Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Liefde | De gelukkige single

De gelukkige single

door TRENDYSTYLEIn de jaren '80 waren singles in de mode. Het leek wel of een nieuwe trend geboren was. Wie toen singles was, voelde zich in een zekere zin 'speciaal', misschien zelfs wel 'bevoorrecht'. Nu is dat wel anders. We worden steeds meer geconfronteerd met campagnes waarin de 'traditionele' levenswijze (huisje, boompje, beestje) wordt aangeprezen. In boeken en films worden singles neergezet als 'grappige, maar eenzame' meisjes die wanhopig op zoek zijn naar de prins op het witte paard. Al met al zijn singles tegenwoordig niet meer zo trendy, tenminste als je afgaat op de moderne media.

Ga maar eens na - je hoeft er maar een minuutje voor uit te trekken - hoe de singles in de media worden afgeschilderd: niet al te mooi, een beetje gezet, altijd en eeuwig op zoek naar een date die hun leven definitief zou kunnen veranderen, in crisis om elke kleinigheid, niet al te jong meer en ongetwijfeld ingeschreven bij een online dating site zodat ze kunnen zeggen dat ze 'er werkelijk alles aan gedaan hebben'. Kortom, de media beschrijven een single uit noodzaak in plaats van een single uit vrije keuze. Een soort bridget jones, een personage waar wij persoonlijk niet bijzonder van gecharmeerd zijn.

Jullie zullen vast en zeker al begrepen hebben dat wij ons niet kunnen vinden in dit huidige 'singlebeeld'. Maar wij blijken niet de enige te zijn. We krijgen regelmatig mails van singles binnen, die schrijven dat ze blij zijn dat ze single zijn. Blij met hun vrijheid, hun afhankelijkheid. Deze meisjes en vrouwen zijn niet wanhopig op zoek naar het geijkte 'huisje, boompje, beestje'

Maar laten we elkaar goed begrijpen. De single die wij voor ogen hebben, is geen saai, grijs mu(i)sje dat haar avonden liever alleen thuis op de bank doorbrengt. Uit de mails die wij binnenkrijgen, begrijpen wij dat deze singles een heel actief sociaal leven hebben, prat mogen gaan op een grote kennissen- en vriendenkring en een bevredigend en compleet seksleven hebben. Het zijn jonge, moderne vrouwen die er niets voor voelen om een intense relatie aan te gaan die ze zou beroven van de kleine en grote vrijheden die het singleleven te bieden heeft.

Wat die vrijheden dan wel mogen zijn? Wat de positieve aspecten van het singleleven zijn? Hieronder vind je er een paar. We hebben ze ontleend aan jullie mails. En we rekenen er weer op dat jullie ons helpen deze lijst verder aan te vullen. De leukste reacties zullen we, zoals gewoonlijk, weer hieronder publiceren.

- Als je 'geen zin hebt' (je begrijpt wel wat we bedoelen) dan hoef je nooit een smoesje te verzinnen. Een 'nee' is genoeg om niet te hoeven. Je hebt op dit geen enkele verplichting en hoeft niemand per sé te plezieren (niet slecht...)

- Geen lunch of diner bij zijn ouders thuis. Je hoeft niet het lieve meisje uit te hangen dat een goede indruk moet maken op mensen waar ze eigenlijk niets mee gemeen heeft (behalve dan hun zoon)

- Je hebt genoeg tijd om je vriendschappen van vroeger in stand te houden - iets wat niet zo gemakkelijk meer is als je eenmaal 'de ware' eenmaal hebt gevonden

- Vakantie! Je kiest je eigen bestemming en je eigen gezelschap. Of je reist alleen, een luxe die zich maar weinig mensen kunnen veroorloven (en als je deze ervaring nog niet hebt meegemaakt, dan is het misschien tijd om er eens over te denken).

- Geen ruzies, geen wrok, geen lange gezichten, geen kleine maar gemene vergeldingsacties.

- Geen kritiek. Je kunt helemaal jezelf zijn, inclusief je kleine onhebbelijkheden.

- Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen.

... En zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar we stoppen hier en laten het woord aan jullie, mannen en vrouwen, want wat voor haar geldt, geldt ook voor hem. Mail ons je reactie via het onderstaande venster.

