Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lifestyle | Reis door Birma

Reis door Birma

Van: Andrea 'Johnny' La Bella

Reizen, vooral verre reizen, zijn vaak meer een aaneenschakeling van emoties en sensaties dan een echte vakantie. Eenmaal thuisgekomen is het moeilijk om de beleefde emoties en sensaties onder woorden te brengen. Foto's en vertellingen - hoe gedetailleerd ook - schieten tekort om avonturen en ervaringen op anderen over te brengen. Dit geldt ook voor mijn reis naar Birma, een vrijwel geheel van de wereld geïsoleerd land, maar (misschien juist daardòòr) fascinerend, mysterieus en rijk aan verrassingen. Toch wil ik proberen om iets van mijn ervaringen op jullie over te brengen. Dat doe ik middels een kort, maar persoonlijk reisverslag dat vast en zeker incompleet en - natuurlijk - partijdig is. Het is niet mijn bedoeling om een toeristische gids te schrijven. Ik maak jullie alleen maar deelgenoot van de informatie die ik in Birma verzamelde. Daartoe heb ik tijdens mijn reis kleine aantekeningen gemaakt en wat nuttige adviezen op papier gezet die misschien interessant zijn voor wie erover denkt om ook naar dit land af te reizen en die benieuwd is naar de ervaringen iemand die net terug is uit dat deel van de wereld.


Mandalay

Hoe reis je naar Birma (Myanmar)? Slechts één uur vliegen van Bangkok vind je een geheel ander Azië. Het is er beslist minder chaotisch, en... Minder sprankelend. Minder toeristisch, maar daarom juist 'echter'. Per vliegtuig vanaf Bangkok kom je in Yangon (voor ons rangoon). De vlucht duurt, zoals ik al zei, een klein uurtje.

Voor Birma heb je een visum nodig. Je kunt een visum aanvragen bij de Birmaanse ambassade in je thuisland of in Bangkok. Yangon is ideaal beginpunt voor een eerste reis door Birma. Je kunt er goed acclimatiseren, voorzichtig kennis maken met de cultuur en de mensen leren kennen.


Shwedagon Paya in Yangon

Hotels in Yangon
Er is een rijk aanbod aan hotels. De prijzen lopen uiteen van 15 dollar voor een klein maar schoon hotel tot 150 dollar per nacht in een vijfsterrenhotel.

De hotels zijn bijna nooit volgeboekt. Er is maar weinig toerisme dus je kunt gerust een hotel ter plekke uitzoeken. De rit per taxi van het vliegveld naar het centrum van de hoofdstad kost ongeveer 4 dollar. Duur van de rit: circa 25 minuten. Het is aan te bevelen om van te voren een prijs met de taxichauffeur af te spreken, om eventuele onaangename verrassingen te voorkomen.

De stad is behoorlijk uitgestrekt en de hotels liggen wijd verspreid. Ik raad aan om voordat je in Yangon aankomt een reisgids te bestuderen en de taxichauffeur te vragen je naar het hotel van jouw keuze te brengen. In geval het hotel niet is wat je zocht, pak je je bagage weer op en zoek je in dezelfde buurt naar een ander hotel dat beter aan je wensen en budget beantwoordt.


Shwedagon Paya in Yangon

Wat is er in Yangon te doen?
In het centrum kun je de plaatselijke markten bezoeken. Persoonlijk vind ik het heerlijk om het leven in een stad die je niet kent te observeren. Ik houd ervan om mensen in hun natuurlijke omgeving te zien, hun dagelijkse leven van dichtbij mee te maken, en plaatsen te bezoeken die deel uitmaken van het leven van iedere dag van de lokale bevolking. Of het nu om boodschappen doen gaat, of om relax.

Als je eenmaal naar Yangon bent afgereisd, mag je de 'Shwedagon Paya', een groep tempels en pagodes, bijna in het hart van de stad gelegen, niet missen. Binnen de stad kun je je het beste per taxi verplaatsen, omdat dat de meest snelle en economische manier is. Ook hier geldt weer dat het beter is om vooraf een prijs af te spreken (de taxi's hebben geen taxameter). Twee dagen in Yangon zijn volgens mij voldoende om een goed idee te krijgen van het leven in deze Birmaanse stad.


Bagan

Op verkenningstocht...
Nu we de hoofdstad hebben gezien, is het tijd om het land verder te verkennen. Ik reisde naar het binnenland en beveel Bagan van harte aan. Bagan kan worden bereikt per vliegtuig of met een cruiseboot over de rivier ayeyarwady vanaf Mandalay (Mandalay ligt ongeveer 650 km ten noorden van Yangon. Om in Mandalay te komen kun je het beste per vliegtuig reizen - 90 dollar voor een enkele reis. De trein is nogal onhandig en weinig comfortabel, om het zacht uit te drukken...). Veel toeristen leggen het volgende reistraject af: Yangon -> Mandalay per vliegtuig, Mandalay -> Bagan (16 dollar) per boot, Bagan -> Yangon (ongeveer 90 dollar per enkele reis) per vliegtuig. De luchthaven van Bagan heet Nyuang U en ligt ongeveer 6 kilometer van de Archeologische Zone.


