Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Trends | Mode trends en mode subculturen in Tokyo

Trendspotten in Tokyo

Nepwimpers, korte plooienrokjes en brillen zonder glazen

Terug naar pagina 1 | Pagina 2

Voor een fashion editor (en voor iedere fashionista) is Tokyo het Mekka van de mode. Ook wij van Trendystyle struinen er met alle plezier rond voor een update van de allernieuwste trends.

Punk, cosplay en lolita's in Harajuku

Geeft Shibuya ons een grondige update van de heersende modetrends - korte rokjes, bont, over knee laarzen en Anna Wintour manteltjes -, in Harajuku word je geconfronteerd met ontelbare unieke modestijlen. Hier gelden geen regels. De jongens en meisjes in Harajuku kleden zich zoals zij dat willen. Je ziet hier gotische en punk invloeden, maar ook kostuums die zijn geïnspireerd door figuren uit de Japanse stripverhalen (manga's) of personages uit animéfilms (geanimeerde manga's). Ook zijn er veel meisjes die zich in zoete kleuren, roesjes en kantjes hullen en daarmee een gewild kinderlijke look creëren. Ze zeulen roze koffertjes en knuffeldieren met zich mee. Er zijn ook Harajuku Girls die zich door hun muzikale idolen laten inspireren. Hoe uniek de stijlen van de Harajuku Girls ook zijn, we zagen hier details die we ook elders in Tokyo al hadden gezien: nepwimpers, brillen zonder glazen en lenzen om je ogen groter te laten lijken.

Harajuku street Harajuku Street
AKB48
Nepwimpers
Foto's van links naar rechts: meisjes met brillen zonder glazen in Harajuku street in Tokyo, een Harajuku Girl, AKB48, duizenden voordeelpakken met wimpers in Akihabara

Akihabara. Weer plooienrokjes en nepwimpers

Onze laatste stop is Akihabara, getto van Japanse nerds die totaal in de wereld van manga's en tekenfilms leven en menselijke contacten zoveel mogelijk vermijden. Op zich is Electronic City, zoals Akihabara wel genoemd wordt, alles behalve trendy. Toch is deze buurt nauw verbonden met een belangrijke inspiratiebron voor de Japanse jeugd: AKB48, een girl/idol group die voor onze begrippen ongekend veel navolging heeft. Meisjes imiteren de look van de vele leden van AKB48 (het is een ongelooflijk grote groep) en de jongens, in het bijzonder de nerds van Akihabara, dromen weg bij de foto's van deze idolen. Wij zijn benieuwd naar dit fenomeen dat zoveel jonge meisjes voor hun look inspireert en begeven ons naar de fanclub van AKB48 die - net zoals het theater waar de meisjes regelmatig optreden - in Akihabara te vinden is.

We zijn nooit in Akihabara geweest en merken direct op dat het publiek hier in z'n geheel niet trendy gekleed gaat. De enige opvallende figuren die we her en der zien zijn meisjes in het karakteristieke 'maiden-uniform', een verschijnsel dat deel uitmaakt van het rollenspel dat onder de otaku (letterlijk 'fans', een benaming die voor de nerds gebruikt wordt) populair is. Het is moeilijk om Japanse subculturen te doorgronden (en eerlijk gezegd begrijpen wij er helemaal niets van en denken we niet dat we er ooit iets van zullen begrijpen). Toch levert onze zoektocht naar trends ook in Akihabara iets op.

Op weg naar de bovenste verdieping waar zich de fanclub bevindt, komen we langs verschillende etages die volgepropt zijn met ontelbare beautyproducten en accessoires die precies zijn zoals we ze al her en der in Tokyo op straat hebben zien dragen. Het doolhof van kleine gangetjes en claustrofobische ruimtes in dit warenhuis puilt letterlijk uit van de nepwimpers die in value packs van tien paar per stuk verkocht. Ook de nail art van een verkoopster in Shibuya (vol bewondering hadden we naar haar nagels gekeken die met tartan, rode details en strass stenen waren versierd) zien we hier terug. Aan de muur hangen rijen vol nepnagels die versierd zijn met stenen maar ook met strikjes, smarties, hartjes en zelfs miniatuurbrilletjes. Voor ruim 100 euro kun je zelfs hele nagelkits met lijm, stenen en instrumenten aanschaffen om je eigen nail art te maken. In een andere hoek vinden we rekken vol met 'big eye' kleurlenzen met de meest suggestieve merknamen als Angelcolor, Bambi series, Sexy Vision (de lenzenvloeistof heet Candy Moisture). Bij de haarstukken (Sugar Hair) en pruiken hangen Paris Hilton haarborstels. Een even verderop stuiten we op uitgebreide collectie zwarte brilmonturen zonder glazen. Allemaal producten die, naar het schijnt, deel uitmaken van de looks van de Japanse jeugd.

Nieuwe inspiratie

Na deze duizelingwekkende indrukken en full emersion in de trends, modes en subculturen van Tokyo keren we terug naar ons hotel. Maar niet na enige aankopen te hebben gedaan. Mijn keus valt uiteindelijk op een camelkleurige caban met een keurig (nep)bonten kraagje en een caramelkleurig baretje met een pluizige pompoen. En verder koop ik een value pak nepwimpers. Het contrast tussen het nette jasje en de street style make-up spreekt me wel aan. Ik heb weer nieuwe inspiratie opgedaan! En jullie hopelijk ook ;-)

Inspirerende trends en mode ideeën uit Tokyo

 • Bontkragen (je kunt ook een losse bontkraag over je winterjas dragen)
 • Bonten oorwarmers (hoe groter, hoe beter; ze geven je modelook iets grappigs)
 • Bonten beenwarmers (ze zijn bij ons ook in, we zagen ze bij grote fashionketens - waag je er als eerste aan)
 • Tartan (dat deze Schotse ruit heel trendy kan zijn, zagen we in Tokyo; de ruit komt dit seizoen niet alleen in de mode maar ook in de make-up terug)
 • Korte plooienrokjes (we zagen ze ook op de internationale catwalks, klik hier)
 • Baretjes (speels, winter en vrouwelijk)
 • Over knee laarzen (dé trend van het moment)
 • Brillen zonder glazen (ha, wie weet...! Voor een avondje stappen kan het super zijn, zeker als je voor mooie oogmake-up gaat)
 • Eyeliner en nepwimpers (en trend die wij toejuichen, voor meer hierover klik hier)
 • Preutse jasjes en manteltjes met ronde kraagjes à la Wintour (superchic)
 • Trench coats (mét gestrikte ceintuur, een evergreen, een must voor de geslaagde business woman)
 • Luipaardprints (zowel in het chique Ginza - in kleine hoeveelheden - als in Shibuya populair; goed voor een snelle update van je look en leuk in combinatie met tartan!)
 • Algemeen: heb lef, kleed je met plezier, fashion is fun, fashion is een lifestyle. Dat laten de meisjes in Tokyo wel zien!

Mix de verschillende stijlen en je hebt een superlook.

Terug naar pagina 1 | Pagina 2


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!