Reacties van Trendystylers

Reactie

Ik vind mannen (een relatie)meer een last dan een aanvulling in mijn leven. Ik heb het heerlijk met mijn vriendinnen en vrienden. Weekenden weg, strand,terras,etentjes enz. En geen tijd voor thuiskomen. Muziek die ik wil horen. Eten wat ik wil. Mijn huis inrichten met wat ik mooi vind. Vriendschap met mannen is helaas moeilijk omdat ze op een gegeven moment meer willen. Ik niet! Tuurlijk mis ik seks, geborgenheid en soms een paar armen. Maar dat is te weinig tegenover de rest van mijn leven. En ik neem niet zomaar iemand mee naar huis. Dus liever dat gemis dan die last. Bianca S.

Reactie

Al die artikelen over single zijn, ik word er moe van. Het is heel simpel: levensgeluk is niet afhankelijk van het al dan niet hebben van een relatie. En vrijgezellen zijn niet alleen omdat ze kieskeurig zijn of wat dan ook. Je wordt verliefd op iemand of niet. Simpel.

Reactie

Ik ben ook superhappy als single.. En tenzij ik weer eens iemand tegen kom die me het gevoel geeft een relatie te willen, die me op de een of andere manier raakt, blijft dat ook zo..

Ik zie genoeg relaties om me heen die helemaal niet zo gezond in elkaar steken. En een dringende kinderwens heb ik ook al niet (ben 31). Dus ik voel geen enkele noodzaak om iets te ondernemen om een relatie te 'regelen'.

Ik hoop dat anderen dit ook lezen en van het idee afstappen dat je een relatie nodig zou hebben om gelukkig te zijn..

Reactie

Er bestaat ook nog zoiets als de zeer aantrekkelijke single zonder vreemde eigenschappen of onrealistische eisen (nee, ik ben niet te kritisch.. zucht), dus niet a la Bridget Jones, die WEL graag een relatie wil!!!!! Ik ga me niet settelen met iemand die ik niet wil (heb jij dat wel gedaan? fijn huwelijk dan!) en ik ga ook niet doen alsof ik graag alleen wil blijven! Ik ben vast niet de enige die niet in het hokje onaantrekkelijk/vreemd of het hokje o wat zijn we blij als single past!

Reactie

Ik ben al 13 jaar single,en ik ben nog nooit gelukkiger geweest dan .nu.mijn eigen huis mijn eigen tuin.nooit gezeur waar ik mijn geld aan uit geef.ik kan de dieren houden die ik wil.ik blijf alleen.ik geniet v elke minuut..ik was in relaties zo eenzaam.t was liefdeloos.nu geef ik mezelf wat ik verdien..

Reactie

De voordelen van het single bestaan? Met het rijtje voordelen doen jullie suggesties over het 'relatiebestaan' die naar mijn mening nogal ongelukkig gekozen zijn. Om het lijstje maar eens af te gaan:

1. Ik heb een relatie en gelukkig hoef ik ook geen smoesje te verzinnen als ik geen zin heb... Het zou toch verschrikkelijk zijn als een simpel 'nee' niet genoeg zou zijn in je relatie? Je hebt geen seksuele verplichtingen naar elkaar toe! Seks doe je omdat het fijn is samen, niet omdat de ander het wil en zijn zin doordrukt, dan is er sprake van een wel erg ongezonde verhouding....

2. Ik kom net terug van een maand reizen in Azie, alleen. En ja, ik heb een relatie!

3. Natuurlijk komen ruzies voor, die leren je ook veel - als het goed is. Maar gemene vergeldingsacties? Hebben we het over een volwassen relatie, of over je vriendinnengroepje op de basisschool?

4. Als je een gezonde relatie hebt dan kun je jezelf zijn. Mét alle onhebbelijkheden, die heeft immers iedereen. En dat de ander je wel eens een spiegel voorhoudt, dat draagt juist bij aan je persoonlijke ontwikkeling!

5. Ook weer zo negatief... verantwoording afleggen? Nee hoor! Ik doe alles wat ik wil en hoef gelukkig nergens verantwoording voor af te leggen. In een gezonde relatie laat je elkaar de ruimte.

