Liever naakt dan in bont?

Wat als de modellen bont gaan dragen?

We’d rather go naked than wear fur’ was de slogan van de anti-bontcampagne uit 1994 waarvoor vijf supermodellen onder wie Naomi Campbell en Tatjana Patitz zich naakt hadden laten fotograferen om het dierenleed in de bontindustrie onder de aandacht te brengen.

Inmiddels is er vooral veel te doen geweest om Naomi Campbell die het vorig jaar september, vijftien jaar na de Peta-campagne, over een geheel andere boeg gooide. Het topmodel zou openlijk hebben bekend dat ze bont draagt en poseerde voor een reclamecampagne van een luxe bontjassendesigner uit New York. Op de foto’s is Naomi te zien in mantels van Russisch sabelbont. Saillant detail is dat het supermodel onder de bontjassen weinig of niets droeg. ‘Rather naked than fur’ lijkt ‘rather naked with fur’ te zijn geworden… (foto: model backstage bij de shows in eigen bontjas)

Ook op de catwalks voor de winterseizoenen blijven de modeontwerpers – behalve enkele positieve uitzonderingen zoals Stella McCartney – hardnekkig bontjassen tonen. Bont lijkt weer helemaal in de mode te zijn. Zelfs modehuizen die voorheen geen bont gebruikten, gingen de afgelopen jaren overstag en dachten hun publiek te moeten veroveren met weelderige bontkragen en luxe bontdetails, een trend die ook in winter 2010 2011 (helaas) opnieuw de mode domineert. Zelfs in de collecties van de grote modeketens – die tot dusver graag van imitatiebont gebruik maakten – zullen we dit seizoen echt bont gaan vinden.

Dat de modeontwerpers op het gebied van bont terrein aan het winnen zijn, werd echter pijnlijk duidelijk tijdens de internationale modeweken van februari 2010. ‘Alle modellen dragen bont’ was de titel van een artikel dat op 25 februari 2010 tijdens de Italiaanse modeweek in de Corriere Della Sera verscheen. Verschillende modeontwerpers zouden hebben verklaard dat de protesten tegen bont nu wel verstomd zijn. ‘Niemand is meer bang om trots bont te dragen’, aldus een bekende Italiaanse modeontwerpster van voornamelijk bontjassen. De ontwerpster voegt eraan toe dat ze heeft opgemerkt dat tijdens deze modeweek (februari 2010) bijna alle modellen bont dragen. ‘Wellicht een korte bontjas of een bontkraag. Wie had dat ooit gedacht’, is haar commentaar. Eerst protesteerden de mannequins ertegen en nu dragen ze bont.

De modeontwerpster in kwestie is niet de enige die heeft opgemerkt dat steeds meer modellen bont dragen. Helaas moeten we haar – maar dan ook alleen hierin – gelijk geven. Ook wij zagen veel modellen in de meest uiteenlopende soorten bont. Van kort tot lang, van lapin tot Mongolisch lam. Met trots droegen en showden de modellen hun bontjassen. En dat zet je toch aan het denken. Als de modellen, die voorheen bij aanname door het modellenbureau standaard werd gevraagd of ze ethische bezwaren hadden tegen het showen van bont nu zelf gehuld in bontjassen bij castings en shows verschijnen, dan zou dat wel eens vergaande consequenties richting het grote publiek kunnen hebben… Of niet?

Wat denken jullie? Wat zullen de effecten zijn van een steeds grotere blootstelling van het publiek aan bont: bont op de catwalks, bont op de red carpets waar de sterren uit de muziek- en filmindustrie ook meer en meer bont dragen, en bont op de bevallige lichamen van de modellen die zich er de afgelopen decennia verre van hebben gehouden maar er nu blijkbaar ook geen probleem meer mee hebben?

MAANDHOROSCOOP
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop.
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
Horoscoop
 

Vind je dit artikel leuk? Laten we dan contact houden. Voeg Trendystyle toe aan je favorieten. Druk op CRTL en D op je toetsenbord. We hopen je snel weer terug te zien! :-)

 
GESPONSORDE LINKS
MEER OP TRENDYSTYLE
Het achterlaten van een reactie is volkomen anoniem. We verzamelen geen enkel gegeven van je. Reacties worden eerst door ons gelezen en pas na onze goedkeuring geplaatst.
 

10 gedachten over “Liever naakt dan in bont?”

 1. Hoeveel schade doen we het dierenrijk eigenlijk aan met al onze “fake” materialen? Bont is groen!!!
  De wereld ligt zovol met schadelijk afval van de “diervriendelijke mens”. Dat dieren hun jongen al plastic voeren, dat wij er kleding(fleece) van maken en niet weten hoe we het weer kwijt moeten raken. Bont hoort bij de natuur en is het oudste kledingmateriaal ter wereld. Dus ik zou zeggen, is de natuur je lief , draag natuurlijke materialen inclusief bont!

 2. Ik vind het niet nodig om dieren te laten lijden en in kleine hokjes te stoppen om ze vervolgends (levend) te villen.. er is niet voor niets ‘namaak bont’ gemaakt.

 3. Met pijn in mijn hart lees ik dit slechte bericht…waarom moet je showen met echt bont?
  Het is een bloederig overbodig luxeproduct, de mensen geven er tegenwoordig niets meer om hoe iets gefabriceerd wordt of wat er bij komt kijken, ze zouden de site van PETA oid maar eens bekijken en zien hoe gruwelijk die dieren mishandeld worden om vervolgens levend gevild te worden…en dat alleen maar omdat er steeds meer hersenloze mensen zijn.
  Nee ik vind echt bont fout, en mensen die het dragen triest…ze denken er een statement mee te maken of mooi te zijn, maar hebben werkelijk geen idee dat ze met hun aankoop het leed vergroten en steunen, juist dan ben je heel lelijk in mijn ogen.

 4. bont is echt vreselijk
  oke het is een van de oudste kleding materialen
  maar dan nog hoe ze nu de dieren mishandelen en afmaken voor bont is niet normaal
  mensen denken dat je bij een bepaalde groep moet horen en daarom draagt iedereen opeens bont dat is gewoon echt kansloos….

 5. Ik ga hier geen campagne voeren tegen bont, maar ik kan jullie wel zeggen dat iedereen die ik tegenkom met een echt bonten jas oid aan al mijn respect meteen verliest. Showen met andermans vacht, sjiek hoor…

 6. Het is vréselijk en het wordt alsmaar erger, het respect voor de dieren en de natuur is ver te zoeken. Alsof je niet luxe gekleed kunt gaan zonder bont en dan nog te bedenken hoeveel leed en pijn ze al deze dieren aandoen om aan hun vacht te komen.
  Heeft men dan absoluut geen gevoel meer voor het leed van de dieren.
  Mensen die bont dragen zijn in mijn ogen “mensen die alleen aan zichzelf denken” en voor wie de rest kan gestolen worden.
  Het maakt me zo boos en verdrietig ………………………….

 7. lieve mensen bont kan echt niet hoor, zo gaan we niet met levende wezens om, zou jij het fijn vinden om zo’n leven te hebben. wat is er met de mens aan de hand, we zijn slecht voor de dieren en ouwe mensen worden ook zo behandeld [vastgebonden en niet gedoucht] denken we nu alleen nog maar aan onszelf, ikke ikke, laten we aub protesteren tegen al dit gruwelijk geweld.

 8. De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan.
  Gandhi.

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend