads en andere technologische gadgets die ons inmiddels onmisbaar lijken? Als we Cayo Largo, eiland ten zuiden van Cuba naderen, bedenk ik hoe weinig dit paradijs op aarde te maken heeft met onze moderne wereld en al die communicatievormen en -technieken die, lijkt wel, absoluut noodzakelijk voor ons zijn geworden.

Gezien vanuit het raampje van het vliegtuig maakt Cayo Largo direct een overweldigende indruk. Het eiland is omringd door een azuurblauwe oceaan (blauwer kan niet). Met het blote oog kan ik de onregelmatige kust van Cayo onderscheiden. De koraalbanken die vanaf een bepaalde hoogte te zien zijn, doen dromen van de sensationele en spectaculaire verrassingen die je daar zou kunnen ontdekken en ik heb me laten vertellen door mensen die er geweest zijn dat rifgebieden als deze vandaag de dag steeds moeilijker te vinden zijn. Lees hieronder verder

Klik op de foto's hieronder om naar de fotogalerie te gaan

Een van de meest intense emoties die het eiland me tijdens mijn verblijf schonk, was een tropische onweersbui in dit bijna primitieve landschap. De kleuren van de hemel vertonen een mix van azuur, grijs en explosief blauw, soms donker en intens. Af en toe wordt de lucht verlicht door een bliksemschicht die ergens ver weg, bij de horizon, neervalt. De regen slaat hard neer op de grond, en is warm, alsof het water verwarmd is. De vegetatie wordt een groene vochtige vlek waardoor een langtong met wit zand zichtbaar is.

Alles ademt een ongekende schoonheid uit, zo eenvoudigweg natuurlijk dat het bijna té theatraal wordt. De stranden, niet al te breed maar wel lang, worden onderbroken door rotspartijen met rotsen in alle vormen en uitvoeringen, soms plat, soms puntig. Achter de kliffen strekt de vegetatie zich tot in het oneindige uit: mangroven, palmen, braamstruiken, bomen die kleine vruchten produceren die op gele pruimen lijken. En dat alles groeit en bloeit op een ongetemd rotsachtig en zanderig terrein.

Onder de schitterend dreigende lucht loop ik een paar kilometer verder. Een enkele regenbui wordt afgewisseld door onverwachte zonnestralen die moeizaam door de blauwgrijze wolken heen prikken. In de verte zie ik een rif dat uit de oceaan oprijst. Ik loop verder. Mijn gevoel zegt me dat ik op het punt sta om iets ongewoon moois te ontdekken. Opeens bevind ik me voor een soort meer, een enorme waterplas die gescheiden is van de zee door een soort lange duin. Zonder dat ik weet waarom blijf ik in dezelfde richting lopen. Er komen nog meer verrassingen, ik voel het.

En zo ontdek ik langs het meer een weg van oogverblind wit zand. Nieuwsgierig blijf ik het pad volgen en op een gegeven moment ontdek ik sporen van autobanden en ook enkele voetstappen. Na een paar honderd meter zie ik tussen de begroeiing een oogverblindend turkooizen vlek. Het is de meest intense kleur die ik ooit gezien heb, bijna irreëel. Voor me in de oceaan ligt een atol zoals je ze wel op ansichtkaarten ziet. De emotie is zo sterk en onverwacht dat ik mijn adem inhoudt. Het uitzicht is enorm, onverwacht, overweldigend. De kleur van de zee wordt versterkt door de diepblauwe kleur van de hemel erboven. Het lijkt een droom, magisch!

Even verderop zie ik een jeep langs de rand van een witte zandweg en in de verte zie ik een groepje mensen op het strand. Niet meer dan vijf of zes personen. Ik het de tuin van Eden gevonden, zonder te zoeken.

Ik ga het zand zitten, uitgeput van de lange wandeling, maar euforisch, en laat alles op me inwerken. Na enkele minuten puur genieten waarin ik me als opgeslokt voel door de natuur, dringt de vraag zich op wat de naam van dit betoverende plekje is. Ik vraag het een vriendelijke Argentijnse man die na enige onzekerheid laat weten dat het 'Maltiempo' heet. Een naam die gelet op de indrukwekkende kleuren van de onweerslucht heel toepasselijk is. De wind, de vegetatie, de uitgebeten boomstronken op het strand en die wolken die zo onwerkelijk aandoen... Het kan je niet onverschillig laten.
Tussen de rotsen ontdekte ik 'zeewaaiers': zeewier dat op de rotsen is opgedroogd en de vorm van een waaier van het allerfijnste kant heeft aangenomen. Perfect kunstwerken van de natuur.

Hoe heerlijk is het om zonder doel langs de zee te lopen, in welke richting dan ook, en om de omgeving om me heen zien te veranderen... met steeds weer die verrukking om wat je ziet. Gladde rotsen die zijn verworden tot natuurlijke traptreden of zelfs terrassen met verschillende hoogtes. En dan weer een onverwachte baai waar enkele toeristen-nudisten één worden met de natuur.

Een ander heel mooi plekje is Playa Paradiso dat te bereiken is via zandtongen die tijdens eb tevoorschijn komen of via een lange, witte zandweg. Het laatste zandstuk brengt je naar Playa Sirena, een Caribische mix van frisgroene palmen, van boomstronk-sculpturen die net boven het water uitkomen, van wit zand tegen de achtergrond van een schuimende zee vanwege de stromingen die zich bij deze landpunt vormen. En dan sta ik opeens oog in oog met een leguaan die, gestoord in zijn rust, me met starre blik aankijkt en zich lijkt af te vragen: maar wat doe jij hier, in mijn huis?

De verontwaardiging om tussen al dit moois plotseling vuilnishopen onder de blote hemel aan te treffen is, na al deze emoties, des te groter. Plastic, overal plastic...! En slippers, schoenen, plastic tanken, flessen, kammen, borsteltjes... Elke keer weer als ik geconfronteerd wordt met zo'n grove belediging van de natuur vraag ik me af: maar hebben dit soort dingen alleen dit effect op mij, hoe kan je je hier niet boos over maken? Hoe kunnen de vele verantwoordelijken voor deze aanranding van de natuur zich niet dezelfde vraag stellen? Hoe kunnen ze dit aanzien zonder zichzelf te voelen als barbaren, als vandalen die de heilige schoonheid van dit soort zeldzame plekjes op aarde aantasten. Deze vraag snoert me elke keer weer de keel en ik kan er nooit een goed antwoord op geven.

Klik hier om naar de fotogalerie te gaan


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!