Reactie

Ik herken nu in en begin nu door te krijgen. Mijn zussen en broers zijn allemaal getrouwd en de zussen aan het aanrecht en kids opvoeden. Dus zij hebben dus meer zorgen. Ik ben einge vrijgezel is en dat is heerlijk!
Geloof me, je spaart hoop geld en je hebt financiele overzicht. Je weet alles van je zelf wat je inkomen en uitgaven zijn.
Plus geen gezeur over eten die je partner niet lekker vindt en des ieder geval je hebt lekker eigen prakkie gemaakt. Immers niemand zit erbij en jij mag eigen tafelmanieren houden en niet even ijteltuit zijn. Welnee even met je handen aflikken en je bord aflikken. Zoiets de laaste zin verzin ik weer.
Betere auto rijden dan bijna kapotte auto van je getrouwde vriend/innen en je zussen,broers.

Je kiest welke sport en ga je gang maar.
Je eigen tijd indelen wanneer jij wilt uitslapen en zomaar dagje vrij om je huis boenen,erna weer een zooitje maken.

Geen ruzieeen over lievelings serie op tv of sport.

Benen en oskels , schaamhaar hoeven niet zo vaak scheren, sommige vrouwen hebben dat weleens geen zin.

Mis je seks? Ach kijk even soft porno of even op internet de persoon opzoeken die avondje seks wilt.
Ennneee niemand ziet dat jij zichzelf vingeren of zitten aftrekken. Nou dat overleef jij wel. Bij je vrienden/innen en je broers,zussen klagen dat hun partner die zeggen nee of is niet lekker. JIJ hebt kortom geen probleem mee.

Niemand zegt dat jij lelijk bent en je spiegel zegt dat jij mooi bent.

Je kan zoveel uren werken zoals jij wilt en of ga op vakantie,. Op je vakantie ga je top van de berg klimmen en of luxe vakantie met 5 sterren hotel. Terwijl mensen met relaties hebben kunnen dit niet betalen.
(tenzij als je hoop centjes hebt)

Zo kan ik wel door gaan....
Ook zie ik me broers en zussen vaak moeten zij naar zijn schoonfamilies. Oh gruwel, ik vind totaal niks aan en denken heel anders over dan jij.
Ik ben blij dat ik nu 27 ben en nog single. Ik geniet nu mijn vrijheid en ik kan verder studeren zoals ik wil.

Bij een feest, uitje met vrienden of wat dan ook zelf kunnen bepalen dat en wanneer je naar huis gaat. Hup taxi bestellen en gewoon gaan.... vroeger kon ik soms uren wachten totdat de wederhelft eens wilde vertrekken.

Dit is nu een groot voordeel

Reactie

Ik ben ongeveer mijn hele leven al single. En daar ben ik normaal heel gelukkig mee tot ik die geweldige man tegen kwam.
Ik ben altijd heel gelukkig geweest alleen lekker je eigen gang gaan en geen verantwoording aan iemand afleggen. Zelfs toen ik uit huis ging vond ik het helemaal geweldig want ik kon alles uitkiezen wat ik mooi vond zonder rekening te houden met een ander.
Maar gek genoeg ben ik nu niet meer zo blij met dat single zijn. Ondanks alle voordelen ervan.
Dan raak je verliefd op iemand en merk je dat je toch iets mist en als dat uitloopt op niets blijft toch dat onderliggende gevoel waardoor je minder gelukkig single kan zijn als dat je altijd was. Ook een gelukkige single heeft uiteindelijk toch een partner nodig denk ik.

Reactie

Ik ben zelf 9 jaar singel!!! Iedereen zecht dus veel te lang! Het enige wat ze roepen is zoek tog een vent!
Waarop ik dan weer antwoord voor een stukje worst geen varken in mn bed hahaha! Maar dat zijn dan tog grapjes en ik vind het ook niet zo erg. Maar de mensen hebben altyd hun mening alweer klaar. Laat ieder zn eigen leven lijden! En begin ook niet meteen te roepen oh dan zijn ze lesbi of homo met die klets dan wordt ik zo boos!En al zou dat zijn kun je er ook open en bloot voor uitkomen tog?

