Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Make-upschool | Parfum

Parfum: sensueel en mysterieus

Sprenkel parfum op die plekjes waar je graag gekust wilt worden - Coco Chanel

Een beeldige avondjurk, bloedrode lippen en smokey eyes, perfect gekapt haar, sexy sandaaltjes met hoge hak... Het plaatje is compleet. Of nee, toch niet. De finishing touch is: parfum. Een paar druppeltjes parfum, bloemig, zwoel en zwaar of juist heel subtiel. Een sensueel vleugje, ongrijpbaar, mystiek, sexy...

Persoonlijk en mysterieus

De sensuele kracht van parfum, eau de toilette of een aromatische olie heeft alles te maken met herinneringen. Ons reukorgaan heeft een sterk geheugen. Vaak wordt de manier waarop we geuren interpreteren, beïnvloed door prettige, kleurrijke herinneringen uit onze jeugd. Het parfum van je moeder als ze op het punt staat om uit te gaan, de zeep die grootmoeder gebruikte, de frisse geur van schone lakens uit je jeugd... Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan de manier waarop jij parfums interpreteert.

Maar niet alleen je jeugdherinneringen spelen een rol bij het ervaren (en kiezen) van een parfum. Ook andere belangrijke gebeurtenissen in je leven laten een herinnering in geur achter. Denk maar eens aan je eerste vriendje (het zal je best wel eens gebeuren dat je op straat de aftershave ruikt die hij gebruikte - hij zal direct weer in je gedachten komen). Of aan een lange reis... Het zijn juist vaak de geuren die we onthouden. Of in ieder geval direct herkennen en met iets of iemand associëren als we er weer mee in contact komen. En dat maakt een parfum nu juist zo persoonlijk - en mysterieus.

Maar een parfum is ook persoonlijk omdat....

Maar de manier waarop we een parfum ervaren wordt ook bepaald door andere factoren. Hoog in de neus bevindt zich het olfactorisch epitheel. Het epitheel bevat miljoenen zintuigcellen die berichten naar je hersens sturen. Hoeveel cellen en wat voor type zintuigen het precies zijn, wordt door je genen bepaald. De zintuigcellen bepalen dus de manier waarop jij een geur ervaart. En dat verklaart waarom jij een geur heel anders kunt ervaren dan een ander.

Dat hetzelfde parfum op de ene huid heel anders kan overkomen dan op de andere, heeft daarentegen vooral met de ph-waarde van de huid te maken.

Opbouw van een parfum

Je zult inmiddels wel doorhebben dat het ervaren van een parfum gecompliceerd is. Er komen emoties aan te pas, zintuigcellen en de ph-waarde van je huid. Maar ook de opbouw van parfum maakt het er niet gemakkelijker op. Hoe je een parfum ervaart, hangt ook af van het moment waaròp je deze waarneemt.

Een parfum is opgebouwd uit een top-, midden- en basisnoot.

 • De topnoot
  De topnoot is de geur die we het eerste waarnemen, direct nadat het parfum op de huid is aangebracht. Deze geur blijft meer dan tien minuten waarneembaar en is vaak vluchtig, licht en fris.
 • De middennoot
  Als de topnoot is uitgewerkt, neemt de middennoot het over. Het parfum toont zijn ware karakter. De middennoot kun je beschouwen als de échte geur van een parfum. Deze 'kerngeur' is vaak bloemig en is ongeveer vier tot zes uur waarneembaar.
 • De basisnoot
  Is de kerngeur uitgewerkt, dan blijft de basisnoot over. Deze noot is zwaarder en bevat doorgaans kruiden en houtachtige geuren.

Als je dit weet, begrijp je ook waarom je altijd minstens twintig minuten moet wachten voordat je een parfum kunt beoordelen. Neem dus je tijd voor het kopen van een parfum. Vraag om een kartonnen stripje met het parfum (of beter nog: spuit het parfum waar je in geïnteresseerd bent direct op je huid) en wacht totdat de topnoot is uitgewerkt.

