Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Fashion | Kledingtips | Shoppen in de boetiek

Shoppen in de boetiek

Shoppen in de boetiek is iets heel anders dan winkelen in de grote kledingketens waar we tegenwoordig allemaal kopen. Er heerst een heel andere sfeer, de verkoopcondities zijn vaak anders en de collectie bestaat vaak uit meerdere merken waarvan de boetiek, volgens smaak van de inkopers, de hotste items in het assortiment heeft opgenomen. Maar het grootste verschil is misschien wel de mood en spirit die jij, als cliënt (en fashion victim) in de boetiek aan de dag zal moeten leggen. Kopen in de boetiek vereist een heel andere state of mind. Hier zijn onze adviezen:

Neem je tijd

Een bliksembezoekje aan een boetiek is vaak 'weggegooide tijd' (en soms zelfs weggegooid geld). In veel boetieks hangt van elk item maar één maat in de winkel (anders dan in de grote winkelketens waar je van elk item een veelvoud vindt). Er is daarom veel meer te zien dan je misschien zou denken. Neem daarom je tijd voor een bezoekje aan de boetiek, ga alleen als je relaxed bent (geen aflopende parkeermeters, een afspraak over tien minuten of een man die graag naar huis wil), en loop rustig door de rekken.

Laat je niet intimideren door de omgeving

De omgeving in een boetiek is heel anders dan die in een kledingketen. Er zijn momenten dat je de enige klant bent (soms zijn er meer verko(o)p(st)ers dan klanten). Er heerst vaak een rustige sfeer en de muziek is met zorg gekozen. Laat je niet intimideren door de omgeving (het is juist de bedoeling dat je hier relaxt) en neem de collectie(s) in alle rust door. De verko(o)p(st)ers zijn het gewend dat het publiek langere tijd nodig heeft om alles te zien.

Geef te kennen wat je van de verko(o)p(st)ers wilt

Maak voor jezelf duidelijk wat je van de boetiek wilt. Wil je de collectie doornemen? Wil je gewoon even rondkijken? Wil je iets dat je in de etalage hebt gezien, passen? Wil je kledingadvies? Wil je weten wat de trends zijn? Geef duidelijk aan het personeel te kennen wat je bedoeling is.

Vraag advies

We noemden het punt hierboven al: kledingadvies. Een van de grote voordelen van de boetiek is dat je er bij de verkoopster voor advies terecht kunt. De verko(o)p(st)ers kennen gewoonlijk de collectie(s) door en door, en zullen op de hoogte zijn van de laatste modetrends. Het kan daarom heel goed werken als je aangeeft, waar je naar op zoek bent. De verkoopster(s) zullen gewoonlijk verschillende items laten zien die bij je vraag aansluiten. Wijs niet te snel iets van de hand, ook als het je op het eerste oog niets lijkt. Sommige dingen moet je gewoon aan zien. (kijk in de paskamer wel even snel op het prijskaartje voordat je al te enthousiast wordt)

Passen, passen en nog eens passen

Neem je tijd om de dingen die je, alleen of samen met de verko(o)p(st)ers, hebt uitgekozen, te passen. Kom uit het pashokje en kijk er samen met de verkoopster kritisch naar. Valt het kledingstuk mooi, is de maat goed, staat het echt, waar ga je het mee combineren, wanneer ga je het dragen? Passen mag dan soms vermoeiend zijn, het is ook erg leuk!

Sta open voor nieuwe dingen

Het grote voordeel van de boetiek is dat je er vaak aparte dingen vindt. Het zal je niet snel gebeuren dat je iemand tegenkomt die hetzelfde aan heeft als jij. Ook de vormgeving van de items die je er vindt, zijn vaak geraffineerder en origineler. Het kan erg inspirerend werken om jezelf eens in iets heel anders te zien. Sta daarom open voor nieuwe dingen en nieuwe combinaties, misschien wel een hele nieuwe kledingstijl.

Laat je niets opdringen

Aan de ene kant is het advies van het winkelpersoneel vaak erg nuttig, aan de andere kant kan het soms ook lastig zijn. De verko(o)p(st)ers zijn er uiteindelijk om te verkopen. Laat je niets opdringen en wees duidelijk in wat je wel of niet mooi vindt.

Straks hangt het er misschien niet meer...

Laat je niet onder druk zetten door zinnetjes als 'straks hangt het er misschien niet meer' of 'straks is je maat misschien uitverkocht'. Dat zijn verkoopargumenten die je het ene oor in moeten gaan, en het andere oor uit. Als deze zin valt, betekent het dat je aan het twijfelen bent, en kun je beter extra bedenktijd nemen. Krijg je het er 'benauwd' van, bedenk dan bij jezelf dat als je terugkomt en het kledingstuk er niet meer hangt, 'het dan niet voor jou voorbestemd was'. Deze gedachte werkt soms heel 'kalmerend' en kan je een miskoop besparen.

Neem bedenktijd

De prijzen liggen vaak hoger dan die in een grote winkelketen. Overdenk je aankopen daarom goed en ga alleen voor die dingen waar je helemaal van overtuigd bent. Twijfel je of ligt de prijs boven je budget, wees dan niet bang om de boetiek zonder iets te kopen te verlaten. Mocht je later toch tot de conclusie komen dat je dat gepaste jurkje echt wilt hebben, dan kun je altijd even bellen om het apart te laten hangen.

Let op de wasetiketten

De materialen voor de collecties in de boetiek zijn vaak beter van kwaliteit en geraffineerder, maar soms ook kwetsbaarder dan die in een grote winkelketen. Let daarom goed op de wasetiketten. Kan iets alleen maar gestoomd worden, vraag je dan af of het je waard is. Kledingstukken die vanwege het kwetsbare stofje op het hangertje al haakjes of vlekjes vertonen, kun je beter laten voor wat ze zijn. Houd ook rekening met krimppercentages (zeker als de prijs pittig is, is het zonde als je iets na één keer wassen niet meer aankunt). Wat zijn de verkoopcondities? Meestal is bij de kassa duidelijk aangegeven wat de verkoopvoorwaarden zijn. Krijg je bij de grote winkelketens geld terug als je iets terugbrengt, in boetieks is dat niet altijd zo. Overdenk je aankopen daarom goed en informeer naar de verkoopcondities (krijg je geld terug of een tegoedbon, hoeveel tijd heb je om iets terug te brengen, is ruilen überhaupt mogelijk? Gelden voor uitverkoopjes dezelfde regels?).

Creëer je vaste adresjes

Koop je graag in de boetiek, creëer dan je vaste adresjes. Het verkopende personeel is vaak hetzelfde en zal je smaak goed kennen. Ze kunnen je daarom goed kunnen adviseren, en zullen, omdat ze je kennen en weten dat je terugkomt, graag tijd en aandacht aan je besteden. Dat maakt het shoppen wel zo leuk!


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!