Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Fashion | Kledingtips | Witte schoenen. Why not?

Witte schoenen. Why not?

De afgelopen maanden heb je vast wel een wit kledingstuk gekocht. Een witte rok - zo'n lange met stroken -, een witte 'camisole' in fris katoen met broderie, een witte lange broek of een witte zomertrui. Wit is in! En dan nog het liefst wit-op-wit. Luchtig en zomers. Maar wat voor schoenen draag je er in hemelsnaam onder? In Amerika hebben ze het antwoord al gevonden: wit natuurlijk!

Witte schoenen zijn de nieuwe rage. Een trend (voor haar maar ook voor hem!) die we dit keer vooral te danken hebben aan de hiphopsterren usher en kanye west, en aan de onverbeterlijke paris hilton die ze bij voorkeur het liefst met duizelingwekkend hoge hakken draagt.

Toch is het geen gelopen race. Witte schoenen doen bij menigeen - fashionista of niet - de rillingen over de rug lopen. Van oudsher zijn ze voorbehouden aan een beperkt aantal nader omschreven gelegenheden waarbij bruiloften hoog op de hitlijst staan. Verder zijn ze voorbehouden aan medisch personeel en mag je ermee op de tennisbaan verschijnen. Daarmee hebben we het zo ongeveer wel gehad. Of beter: hadden... Want het tij is gekeerd. Witte schoenen zijn cool!

Ook in mijn garderobe prijkt al een paar witte zomersandaaltjes. Het is toch verwonderlijk hoe snel je onbewust een trend oppikt. Zo viel ik een maand geleden als een blok voor een sneeuwwit paar met hoge hakken. De schoentjes sluiten zich met een enkelbandje en op het bandje dat over de voet loopt, prijkt een metalen hartje. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik ze nog niet gedragen heb, maar dat is meer een kwestie van het grillige Nederlandse weer dan van enige terughoudendheid over de gewaagde (niet)kleur van mijn nieuwste aanwinst.

En daarmee komen we direct bij de kern van de zaak. Verschillende malen heb ik de sandaaltjes uit de doos genomen. Ik heb ze bij meerdere outfits gepast en steeds weer uitgetrokken, terwijl ik ze toch maar al te graag gedragen zou hebben. Maar witte schoenen, hoe cool op dit moment ook, zijn nu eenmaal niet gemakkelijk.

Ik noemde zonet al het weer. Witte sandaaltjes - uiterst kwetsbaar door de smetteloze kleur - stel je nu eenmaal niet graag bloot aan een onverwachte regenbui. Maar er zijn nog andere redenen waarom het dragen van deze toch zo lieflijke schoentjes niet over rozen gaat.

Wit bij wit is prima. Daar kun je alle kanten mee op. Maar witte schoenen onder een donkere outfit zijn uiterst discutabel. Eigenlijk mogen witte schoenen alleen als ze qua kleur niet teveel bij de rest van je outfit afsteken.

Verder laten witte schoenen zich moeilijk met kousen dragen. De temperaturen moeten dus aangenaam zijn, wil je een goed figuur met je witte schoentjes slaan. Blote voeten zijn een must, maar blauwe voeten van de kou in een trendy witte schoen zijn geen gezicht! De Amerikaanse fashionista's - die inmiddels ook druk het fenomeen bestuderen - voegen eraan toe dat maximaal een klein kousje tot de enkel geoorloofd is, maar dan alleen in een witte sportschoen. Daarmee hebben we het wel gehad, tenminste als we het chique willen houden.

Toen ik onlangs in een boetiek weer met een witte schoen in mijn handen stond - ditmaal eentje met een dikke sleehak - en het exemplaar behoedzaam aan mijn voet schoof, werd mij nog iets anders duidelijk: witte schoenen mogen niet al te opzichtig zijn! Het uitgesproken karakter van de schoen in kwestie maakte dat het er té dik bovenop lag. Ik zag eruit als iemand die, koste wat het kost, de laatste mode wilde volgen. Met een zucht zette ik de overigens heel mooie schoenen weer terug op de plank.

Nu toch wel geïntrigeerd door het 'moeilijke karakter' van de witte schoen, overdacht ik andere situaties waarin ze wel of niet zouden kunnen. Met gesloten witte schoenen met een hoge hak, zo bedacht ik, moet men de uiterste voorzichtigheid betrachten. Steek een gebruinde voet in zo'n schoen en weg is het elegante resultaat. Met witte tennisschoenen kunnen zongebrande kuiten nog, maar met ieder ander model wordt het resultaat discutabel.

Een uiterste chique combinatie daarentegen is een paar witte schoenen bij een retro-glam outfit. Wat te denken van witte schoenen onder een uitwaaierende rok tot op de knie die je met een klein truitje draagt? Hierbij zou ik zelfs een klein wit handtasje durven dragen. Of witte, hoge sandaaltjes onder een lichte, kleine trench! Ongelooflijk elegant.

Na deze overdenkingen neem ik mijn witte sandaaltjes toch maar weer uit de doos. Ja, ik ga ze dragen bij een total-white outfit of bij een jaren '50 rok. Maar dan werp ik een blik door het raam naar buiten en zuchtend zet ik de doos weer terug. Wil ik ze 'met goed fatsoen' kunnen dragen, dan zal eerst het weer moeten veranderen... Voorlopig blijft het bij dagdromen.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!