Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Fashion | Kledingtips | Trendwatchen in Tokyo, Harajuku, Ginza

Trendwatchen in Tokio

We zijn net terug uit Tokio en zijn razend enthousiast (misschien heb je het al gemerkt!). Als moderedactie (en fashion victims) hebben we er onze ogen uitgekeken! wat een overvloed aan nieuwe ideeën! Het straatbeeld is ronduit inspirerend te noemen. Trendwatchen is hier leuker dan waar ter wereld dan ook!

Van links naar rechts: korte rokjes en kniekousen beheersen het straatbeeld in Tokio; een trendy voorbijgangster wordt gefotografeerd door één van de vele modefotografen die in de drukke winkelstraten opgesteld staan; de trenchcoat met strik is het helemaal; nogmaals trenchcoats, nu in Harajuku street

Om het nog maar niet te hebben over de enorme hoeveelheid internationale boetieks. Hoeveel Louis Vuittons hebben we niet gezien? Hoeveel Prada's? Bulgari's? Hoeveel boetieks van Dior? Alleen al de gebouwen, bijna musea, waarin deze merken zijn gevestigd zijn een spektakel. De boetiek van Prada doet denken aan een enorme kubus en is 's avonds schitterend verlicht. Bij Bulgari kun je koffie drinken, bij 'Louis' loopt iedereen in en uit alsof het H&M is.

Maar voor mode-inspiratie hoef je de 'heiligdommen' van de grote ontwerpers niet binnen. Het is vooral op straat dat je inspiratie opdoet. We kwamen terug met leuke ideetjes waar jullie vast wel iets mee kunnen.

De trenchcoat met gestrikte ceintuur
Topper op dit moment in Tokio is de trenchcoat. Klassiek, tijdloos, stijlvol, geschikt voor elke gelegenheid, en ideaal voor tussenseizoenen als de herfst en lente. Ook op de internationale catwalks voor dit seizoen zagen we veel trenchcoats (ongetwijfeld komt de trend uit die hoek).

De trenchcoat van dit moment is boven de knie. De kleuren zijn bij voorkeur licht: beige, ivoorwit, bleekroze, ijsblauw. De modellen voor deze zomer zijn vrouwelijker dan de klassieke 'standaard'-trend. Hier en daar zien we een roesje of plooitjes bij de aanzet van de mouwen.

Maar de grootste nieuwigheid is de ceintuur, die in Tokio niet geknoopt maar gestrikt wordt gedragen. Draag je de trench dicht, dan strik je voor; draag je 'm open dan strik je achter. Veel Tokyoites gebruiken bovendien een andere kleur strik - soms zelfs met polkadots of strepen - voor hun (effen) trench. Dit zorgt voor een leuk, speels effect. De trench wordt overigens bij voorkeur dicht gedragen en wordt zo een volwaardig kledingstuk (we menen zelfs Tokyoites gezien te hebben die hun trench met niets dan ondergoed eronder droegen!)

Kniekousen te pas en te onpas

Sokjes en kniekousen zijn niet uit het straatbeeld van Tokio weg te denken. Ze worden te pas en te onpas gedragen (dat maakt het juist zo charmant). In hoge sandaaltjes, in dichte schoenen, in laarzen (de rand van de kousen komt er bovenuit), onder minirokjes en superkorte jurkjes, en onder shorts. Een goed idee voor onze eerste (nog frisse) lentedagen. Het voordeel is namelijk dat je ook bij lenteachtige (en nog niet al te warme temperaturen) je zomerrokje en sandaaltjes al aankan (wel uitkijken met lopen! Verzeker je er van tevoren van of je niet uit je schoenen 'glijdt').

In de boetieks en warenhuizen in Tokio vind je een uitgebreid assortiment kousen. Kniekousen tot net onder de knie, kniekousen tot net over de knie, tot ver over de knie. We zagen veel zwart, maar je vindt er ook veel andere kleurtjes en motiefjes. Het meest opvallend is zijn echter de modellen: sokken met vijf voorgevormde tenen, sokken met een voorgevormde grote teen (denk aan de traditionele Japanse kledingdracht met 'teenslippers' die met kousen worden gedragen), sokken die de tenen vrijlaten, kousjes die de wreef helemaal vrijlaten maar die om de enkels gestrikt worden. Het laat maar weer eens zien hoeveel meer je met zo'n simpele accessoire kunt.

Mutsjes

De meisjes en vrouwen in Tokio mogen dan misschien in onze ogen te koud gekleed gaan, ze compenseren hun luchtige outfit vaak met grappige wollen mutsjes die het geheel nog eens extra geestig maken. Het laat maar weer zien dat je mode niet al te serieus moeten nemen. Heb lak aan de 'moderegels', laat je fantasie gaan. Fashion is fun!

Grote koptelefoons

Hebben we hier inmiddels allemaal een superkleine mp3-player met minuscule earphones, zijn ze Tokio alweer een stap verder. De trendy jeugd gaat met grote koptelefoons (zo eentje als je vader vroeger had) over straat. We zagen ze in alle kleuren en zelfs met motiefjes. De koptelefoon wordt zo een echte accessoire. Wie weet of deze trend ook bij ons voet aan de grond gaat krijgen? Misschien ben jij wel degene die de trend in ons landje gaat zetten!

Peperdure accessoires

Peperdure accessoires horen er in Tokio vanzelfsprekend bij. Om de haverklap zie je tassen van Louis Vuitton, die als een trofee aan de arm worden gedragen. Het is een trend die ook onder de internationale topmodellen voet aan de grond heeft gekregen. Je mag er zo shabby uitzien als je wilt, als je maar een 'it-bag' bij je hebt. De Tokyoites doen er nog een schepje bovenop: heb je twee 'it-bags', dan zorg je ervoor dat je niet één, maar twee tassen bij je hebt. Zo simpel is dat!

Jaren '70

In Shibuya 109, het toonaangevende teenager-warenhuis, vieren de jaren '70 hoogtij. Overal waar je gaat en staat, in elk boetiekje, vind je rekken vol gebloemde tuniekjes (superkort natuurlijk). De spijkerbroeken hebben wijd uitlopende pijpen. De leertjes met veertjes gaan als zoete broodjes over de toonbank. Gevlochten bandjes die je over je voorhoofd draagt, zijn een hot item. Ook in ons landje zijn de jaren '70 deze zomer weer helemaal in. Dus waarom zou ook jij je deze zomer niet te buiten gaan aan bloementuniekjes en gevlochten leertjes?

Aangeklede hondjes

In Tokio doen ook de huisdieren (of in ieder geval hun baasjes) met de mode mee. Hoeveel boetieks zagen we niet die op het eerste oog kindermode, maar bij nader inzien, huisdierenmode verkochten? We zagen er de mooiste jurkjes, de fleurigste jasjes, de meest inventieve accessoires. En op straat zagen we menig hondje parmantig gekleed voorbijgaan. In ieder geval hoeven de hondjes geen kou te lijden...


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!