Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Liefde | Eerste en/of laatste afspraakje?

Succesvol daten: do's & don'ts voor het eerste afspraakje

Het eerste afspraakje is een belangrijk moment. Wat wel te doen? En wat niet te doen? En welke dingen kun je maar beter goed in gedachten houden als je voor de eerste keer met iemand uitgaat?

door TRENDYSTYLEHoeveel eerste afspraakjes blijken uiteindelijk eerder uit te draaien op een nachtmerrie dan op een romantisch tête-à-tête? Niet alle afspraakjes lopen slecht af, maar sommige avondjes wil je toch echt liever vergeten. En dat hebben we heus niet altijd aan onszelf te wijten. Het eerste afspraakje is als een loterij. Het kan goed aflopen, maar het kan ook anders gaan. En juist in de laatste situatie is het belangrijk dat je adequaat reageert. Ons kernadvies is: laat niet alles passief over je heenkomen, maar neem zo nodig het heft in handen.

Adequaat handelen vraagt om een geduchte voorbereiding. Een goede organisatie en vooral ook de juiste geesteshouding. Hiermee voorkom je dat je een afspraakje dat vanaf het begin geen kans van slagen heeft moet uitzitten, of dat je met open ogen op een disaster afstevent.

Praktische adviezen

Om je een idee te geven van wat we bedoelen, hebben we enkele praktische adviezen voor je die je tijdens 'foute' afspraakjes goed van pas kunnen komen... Er is ongetwijfeld nog veel meer dat je kunt om een 'fout' afspraakje in goede banen te leiden of om er in ieder geval zonder kleerscheuren af te komen. Met onze tips willen we alleen laten zien dat je een afspraakje dat niet verloopt zoals jij wilt, niet zonder meer hoeft uit te zitten (en dat is meteen regel nummer één).

 • Houd altijd in gedachten dat je een afspraakje niet tot het bittere eind hoeft uit te zitten. Bevalt hij je niet, staan zijn plannen voor de avond je niet aan, maakt hij vervelende opmerkingen of is hij opdringerig, wees dan niet bang om je tas te pakken en naar huis te gaan. Houd altijd voor ogen dat je deze vrijheid hebt.

 • Zorg ervoor dat je voor het vervoer niet van hem afhankelijk bent. Wimpel zijn aanbod om je op te komen halen vriendelijk maar beslist af, want dit betekent dat je ook van hem afhankelijk bent om weer thuis te komen. Geef hem niet het idee dat hij voor jou kan beslissen (ook al willen sommige mannen dat maar al te graag).

 • Laat hem direct weten dat jij zult beslissen wanneer het tijd is om naar huis te gaan. Dat houdt de spanning erin en het is bovendien een goede eerste zet in het schaakspel dat een eerste afspraakje nu eenmaal is.

 • Nodigt hij je uit voor een feest of gala in een andere stad en is het waarschijnlijk dat het tot diep in de nacht of vroeg in de ochtend zal voortduren, zorg er dan voor dat je weg kunt komen. Controleer van tevoren bussen en treinen (neem de dienstregeling mee), ga met de auto of regel dat je bij een vriendin in de buurt van het feest logeert. Geef hem niet het idee dat je zonder meer de hele nacht met hem zult doorbrengen.

 • Zorg ervoor dat je altijd genoeg geld bij je hebt. Voor noodgevallen. Om thuis te komen.

Signalen die je beter niet kunt negeren

Als je je enorm op het afspraakje hebt verheugd en er hoge verwachtingen van had, is het moeilijk om aan jezelf te bekennen dat hij niet is zoals je had verwacht. Om adequaat te kunnen reageren, is het belangrijk dat je vanaf het begin eerlijk tegenover jezelf bent. Leg je innerlijke stemmetje het zwijgen niet op en geef gehoor aan de alarmbellen die gaan rinkelen. Stel je kritisch op en luister naar de signalen.

 • Voor deze man tien anderen. Wees eerlijk tegenover jezelf. Vind je hem minder leuk dan je dacht, geef dat dan toe. Laat je ook niet onder druk zetten door vriendinnen die menen dat hij 'te gek en helemaal iets voor jou' is. Probeer niet koste wat het kost om er iets van te maken. Er komen vast wel weer andere kansen. Heb je al snel door dat dit niets gaat worden, maak het dan meteen duidelijk en voorkom dat het een slepende kwestie wordt.

 • Geen goede eerste indruk. De eerste indruk is de juiste indruk. Heb je vanaf het begin van de avond al het idee dat er iets niet in de haak is, zet er dan meteen een punt achter. Luister naar je vrouwelijke intuïtie!

 • Waarom is hij nog single? Niet dat dat een probleem is (je zou niet met een niet-single uit willen) maar het is wel goed om je af te vragen waarom iemand nog 'op de markt' is. Het helpt om hem beter te begrijpen. Hoe vaak hoor je niet: 'de beste mannen zijn al weg?'. De vraag is dan 'waarom is deze man nog niet weg?'

 • Het is vanaf het begin duidelijk dat hij maar één ding wil. Je begrijpt wel wat we bedoelen. Misschien heeft hij een ander idee dan jij over dit afspraakje. Als hij er zo eentje is die direct 'to the point' wil komen, dan is er misschien maar één oplossing: wegwezen.

 • Uit zijn verhalen maak je op dat hij altijd en eeuwig 'in between jobs' is of 'al jaren bezig om hetzelfde tentamen voor de universiteit voor te bereiden'. Het is niet belangrijk maar het zegt toch wel iets over hem...

 • Hij is niet aardig of beleefd tegen de ober of serveerster of tegen andere mensen die jullie die avond ontmoeten. Een signaal dat je maar beter niet kun negeren. Sommige mannen lijken beleefd en vriendelijk maar kunnen zich tot ware "*&#@$%&" ontpoppen als ze met personeel van een bar of restaurant te maken hebben. En dat wil iets zeggen. Houd het in ieder geval in gedachten.

De regel die veel meisjes aanhouden, is simpel: het eerste afspraakje is meteen het laatste. Of er een vervolg zal komen, is iets dat enkel en alleen van hem zal afhangen. Hij zal het echt moeten verdienen. Een beetje te extreem voor jouw doen? Misschien, maar wellicht hebben de meisjes die het zo zien niet helemaal ongelijk.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!