Bagan

De centrale archeologische zone van Bagan is een uitgestrekte vlakte van ongeveer 10 kilometer per 10 kilometer met ongeveer 2200 tempels, in alle maten (van tempels tot pagoden). Wil je Birma echt verkennen, dan mag je deze uitgelezen plek niet missen. Om de tempels goed te bekijken kun je het beste een fietstocht maken over de paadjes die de verschillende tempels met elkaar verbinden.

Een andere belangrijke etappe tijdens mijn reis (op weg naar Bagan) was Mandalay en dan vooral de zone waar het Royal Palace en de Mandalay Hill met pagode (het hoogste punt in de stad) gelegen zijn. Ook in Mandalay raad ik aan om je per taxi te verplaatsen. De taxi's zijn erg klein, oude Japanse taxiwagentjes, vaak in uiterste slechte staat... maar wel karakteristiek.


Een taxi

Er zijn natuurlijk nog vele andere dingen te bezichtigen in Birma. Je reisschema zal vooral afhangen van de tijd die je ter beschikking hebt. Houd er rekening mee dat de reistijden in Birma lang zijn. De staat van de wegen helpt bovendien niet mee en het is niet bepaald comfortabel om je over land te verplaatsen.

Ik deed er per autobus bijvoorbeeld bijna drie uur over om een traject van 80 kilometer af te leggen (van Yangon naar Bago). Veel kostbare reistijd gaat dus verloren door de slechte conditie van de wegen en als je daar dan ook nog eens het absolute gemis aan comfort aan toe voegt, dan zou ik alleen voor de autobus kiezen als dat echt noodzakelijk is.

Om een goed reisplan te maken en te beslissen welke plaatsen je wilt bezoeken kun je het beste voordat je vertrekt een goede gids kopen. Turist offices en turist information points zijn in Birma namelijk nog niet ingeburgerd.


silver beach hotel in ngpali beach

Een beetje strand
Birma (Myanmar) is, zoals jullie waarschijnlijk al begrepen hebben, niet echt een toeristische trekpleister. Desondanks hebben de lokale badplaatsen heel wat te bieden, zeker als het om natuurschoon gaat. Ik heb mijn reis door Birma afgesloten met een bezoek aan ngpali beach, gelegen aan de golf van bengala, ten noordoosten van Yangon. Ngpali beach is gemakkelijk via vliegtuig vanaf Yangon te bereiken. Een enkele reis kost ongeveer 65 dollar. De luchthaven heet thandwe en ligt ongeveer 4 km van het strand.

Het seizoen in Ngpali Beach loopt van oktober tot maart (buiten de moessontijd). Ngpali Beach heeft een uitgestrekt strand van meer dan 3 kilometer. Je hebt er een rijke keuze aan hotels: vijfsterrenhotels maar ook guest houses. Ook hier verschilt de prijs voor een kamer weer van hotel tot hotel. De prijzen lopen uiteen van 8 dollar tot 120 dollar per nacht. Ik koos voor een bungalow op het strand (met alle comfort) en betaalde daarvoor slechts 45 dollar per nacht. Je hoeft dus per sé een hoge prijs te betalen om een goede kamer met comfort te hebben. Een maaltijd (geheel op basis van vis) in een typisch restaurant in ngpali kost maximaal 5 dollar...


Zonsondergang - Ngpali Beach

Wat doe je in Ngpali Beach? Niets. Het is een typische strandvakantie. Een periode van absolute rust en relax na de vermoeienissen van mijn reis zoals hierboven beschreven.

Algehele indruk na 11 dagen Birma
Het is moeilijk om een mening te geven. Reizen over land kost veel tijd en aanpassingsvermogen, maar stelt je wel in staat om de sfeer van het nagenoeg ongerepte Birma zoveel mogelijk te proeven. Stel je een reis door Birma niet voor als een reis door bijvoorbeeld Thailand. De landen zijn niet te vergelijken. Birma is niet het mooiste land dat ik in dit deel van de wereld heb gezien, maar het is Birma wel gelukt om in mij sensaties op te roepen waarvan ik dacht dat ik ze niet meer zou beleven. Sensaties en emoties die je in de andere landen in dit deel van de wereld niet snel meer zult beleven omdat die landen meer toerisme hebben, beter georganiseerd zijn en daardoor helaas niet meer zo ongerept...

Februari 2004

Schrijf je in voor de gratis Trendystyle nieuwsbrief.
Mode, beauty en trends. Klik hierIk ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!