Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Fashion | Kledingtips | Wie de schoen past... trekt hem aan

Wie de schoen past, trekt hem aan. Schoenenpsychologie. Dit zeggen jouw schoenen over jou.

Blahnik, Choo, Louboutin, Sergio Rossi, Ferragamo, Charlotte Olympia... Zeggen deze woorden jou iets? Dan ben je ongetwijfeld een shoe-addict (net zoals wij).

door TRENDYSTYLETijdens een weinig succesvolle zwerftocht door de modestad Milaan, op zoek naar het perfecte paar laarzen, liep ik - voor enige afkoeling en een moment van overdenking - een boekhandel binnen. Het zal je niet verwonderen dat ik direct op de afdeling 'Fashion' afkoerste. Daar stuitte ik - o wonder - op een schattig boekje: 'Voglio quelle scarpe! La più grande ossessione femminile' ('Ik wil die schoenen! De grootste vrouwelijke obsessie') van Paola Jacobbi, journaliste voor onder meer Vanity Fair. Wie de schoen past, trekt hem aan. Dat boekje was precies iets voor mij! Dan maar eerst de theorie, dacht ik. Daarna de praktijk.

Gewapend met het rode schoenenbijbeltje begaf ik mij naar het eerste, dichtstbijzijnde terrasje. Onder het genot van een cappuccino las ik het in één adem uit. Schoenen zijn de grootste obsessie van de vrouw. Dat is wel duidelijk. Welke vrouw gaat niet watertanden bij het woord Manolo Blahniks, Jimmy Choo's of (Christian) Louboutins? Het zijn magische woorden die je op slag gelukkig maken, al is het maar voor even.

Schoenen zijn fantastisch, alleen al omdat iedere vrouw - dik, dun, groot, klein, mooi, lelijk - ermee uit de voeten kan. Een schoenmaat heeft nu eenmaal niets met vetrolletjes te maken. Wie de schoen past trekt hem aan... Dat is nu eenmaal zo.

Verder brengen schoenen ons vaak een stapje dichterbij het 'heiligdom der grote merken'. Wie kan zich nu een complete outfit van een topdesigner veroorloven? Laten we eerlijk zijn, dat zijn er maar weinig. Maar als we hard (heel hard!) sparen, kunnen we ons allemaal vroeg of laat dat begeerlijke paar sandaaltjes van Manolo veroorloven.

Maar schoenen zijn meer. Schoenen kunnen heel sexy zijn. Onder het kopje 'Sex & The shoe' schrijft Paola Jacobbi: 'Met hun schoenen praten vrouwen over seks'. Met een hooggehakt sandaaltje zeg je natuurlijk iets heel anders dan met een platte mocassin. Maar we zijn het met haar eens: schoenen kunnen uiterst sexy, zelfs erotisch zijn. Een smalle, hoge hak met daarboven een slank enkeltje is een blikvanger voor de man. Een heupwiegende vrouw op torenhoge hakken zal ongetwijfeld vele mannelijke blikken vangen. Het is juist de hoge hak die de vrouw onderscheidt van de man. En bovendien steekt in iedere schoen een voet: een algemeen erkende erotische zone.

Schoenenpsychologie. Dit zeggen jouw schoenen over jou

'Met hun schoenen praten vrouwen over seks'... Maar dat niet alleen. De keuze voor een bepaalde schoen, zegt heel wat over jezelf. Paola Jacobbi gaat in haar boeiende verhandeling zijdelings in op dit aspect. Maar wij willen hier toch wat dieper op de 'psyche van de schoen' ingaan:

 • Mocassins
  De mocassin is vooral een gemakkelijk schoen, schrijft Jacobbi. De schoen wordt volgens de auteur - zelf ook een 'shoe-addict' - gedragen door vrouwen die stevig met beide benen op de grond staan. Vrouwen die autorijden, vrouwen die sporten en hun tijd niet met onzin verdoen. De 'mocassinvrouw' heeft mocassins in alle kleuren en voor alle mogelijke gelegenheden. Zelden wordt een paar naar de vuilnisbak verwezen. Mocht dat toch gebeuren, dan worden ze zo mogelijk met eenzelfde paar vervangen. De mocassinvrouw houdt hiermee het spreekwoord: 'Je moet geen oude schoenen weggooien als je nog geen nieuwe hebt' in ere.

 • Sneakers
  Sneakers zijn volgens Jacobbi 'niet-schoenen'. Ze zijn unisex, voegen geen centimeters toe en zien er altijd, min of meer, hetzelfde uit. Bij de keuze van een sneakers draait het (vaak) om het merk. Sneakers zijn tegenwoordig uiterst trendgevoelig. Er zijn sneaker-addicts die zweren bij een bepaald merk. Nike, Adidas, Puma's, Asics, Converse All Star... Iedere keer weer is er een nieuw merk dat door fashionista's als het coolste brand wordt uitgeroepen. Jacobbi trekt deze conclusie niet, maar wij durven wel te zeggen dat de meeste sneaker-addicts uiterst trendgevoelige - en trendy! - mensen zijn.

