Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Fashion | Kledingtips | De smoking

De smoking en variaties op het thema

Waarom zou je je voor een chique party niet laten inspireren door zijn 'black tie'-outfit: de smoking (ook wel 'tuxedo'). Geraffineerd en sexy.

Een beetje geschiedenis

Coco Chanel ontdekte als eerste de charme van zijn garderobe voor haar en 'plunderde' zijn kledingkast naar hartelust. Zo hield ze van het diepe contrast tussen het nachtzwart en het smetteloze wit van zijn smoking. Een contrast dat ze in haar collecties voor de vrouw presenteerde door zwarte blazertjes te combineren met witte plastrons.

Maar het was Yves Saint Laurent die in 1966 de eerste, echte smoking voor de vrouw introduceerde. Overbodig te zeggen dat het een groot succes werd. Tot op heden komt de smoking regelmatig in de collecties voor haar terug.

Geraffineerd en sexy

De smoking leent zich perfect voor een elegante gelegenheid en geeft, zoals we zagen heel wat ruimte voor interpretatie. De smoking vormt bovendien de perfecte 'noodoplossing' in gevallen dat je écht niet weet wat je aanmoet naar een chique party. Probeer maar eens langs de lijnen van de smoking te denken. We weten zeker dat het je zal lukken om met de dingen die je nog in de kast hebt hangen, een superchique en verleidelijke outfit samen te stellen. Onze tips:

1. Denk in termen van zwart en wit: de klassieke combinatie is een zwarte broek en een zwart jasje met een witte bloes. Maar niets verbied je om de dingen om te draaien of te kiezen voor een total white of een total black outfit met als enig contrast een zwarte of witte strik.

2. Ga voor chique materialen: ga voor glanzende, elegante materialen zoals fluweel en satijn. De witte bloes mag in katoen zijn. Mat en glanzend blijft een perfecte, intrigerende combinatie.

3. Strakke vormen: houd het strak. Kies een broek met rechte pijpen, misschien wel met een vouw. Een rok kan natuurlijk ook. Zo leent een kokerrok zich perfect voor deze elegante stijl. Op de catwalk van dsquared2 voor zomer 2006 zagen we zelfs een smokingjasje dat werd gepresenteerd met een lange, wijd uitwaaierende zwarte rok met een supersexy split.

4. Het jasje mag kort of lang zijn, als het, net zoals de broek of rok, maar 'scherp gesneden' is en een evening-gevoel uitstraalt.

5. Een witte bloes heeft iedereen wel in de kast hangen. Voor een elegante gelegenheid mag het best wat meer zijn. Roesjes, een hoge, chique kraag, mooie bewerkingen.... als de bloes maar smetteloos wit is!

6. Je kunt het geheel afmaken zoals je wilt (het zal ook afhangen van het model bloes dat je kiest): met een witte vlinderstrik (kijk eens in vaders kast), maar ook met een zwart fluwelen lint, of misschien zelfs met een grote cameo (uit grootmoeders juwelenkistje) of een zwarte (nep)roos.

7. Ragfijne zwarte pantykousen en schoenen met hoge hakken contrasteren heerlijk met het 'mannelijke' element in je outfit. Ga voor sexy!

8. Stoere details: in plaats van de klassieke cummerband kun je je outfit ook completeren met een stoere riem zoals we dat bij dsquared2 zagen. Het geheel krijgt zo iets heel eigentijds. Modern maar tegelijkertijd ook uitdagend en verleidelijk.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!