Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Liefde | Is biseksualiteit een trend?

Is biseksualiteit een trend?

door TRENDYSTYLEEen openhartig interview met Ria van Oosten, hoofdredacteur van het bekende tijdschrift Zij Aan Zij, vrouw | vrouw magazine, http://www.zijaanzij.nl

Tegenwoordig kun je er niet meer omheen... in films, in soaps, in de literatuur en in de muziek is biseksualiteit een argument dat veelvuldig terugkomt. Zijn homo's en lesbiennes in onze maatschappij tegenwoordig algemeen geaccepteerd, om de biseksualiteit hangt nog een geheimzinnige waas, als ware het (nog) een taboe...

Maar ook daar lijkt verandering in te komen. Erica Jong grijpt het argument (opnieuw) bij de kop, namelijk in haar nieuwste boek 'Sappho's sprong', een roman over de dichteres Sappho, geboren op het eiland Lesbos. Het is een prachtige roman over de charmante Sappho die zowel van mannen als van vrouwen houdt, maar door de culturele context en het tijdsperk (de Griekse oudheid) waarin het verhaal zich afspeelt, blijft het een 'ver-van-mijn-bed'-show. Veel directer was het optreden van Madonna en Britney Spears. Tijdens de MTV Awards in september verrasten zij de wereld met een innige 'french kiss' en plein public. Kort daarna kwam de videoclip 'Me against the music' van Britney uit. Ook hierin wordt gespeeld met de liefde tussen twee vrouwen: Britney en Madonna proberen wanhopig elkaar te ontmoeten en als ze elkaar eindelijk vinden, bezegelen zij hun ontmoeting met een erotisch getinte bijna-kus.

Ondertussen valt de term 'bi-curious' steeds vaker, een term die wel door en voor vrouwen wordt gebruikt die nieuwsgierig zijn naar de seks met een vrouw en die - als de gelegenheid zich voordoet - er niet voor terugdeinsen om het een keertje (en misschien wel meerdere) te proberen.

Het leek ons interessant om eens dieper om het onderwerp in te gaan en om - waarom niet? - te proberen het taboe te doorbreken of in ieder geval de dingen bij de naam te noemen. Wij gingen bij hoofdredactrice Ria van Oosten van het bekende tijdschrift Zij Aan Zij (vrouw | vrouw magazine, http://www.zijaanzij.nl) te rade en hadden een openhartig gesprek met haar.

De eerste vraag die op onze lippen brandt (je bent van trendystyle of je bent het niet): is biseksualiteit een trend van het moment of het er altijd al geweest?

Volgens mij, antwoordt Ria van Oosten zonder aarzelen, is biseksualiteit er altijd al geweest. We worden er nu alleen wat opener in. Biseksualiteit ligt heel moeilijk. Het wordt vaak als bedreigend gezien. Biseksuele mensen zouden niet trouw zijn en van twee walletjes eten. Nu komt daar langzaam verandering in, ook door videoclips als die van Madonna en Britney Spears. Ik juich dat toe. Dergelijke initiatieven zouden er meer moeten zijn.

Er wordt wel gezegd dat iedere vrouw wel een beetje biseksueel is...

Of dat helemaal waar, is weet ik niet, maar er is wel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Gebleken is dat de meeste vrouwen ook opgewonden kunnen worden met een vrouw. Mannen zijn vaak meer uitgesproken: hetero of homo. Bij vrouwen ligt dat anders. De seks tussen vrouwen is ook meer dan alleen maar seks. Er komen veel meer gevoelens bij kijken. Mannen denken vaak dat ze goed zijn in bed. Ze overschatten zichzelf vaak (Ria van Oosten lacht, ik ook). Zeg nu eens eerlijk: hoe vaak gebeurt het dat je de eerste keer met een man al direct een fantastisch orgasme hebt? Natuurlijk is het ook fijn met een man, maar met een vrouw is het anders...

Zo te horen, lijkt het erop dat biseksualiteit meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Maar hoe kijken mannen tegen biseksualiteit aan...?