 • Laarzen
  Oorspronkelijk was de laars meer iets voor de man: stoer en krachtig. Pas in de jaren zestig werd de laars vrouwelijker. Tegenwoordig bestaan zijn er ontelbaar veel modellen. Laarzen met brede schachten, met nauw sluitende schachten, klassieke laarzen, cowboylaarzen, laarzen met hoge of platte hak, winterlaarzen, zomerlaarzen. In de garderobe van iedere vrouw is er wel minstens één paar te vinden. Eigenlijk is de laars zelf heel neutraal. Vrouwen zijn er - volgens Jacobbi - om verschillende redenen dol op: omdat de laars slank afkleedt, omdat de laars mooie knieën goed doet uitkomen, omdat de laars goed beschermt tegen koude, omdat de laars bijna bij elke outfit gedragen kan worden...dat je voor een laars kiest, zegt dus niet veel over je persoonlijkheid, voegen wij eraan toe. Maar wel welke laars je kiest! De vrouw die zich met cowboylaarzen vertoont, is in de regel stoer en sportief. De vrouw met de nauwsluitende laars met naaldhak is sexy en trekt graag de aandacht van het mannelijk schoon. De suède slobberlaars is de favoriet van de modieuze jonge dame, terwijl de ugg - toch echt niet elegant! - meer een item is van de onverbeterlijke fashion-addict.

 • Ballerina's
  De 'ballerina-draagsters' worden door Jacobbi onderverdeeld in twee categorieën. De eerste zijn vrouwen die zich van trends en modes niets aantrekken. Ze maken zich in de regel niet veel op, dragen weinig juwelen, hebben een goed geproportioneerd lichaam en zijn altijd zich zelf. Op deze vrouwen is volgens Jacobbi - net zoals op Audrey Hepburn, verwoed ballerina-draagster - niets aan te merken. De tweede categorie bestaat uit vrouwen die net zo chic zouden willen zijn als Audrey Hepburn, maar die daarmee net de plank misslaan. Past de schoen je niet, trek hem dan niet aan... zeggen wij.
 • Mary Janes
  De 'Mary Jane' is een heel ander verhaal. Met 'Mary Jane' wordt de schoen met het ceintuurtje rond de enkel bedoeld. Ogenschijnlijk onschuldig, maar trap er niet in! Het schoolvoorbeeld van een Mary Jane-draagster is de baby-diva Shirley Temple. De Mary Jane is volgens Jacobbi een uiterst gevaarlijke schoen die zelfs de mooiste enkels kan 'vermoorden'. Voor het dragen van Mary Janes is dan ook heel wat eigenliefde vereist. Het is spul voor vrouwen die erg zeker zijn van zichzelf, schrijft de auteur. Ze moeten hun zekerheid in ieder geval niet ontlenen aan de schoenen die ze dragen.

 • Slingbacks
  Over de slingback wil ik kort zijn. Eigenlijk is de slingback niet meer dan een sabot met een bandje rond de enkel, een geniale vondst van Chanel, die daarmee de 'lelijkheid' van de enkel verdoezelde. Slingbacks zijn dan ook uiterst elegante schoenen en worden vooral door elegante vrouwen gedragen.

 • Wedges (sleehakken)
  De sleehak - deze zomer weer helemaal in zwang - roept tegenstrijdige reacties op. Vrouwen die graag langer lijken maar niet op naaldhakken uit de voeten kunnen, zweren erbij. Maar veel vrouwen - zeker degenen die ze in het verleden al gedragen hebben - griezelen ervan. Het succes van de sleehak staat en valt met hoe je deze hak draagt. Elegante vrouwen dragen ze onder een bloemig jurkje tot op de knie. Minder elegant - uit den boze,volgens Jacobbi - is de combinatie met een minirok of driekwart broek. Overigens houden mannen in het algemeen niet van vrouwen met sleehakken!

 • En tot slot de schoen met naaldhak...
  Ach... Daar hoeven we maar weinig woorden aan vuil te maken. Iedereen weet dat de naaldhak supervrouwelijk en sexy is. En ieder weet van zichzelf wel waarom zij op een bepaald moment voor deze schoenen kiest.

Oh... en die laarzen heb ik nog steeds niet gevonden. Ik twijfelde nu weer of ik ze mét of zònder hoge hak zou nemen.

'Voglio quelle scarpe! La più grande ossessione femminile'. De Nederlandse editie heet 'Ik moet die schoenen hebben'. Het is al een wat ouder boekje (2005) maar nog steeds actueel. Auteur: Paola Jacobbi. Arena Uitgeverij, ISBN 9069747103


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!