Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Fashion | Trends | Mode trend: de indie look

Mode trend: de indie look

De look die geen look maar een cultuur is

Muziekband T-shirts, slim fit jeans, vintage vesten, All Star gympen, crèmekleurige kanten jurken, laag over laag, dramatische make-up, pilotenzonnebrillen, losse haren met bloemen erin, buttons en alles behalve it-tassen

Op dit moment gonst het in de modewereld van het woord 'indie'. Indie is in. De indie mood is trendy. Maar wat is 'indie' eigenlijk? En hoe word je indie (als je dat al kunt worden, want misschien ben je het of ben je het niet!)?


Van links naar rechts: 1a Classe Alviero Martini, Angelo Marani, Missoni herfst winter 2011 2012

Dé indie look bestaat niet!

Puristen menen dat 'dé indie look' niet bestaat. Indie is een cultuur, een muziekgenre of een onafhankelijke low budget film en is niet terug te brengen tot één enkele look. Als je verder ook nog weet dat 'indie' voor 'independent' staat, dan wordt helemaal duidelijk dat je je (in theorie) niet 'indie' kunt kleden of dat je er in ieder geval geen regels voor kunt geven. Independent betekent immers 'onafhankelijk' en 'indie' is 'tegen de hoofdstroom in', uniek en persoonlijk.

Indie invloeden

De indie cultuur laat zich dus niet aan banden laat leggen - juist omdat deze cultuur uniek en persoonlijk is - en valt niet in een hokje te plaatsen. Maar het valt niet te ontkennen dat indie invloed op allerlei creatieve vlakken heeft. Voorbeelden van muziekbands die tot de indie muziek worden gerekend zijn Radiohead, Oasis, Angus & Julia Stone en Florence and the Machine. Ook in films komt de indie cultuur terug, en op de catwalks. Een van de trends in de mode voor winter 2011 2012 is, juist ja, indie.

Indie en de mode

De eerste invloeden van indie op de actuele mode waren - het zal je niet verbazen - tijdens bekende, internationale muziekfestivals te zien. Daar trokken supermooie meisjes in korte shorts, hoge laarzen en met muziekband T-shirts de aandacht. Je hoeft maar aan Kate Moss te denken en je krijgt het plaatje. Maar ook andere modellen zetten de toon. Agyness Deyn met haar unieke look bijvoorbeeld. En Alice Dellal, model dat bekend staat om haar halfgeschoren kapsel. En niet te vergeten topmodel Karen Elson die onlangs haar eerste album 'Ghost Who Walks' heeft uitgebracht.

Van de muziek, films, de modellen en alles wat erom de indie cultuur heen hangt, is de 'mood' weer overgeslagen op de modeontwerpers. Die hebben in hun collecties voor winter 2011 2012 chique indie invloeden verwerkt. Op de catwalks van Kenzo, Roberto Cavalli, Angelo Marani, Missoni en Chloé, om een paar namen te noemen, zagen we de indie cultuur op een heel eigentijdse en stylish manier weerspiegeld.

Hoe creëer je de indie look?

En hoewel de indie cultuur zich niet aan banden laat leggen en wars op alle regels staat, zijn er uiteindelijk toch wel wat elementen op te sommen die kenmerkend zijn voor de - wat zou moeten zijn: unieke en persoonlijke - kledingstijl met indie invloeden zoals we die voor deze winter gaan zien.

En dus hier onze tips voor een geslaagde indie look:

  1. Draag laag over laag, trek van alles over elkaar aan, ga voor verschillende lengtes en volumes
  2. Ga voor vintage muziekband T-shirts (misschien heeft je broer er nog een paar!)
  3. Draag slim fit jeans of lange kanten crèmekleurige jurken (met leggings eronder en grote vesten erover)
  4. Ga voor oude All Star gympen of kniehoge laarzen
  5. Combineer verschillende prints met elkaar (houd de kleuren bij voorkeur licht)
  6. Draag grote vesten over kleine jasjes en truien
  7. Speld concert buttons of buttons met persoonlijke slogans op je kleding
  8. Ga voor dramatische make-up (die niet op dieren getest is)
  9. Kies accessoires als oorbellen met veertjes (nu overal verkrijgbaar), pilotenzonnebrillen, armbanden en polsbandjes (nu ook helemaal in), draag hoeden of haarbanden met bloemen en kijk vooral eens in originele en vintage zaakjes uit naar unieke en aparte accessoires
  10. Wees jezelf. Interpreteer deze regels (die eigenlijk geen regels mogen zijn want anders is het geen 'indie' meer) met je eigen smaak en maak er een eigen, persoonlijke stijl van.

Tot slot nog enkele curieuze tips voor de indie look die her en der op internet te vinden zijn, luiden: 'Ben je rijk, laat het dan niet zien' en 'Draag geen merkkleding'. Dit terwijl juist de bekende modehuizen zich het komende seizoen volop hebben gelaafd aan de indie mood! Weer een tegenstrijdigheid dus. Zo eenvoudig is het nog niet om 'indie' te zijn...

 


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!