Mannen onderschatten het als vrouwen met een andere vrouw gaan. Ze vinden het leuk en denken vaak: 'misschien kan ik ook wel een keertje meedoen...' ze onderschatten wat het is als een vrouw op een andere vrouw verliefd wordt. Daar zijn heel veel emoties bij betrokken. De relatie tussen vrouwen gaat vaak veel dieper dan die tussen een vrouw en een man. Persoonlijk vind ik de seks met een man en de seks met een vrouw gelijkwaardig maar als ik moet kiezen, leef ik uiteindelijk liever met een vrouw. Het gaat toch om meer dan om seks. Het gaat om afspraken maken, samen het huis schoonmaken. Het is gewoon veel prettiger met een vrouw.

Je noemde het net al: van twee walletjes eten. Is dat zo? Is de biseksuele vrouw minder trouw?

Nee, absoluut niet. Uiteindelijk gaat het - zoals ik al zei - niet alleen om de seks maar om veel meer, om emoties, om relaties. Twee vrouwen laten elkaar niet vrijer dan een heteropaar. Bij homo's ligt dat anders, maar de relatie tussen vrouwen is juist heel intens, serieus en trouw.

Zijn veel vrouwen die met een andere vrouw gaan niet eerder 'bi-curious'? Is het niet vaak een experiment dat vooral bij twintigers, dertigers voorkomt als ze uitgaan?

Natuurlijk hoort het wel een beetje bij de leeftijd, bij het experimenteren zoals dat ook wel met drugs gebeurt, en met mannen. Ik was zelf negentien toen ik voor het eerst met een vrouw ging en ik vond het fantastisch. Maar het komt ook voor dat vrouwen meer dan twintig jaar getrouwd zijn, kinderen krijgen, jaren lang een heteroleven leiden en dan opeens helemaal verliefd worden op de buurvrouw waar ze uiteindelijk mee gaan samenwonen. Want nogmaals, mannen onderschatten de kracht van de relatie tussen twee vrouwen.

Vaak krijgen we de kans niet om te begrijpen of we liever met een man of een vrouw zouden leven. We volgen toch nog vaak een bepaalde leidraad. De maatschappij verwacht van je dat je trouwt, liefst met een man met een goede baan en een goed salaris, dat je kinderen krijgt enzovoorts. Als je dat patroon aanhoudt en zeg, met je eerste vriendje dat je in de schoolbanken hebt ontmoet, trouwt, dan weet je niet beter. Dan weet je niet hoe het met een vrouw is. Maar als je het een keer probeert en uiteindelijk toch met een man trouwt, dan weet je tenminste dat het een bewuste keuze is. Dat het niet zo is dat je eerst trouwt om er pas na jaren achter te komen dat het ook anders kan...

Het zal nog wel een tijdje duren voordat iedereen er zo in Nederland over denkt... :-)

Jazeker. We zijn nog lang niet toe aan de toestanden uit de Griekse oudheid :-) (en zover zal het ook wel niet komen). Biseksualiteit blijft gewoon moeilijk. Ten eerste omdat het meer verborgen is. Een homo of een lesbienne herken je direct, maar om te weten of iemand biseksueel is zal die persoon je het toch echt moeten vertéllen. Je ziet het niet aan ze af. Homo's en lesbiennes zijn bovendien meer geaccepteerd omdat ze uiteindelijk, net als de heteroparen, vaak beter passen in het maatschappelijke kader dat ik zojuist schetste. Ze trouwen, kopen samen een huis, hebben samen een auto. Huisje, boompje, beestje... Het past in het plaatje. Met biseksualiteit ligt dat anders...

Maar wellicht dat Madonna en Britney daar verandering in kunnen brengen...

Laten we het hopen. Madonna heeft overigens haar biseksualiteit nooit onder stoelen of banken gestoken. Een prachtvrouw, sekssymbool voor mannen én vrouwen...

Trendystyle, november 2003


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!