Reactie

Ik heb jullie stukje gelezen over single zijn en kan alleen maar zeggen dat ik mij daar volledig bij kan aan sluiten. Ik ben zelf 22jr. Bijna 23 en "mijn generatie" werd altijd afgeschilderd als asociale jeugd blablabla, maar juist heel veel mensen van mijn leeftijd zijn zo burgelijk als het maar kan. Willen allemaal al trouwen, kinderen krijgen, samen wonen enz. Dit komt inderdaad om dat mensen je tegenwoordig zielig vinden als je single bent. Als je weer een verjaardag hebt of een andere bezoekje aan vrienden/familie maakt krijg je die standaard vraag, hoe is het in de liefde? Als je dan zegt ik ben single, krijg je meteen die, oh, hoe kan dat nou? Je bent zo'n mooie meid en anders weet ik wel iemand om je aan te koppelen. Terwijl ik helemaal niet op zoek ben, vind het heerlijk om single te zijn. Tuurlijk wat andere mensen ook zeggen je mist wel eens een arm om je heen en wil wel eens sex hebben terwijl er even niemand is, maar dat weegt echt niet op tegen de voordelen. Alles wat je doet hoef je alleen tegen over jezelf te verantwoorden, als je tenminste niet meer thuis woont zoals ik. Dat is toch heerlijk, wil je uitgaan, doe je dat, wil je desnoods een week lang patat eten, doe je dat, wil je wel die dure broek kopen, kan je dat. En nog ff over de sex, zoek gewoon een sex budy, iemand die je alleen belt als je behoeftes hebt, geen daten, geen avonden hoeven te kletsen, nee gewoon puur voor de sex, zo heb je alles wat je wil en niemand om er verantwoording voor af te hoeven leggen, een heerlijk leven is single zijn!

Reactie van marije

Net een week single en alle standaard gevoelens achter de rug die (bijna) iedereen heeft na het weer “alleen” zijn. Direct de kroeg in het afgelopen weekend, zoenen op het toilet, flirten, dansen en gek doen…. Maar ook twijfel, angst, verdriet die met name de nachten en de avonden dat je lekker wilt gaan slapen om de hoek komt loeren.

Het allergrootste gevoel is toch mn vrijheid, vrijheid om je te voelen zoals je je op dat moment ook werkelijk voelt. En ja, soms kan je dat in een hokje stoppen als ik mn dikke pyjama op de bank zit te janken om die zielige RTL4 woensdagavondfilm die ik trouwens in geen maanden heb gezien, met make-up op in slaap vallen en een keer de hele week je bikinilijn niet hoeven scheren (even voor de duidelijkheid, dit is het saaie, grijze mu(i)shokje. Maar bovenal plaats ik mezelf buiten allerlei andere hokjes door te doen wat ik wil en doe en kan en mag. Egoïstisch? Nee, ja, misschien…. Het ligt er aan hoe je t bekijkt. Het draait om mij, en om hoe ik het oplos en hoe ik er mee omga….. Een ander kan lullen wat ie wil, maar ik ben de hoofdpersoon in mijn verhaal…… Als ik maar eerlijk blijf naar mezelf, dan kan een ander er geen oordeel over hebben! En eerlijk naar jezelf zijn is (voor mij) één van de moeilijkste dingen in een relatie! Succes allemaal!!!!

Marije

Reactie van willy

Na een paar langdurige relaties gehad te hebben, ben ik nu weer meer dan een jaar “single”en ik moet zeggen het bevalt me prima. Natuurlijk heeft het zijn voor en nadelen. Je kan doen en laten wat je wil, je kan gezellig met vrienden gaan stappen, er thuis een zootje van maken, tenslotte kan je alleen jezelf hier de schuld van geven. Dus geen geruzie over allerdaagse kleine dingen. Vakanties en sporten die je leuk vind enz.enz. Daarin ben je de happy single. Maar die arm om je schouder en die gesprekjes hoe je dag is geweest. Dat is toch ook wel belangrijk. Samen heerlijk in bed tegen elkaar aanliggen en genieten, wie wil dat niet! Al met al alles heeft z’n voor- en nadelen en mag ik een nieuwe partner tegen het lijf lopen, dan ga ik daar toch weer heerlijk van genieten. En dan zal ik soms weer aan mijn tijd denken, dat ik “happy single” was. Maar één ding weet ik wel, dat een LAT-relatie het beste voor me zal zijn. Dan kan je toch je leven leiden zoals je zelf wil. Ach je weet niet wat de toekomst zal brengen.

