Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Lekkere recepten | Desserts, taarten en cakes | Flower pot cakes in eetbare bloempotjes

Flower pot cakes in (eetbare) bloempotjes

De cupcake heeft 'groen' gezelschap gekregen. 'FLOWER POT CAKES' zijn dé trend van het moment. En toegegeven, ze zien er beeldig uit. Zo mooi dat het (bijna) zonde is om je tanden in deze zoete lekkernijen te zetten.

door TRENDYSTYLEFlower pot cake
Flower pot cake met hortensiabloem van mascarpone

Eetbare bloempotjes

Als je het helemaal goed wilt doen, dan ga je voor flower pot cakes - cakejes in een bloempotje - die van top tot teen, inclusief het bloempotje, eetbaar zijn. Op internet vind je al een aantal tutorials waarin wordt uitgelegd hoe je bloempotjes van KNEEDBARE CHOCOLADE kunt maken.

Je bakt daartoe eerst de cakejes in een echt bloempotje (dat is je mal). Als het cakeje klaar is, verwijder je het uit het potje en smeer je het cakeje (dat dus de vorm van een bloempotje heeft) in met chocolade ganache crème. Vervolgens bekleed je het met kneedbare chocolade in terracotta kleur.

Martha Stewart, de Amerikaanse grootheid op keukengebied, houdt het eenvoudiger en gebruikt voor de cakes ongeglazuurde terracotta bloempotjes die je, zo adviseert ze, vooral goed moet afspoelen met heet water. Op de bodem leg je een rondje bakpapier om het gaatje af te dichten en vervolgens bak je er de cakejes volgens je eigen cake-recept in.

Flower pot cake
Flower pot cake met hortensiabloem van mascarpone

Flower pot cake
Flower pot cake met hortensiabloem van mascarpone

Op onze foto's zie je siliconen bakvormpjes in de vorm van bloempotjes. Als je ze kunt vinden, is het natuurlijk het eenvoudigst om deze potjes te gebruiken (al is het wat minder rustiek dan de terracotta potjes van Martha).

Eetbare aarde

Als de cakejes afgekoeld zijn, kan het garneren beginnen. Het 'aarde'-effect creëer je met fijn gekruimelde chocoladekoekjes. Hiervoor worden vaak Oreo koekjes - zonder de witte vulling - gebruikt.

Je kunt de koekjes in een vijzel fijnstampen. Heb je die niet, doe de koekjes dan in een schoon plastic keukenzakje en rol er de deegroller (of een fles) over om de koekjes te verkruimelen. Je eetbare 'aarde' is klaar.

Flower pot cake
Flower pot cake met hortensiabloem van mascarpone

Breng nu met een spatel een flinke hoeveelheid chocolade ganache (of nutella) op de cakejes in de potjes aan en dip de chocolade in de verkruimelde koekjes. Je hebt nu bloempotjes (eetbaar of niet) met aarde.

Eetbare bloemen

Het is tijd om te gaan 'planten'. Martha Stewart doet wat chocoladesnoepjes op de 'aarde' bij wijze van steentjes en steekt dan simpelweg toefjes munt in de aarde. Het staat heel leuk en ecologisch. Haar eindresultaat bestaat dus uit een 'kruidenrekje' met terracotta potjes waaruit je de cake met chocolade kunt oplepelen.

Je kunt het eetbare gehalte natuurlijk verder doorvoeren. Zo kun je van eetbare chocolade in zachte tinten rozen maken die je op een satéprikkertje in de aarde steekt.

Flower pot cake
Flower pot cake met hortensiabloem van mascarpone

Maar je kunt ook, zoals voor de blauwe hortensia's op onze foto's, een topping van mascarponekaas en boter (of van mascarponekaas en slagroom, zie dit recept) maken. Je hoeft je fantasie maar te laten gaan, gebruik de kleuren die jij mooi vindt, en ga met de slagroomspuit aan de slag.

Je zult iedereen versteld doen staan van jouw (al dan niet eetbare) bloempotjes met (al dan niet) eetbare bloemen. Waar je ook voor kiest, het staat schattig en de cakejes (de basis van alles) smaken heerlijk bij de thee of koffie.

Serveer de potjes op een rekje of plankje met houten lepeltjes en vorkjes. Helemaal eco! En zo trendy!

Flower pot cake
Flower pot cake met hortensiabloem van mascarpone


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!