Welk parfum past bij jou?

Er zijn heel wat algemene regels die zouden moeten aangeven welk parfum het beste bij welk type vrouw hoort.

Volgens de Engelse parfummakers Jo Malone en Lyn Harris zouden de huids- en haarkleur een indicatie voor het type parfum zijn:

 • Blond haar en een lichte huid - fris, licht, bloemig
 • Rood haar en een lichte huid - een bloemige mix waaronder ook exotische bloemen
 • Kastanjekleurig haar en olijfkleurige huid - een zwaardere geur met oriëntaalse bloemen en ingrediënten als citrus
 • Zwart haar en donkere huid - zware, intense geuren met exotische bloemen en een houtachtige basisnoot.

Een andere indicatie is: leeftijd. Jonge vrouwen kiezen vaak voor moderne, sportieve geuren. Ze laten zich vooral beïnvloeden door modes en het image van het parfum. Vrouwen van achter in de twintig ontwikkelen hun eigen stijl en zullen eerder een minder geijkt parfum kiezen dat zij bij hun stijl vinden passen. Vrouwen in de dertig kiezen heel bewust voor een bepaald soort parfum. Ze kennen de geurtjes en weten wat bij ze past. Vrouwen boven de veertig grijpen vaak terug op de absolute klassiekers als Chanel No. 5 en parfums van Christian Dior.

Verder speelt ook de cultuur bij het kiezen van een parfum een rol. Zo zouden Aziatische vrouwen eerder voor een licht, vluchtig parfum kiezen, terwijl Europese vrouwen zich aan zwaardere, intensere geuren wagen.

Parfum of eau de toilette

Tot nu toe hebben we altijd gesproken over parfums. Parfums hebben een hoge concentratie en zijn daardoor intenser dan eau de toilette waarvan de concentratie ongeveer 10% is. Andere aanduidingen zijn: eau de parfum (10 tot 15% essentie) en extrait de parfum (15 tot 30%). De verschillende concentraties zijn geschikt voor verschillende gelegenheden. L'extrait de parfum is intens en daarom heel geschikt voor de avond. L'eau de toilette is perfect voor overdag, terwijl eau de parfum heel geliefd is omdat het een lichte zweem achterlaat maar nooit te intens of opdringerig is.

Hoe gebruik je een parfum

Waar breng je het parfum aan? Coco Chanel zei eens dat je het parfum moet aanbrengen op die plekjes waar je het liefste gekust wilt worden. Het is dus niet zo dat je het parfum per se op een bepaald plekje moet aanbrengen maar in het algemeen wordt er wel gezegd dat de plekjes van je huid waar je bloedvaten aan het oppervlak komen het meest geschikt is omdat de warmte ervoor zorgt dat het parfum zich verspreidt. En dan kom je uit op sexy plekjes als je polsen, je hals, het plekje tussen je borsten, je slapen en zelfs je knieholten.

Wanneer? Om vlekken te voorkomen, kun je het parfum het beste aanbrengen voordat je je aankleedt. Vooral op lichte stoffen als zijde en chiffon willen parfums nog wel eens vlekken achterlaten.

Niet mixen! Zorg ervoor dat je een parfum nooit mixt met andere geuren. Pas op met geurige badolie, deodorant en crèmes. Gebruik producten die bij het parfum passen of kies voor ongeparfumeerde deodorant en crèmes.

En als je je eigen parfum niet meer ruikt? Het genot van parfum dragen, is vaak dat je jezelf heerlijk ruikt. Maar na verloop van tijd kan dat minder worden. Je neus raakt gewend aan het geurtje, hoe heerlijk ook, en je ruikt het niet meer. Een trucje om dit te voorkomen, is: parfums afwisselen. Je neus blijft dan 'alert' en jij kunt blijven genieten van het heerlijke parfum dat je de hele dag omgeeft.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!