Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
VANDAAG IS HET
Voeg TRENDYSTYLE toe aan je favorieten

Home | Fashion | Kledingtips | Stiletto-hakken (naaldhakken)

Geen (verleidelijk) leven zonder naaldhakken

'I don't know who invented high heels, but all women owe him a lot', verzuchtte Marilyn Monroe eens. En we durven er iets om te verwedden dat veel vrouwen het met haar eens zullen zijn. Want de hoge hak blijft zijn onweerstaanbare uitstraling behouden. Ballerina's, sneakers, platte teenslippers... Ze komen en gaan, maar de hoge hak is een constante.

Onweerstaanbaar sexy

...al sinds de vijftiende eeuw toen de heren ontdekten dat je met een paar hakken je voeten veel steviger in de stijgbeugels had (en dus steviger in het zadel zat). Een paar centimeter erbij zorgde bovendien voor extra gezag (voor sommige politici lijkt dat vandaag de dag nog steeds te gelden). In de zeventiende eeuw was de hak helemaal in, zowel voor mannen als voor vrouwen. De dames aan het hof van louis xvi zouden zelfs zo hoog op de hakken hebben gestaan dat ze alleen met behulp van een stok konden lopen. Waarschijnlijk hadden ze overdreven, want hierop volgt een lange periode van platte pantoffeltjes.

De naaldhak, een begrijpelijke reactie op een periode van sleehakken, ziet het licht in de jaren '50 van de vorige eeuw en wordt een onmiddellijk succes. Men is opgetogen over het 'verlengende' effect dat deze smalle hak op de benen heeft. Beroemdheden als Marilyn Monroe maken de stiletto immens populair. Noemenswaardig is de film 'The seven year itch' (1955) waarin de platinablonde ster in de wereldberoemde scène op het luchtrooster behalve een opwaaiende jurk, ook hoge, witte sandaaltjes van Salvatore Ferragamo draagt. Sindsdien is de naaldhak, onweerstaanbaar en sexy, onmisbaar in de garderobe van elke vrouw.

Zozeer dat vintage Ferragamo's vandaag de dag nog steeds als nummer 1 op de hitlijst van meest sexy stiletto's staan (zie 'The bombshell manual of style' van Laren Stover). In het rijtje zijn verder ook te vinden: Manolo blahnik ('They last longer than sex' - zei Madonna eens), Charles Jourdan (oorspronkelijk verbonden aan het franse modehuis Dior), Jimmy Choo (het merk verwierp bekendheid onder de artistieke en manageriele leiding van respectievelijk Sandra Choi en Tamara Mellon) en Christian Louboutin (bekend om de rode zolen).

Alles goed en wel. De stiletto is onweerstaanbaar en sexy. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Want je moet er wel op kunnen lopen! Al snel nadat de naaldhak het licht had gezien, komen er handleidingen en zogenaamde gouden regels om je zo elegant mogelijk op deze 'stelten' voort te bewegen. Kin en borst vooruit, schouders ontspannen en laag, en buikspieren inhouden, werd er in de wandelgangen gefluisterd.

De stiletto... Limou(sine) shoe?

Plaats eerst je hiel op de grond en daarna je voetzool, houd je voeten recht vooruit, slinger je armen iets naar voren voor de balans, houd je benen recht, gesloten en parallel aan elkaar, neem korte, soepele stapjes en vermijd het lopen op ijs, slijk, modder, gras, zand, gravel en roosters, zo valt in een hedendaagse handleiding te lezen. Zorg liever voor een auto met chauffeur, vindt cinzia felicetti, directrice van de Italiaanse cosmopolitan en schrijfster van het boek 'assolutamente glam!'. Niet voor niets, schrijft felicetti, wordt de stiletto dan ook wel 'limo(usine) shoe' genoemd.

Stilettogoeroe manolo blahnik - idool van de vier vriendinnen in 'sex and the city' - lijkt pragmatischer te zijn en zou eens hebben gezegd dat als je je niet op je gemak voelt op hoge hakken, je het beter bij sneakers kunt houden.

Wij begrijpen hem hierin wel maar zijn het niet helemaal met hem eens. Je mag een vrouw toch niet op voorhand beroven van het heerlijke, sensuele gevoel dat een paar sexy sandaaltjes weet te schenken?

Just walk!

Ons advies is tweeërlei: oefen in het lopen (ook mannequins moeten het leren!) en ga niet al te hoog (8 cm is voor de meesten van ons wel de max, maar met zeven of zes centimeter sla je al een heel goed figuur).

Andere nuttige adviezen

  • Wissel hoge hakken regelmatig af met lagere hakken of platte schoenen om de bal van je voet niet al te veel te belasten. Maak daartoe een 'hakkenplanning': 's avonds een feest? Dan ga je overdag met platte schoenen naar je werk.
  • Blijf je onstabiel op naaldhakken, kies dan voor een wat stevigere hak (column hakken zijn weer in de mode) of voor een sleehak.
  • Pijn in de bal van je voet? Probeer eens de nieuwe gelzooltjes, een verlichting voor 'gemartelde' voeten.

Maar doe de stiletto vooral niet in de ban, al draag je ze maar voor één enkele avond. Genoeg voor Assepoester om haar droomprins te vinden!


MEER OP TRENDYSTYLE
Fashion
Spijkerbroek

Must-have. Deze spijkerbroek zou iedere vrouw moeten hebben


Fashion
Voedingstrends 2017

Voedingstrends 2017. Dit gaan we eten

FOLLOW TRENDYSTYLE


UP-TO-DATE MET ONZE NIEUWSBRIEF
Modenieuws, streetstyle reportages, beautytrends en je horoscoop... alles rechtstreeks in JOUW postvakje.

Make-up
Wenkbrauwen
5 Stappen voor perfecte wenkbrauwen

Beauty
Quiz: wat weet jij van beauty food?

Maandhoroscoop
Horoscoop Steenbok Horoscoop Waterman Horoscoop Vissen Horoscoop Ram
Horoscoop Stier Horoscoop Tweelingen Horoscoop Kreeft Horoscoop Leeuw
Horoscoop Maagd Horoscoop Weegschaal Horoscoop Schorpioen Horoscoop Boogschutter
UP-TO-DATE MET DE TRENDYSTYLE NIEUWSBRIEF!
Modenieuws, streetstyle reportages, beautytrends, weetjes over liefde,
psychologie en je horoscoop... alles rechtstreeks in JOUW postvakje.