Willy

Reactie van lieve

Voordelen aan single zijn: Je kan je volledig toeleggen op je werkleven en bepaalde dromen waarmaken! Een relatie staat dit vaak in de weg! Je kan bijvoorbeeld ook met een bijberoep beginnen dan ben je altijd bezig, heb je veel contacten en geen tijd om te piekeren. Je kan je zelf een woning kopen en inrichten naar je zin!

Lieve

Reactie van rob

Kortom, je kunt zo egoistisch leven als je wilt. Hoeft met niemand rekening te houden, geen enkel begrip op te brengen voor een ander z'n verlangens. Altijd je eigen zin doen. Hoeft niets te delen. Je hoeft niet te leren dat het leven ook iets anders betekent dat je eigen zin doen, etc.etc.etc. Mensen, wat een prachtige wereld wordt het toch met al die egoisten! Nou, kom maar op met jullie kritiek... Rob

Reactie van alwin

Bij deze een kleine reactie op jullie “single” artikeltje. Mijn ervaring is dat het happy single zijn staat of valt met hoe je je sociale leven in kunt richten. In mijn geval was ik na een relatie van 10 jaar opeens weer alleen en als al je vrienden intussen getrouwd zijn en de meeste intussen voorzien zijn van één of meer kindertjes dan is het als alleenstaande niet eenvoudig om je hiertussen happy te voelen, dwz zonder je het vijfde wiel aan de wagen te voelen. Heb in die tijd geleerd wie ik als echte vriend kon beschouwen en wie eigenlijk tot de categorie (vage) kennissen behoorden. Had voor die periode al een behoorlijk dynamisch leven: geen kinderen, eigen onderneming, druk sociaal leven, veel vrijheid, hobbies, sporten. Gelukkig had ik vrij snel een leuke vrijgezelle vriendengroep waarmee ik mijn sociale leven opnieuw vorm kon geven. Ging nieuwe sporten doen, leuke vakanties, ontdekte het uitgaansleven opnieuw. Het eerste jaar heb ik genoten van de vrijheid en heb ik veel over mezelf en over mensen geleerd, daarna kwam de klad erin. De vrijgezellengroep viel uit elkaar (o.a. Vanwege nieuwe relaties!) en de sleur sloeg toe. Uiteindelijk lijkt het allemaal mooier dan het is en is iedereen maar dan ook echt iedereen (zeker boven de 30) op zoek naar een stabiliteit, liefde, waardering, samen plannen maken, enz....het standaard verhaal dus. Uiteindelijk levert een goede relatie tenslotte meer levensvreugde op dan dat het aan energie kost en neem je de zgn “beperkingen” voor lief..

Na enkele kortere relaties heb ik momenteel weer een nieuwe sprong in het diepe gemaakt met mijn nieuwe liefde (jazeker, via internet!) en het voelt fantastisch. Op de mindere momenten verlang ik echter stiekem nog wel eens terug naar mijn onafhankelijke status van “egoïstische” vrijgezel, maar besef tegelijkertijd dat de happy-single slechts een illusie is en wat mij betreft niet meer dan dat.

Groetjes, Alwin

Reactie

Pfff. Wat wordt ik soms moe van dit soort berichtjes. Jullie klagen dat singles in een hokje gestopt worden, maar doen in jullie enthousiasme precies hetzelfde! Ik ben tot mijn 30ste vrijgezel geweest en in jullie stukje word ik voor het gemak maar even in het hokje saaie mus geduwd. Waarom? Omdat ik geen grote groep vrienden en kennissen heb, maar een beperkt aantal zeer goede vrienden waar ik altijd bij terecht kan? Omdat ik sex toch echt bij een relatie vind horen en tja, dus in mijn vrijgezelle tijd geen actief sexleven had? En toch was ik in die tijd erg gelukkig, net als nu met een relatie. En natuurlijk zitten er zowel aan single zijn als aan het hebben van een relatie bepaalde voor- en nadelen. Waarmee ik maar wil zeggen dat geluk niet afhangt van het wel of niet hebben van een relatie, maar meer met hoe je er zelf mee omgaat. En dan de "voordeelpunten" die jullie noemen van het niet hebben van een relatie. Ik heb van geen van de punten "last" met een relatie. Het is dan kennelijk ook maar net wat voor relatie je hebt.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!