Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Make-upschool | De perfecte basis

Make-uples: de perfecte basis

Visagist Antonio Fortunato van M.A.C onthult ons de geheimen voor een perfecte basis. Een uniek interview met onbetaalbare tips.


De tijden van maskerachtige foundations en een dikke lagen matterende poeder zijn voorbij. De technieken zijn steeds geavanceerder en de resultaten steeds geraffineerder. Backstage bij de shows zag ik porseleinachtige huidjes met een zachte glans. De visagisten creëerden beeldschone, bijna etherische teints die zo subtiel waren dat het leek dat de modellen niet opgemaakt waren, maar van nature behept met een gave, gladde en zacht glanzende huid.

Ik ging op onderzoek uit (zo'n huidje wil ik ook!) en kwam er al snel achter dat er voor zo'n gave, perzikachtige complexion wel degelijk make-upproducten - en de nodige technieken - aan te pas komen. Ik vond visagist Antonio Fortunato van Mac Cosmetics bereid om ons stap voor stap uit te leggen hoe je te werk moet gaan. Hij onthult ons in dit artikel de technieken en producten die backstage bij de shows worden gebruikt voor een perfecte basis. Een uniek interview met onbetaalbare tips.

Stap 1: breng een vochtinbrengende crème aan

De eerste tip van Antonio Fortunato is: begin met het aanbrengen van een vochtinbrengende crème voordat je met foundation aan de slag gaat

Een goed gehydrateerde huid is de basis voor een mooie maquillage. Door de crème is de huid elastischer en houdt de make-up beter. Bovendien blijft het vochtgehalte van de huid op peil. Foundations en poeders hebben nu eenmaal de neiging de huid uit te drogen.

Wat voor crème kun je het beste gebruiken? Een vochtinbrengende crème die je op basis van je eigen huidtype kiest. Een vette huid vraagt om een crème die de talgproductie reguleert. Heel geschikt is 'oil control lotion' van Mac, een crème met een lichte textuur die de huid matteert. Voor de droge huid kies je een vettere crème, bijvoorbeeld 'moisturelush cream' van Mac, een crème die een ideale basis voor de foundation vormt.

Breng de crème op de huid aan, masseer de crème in, wacht dan enkele seconden om het product in te laten trekken of verwijder de overtollige crème door je gezicht met een tissue te deppen.

Stap 2: breng een primer aan

Antonio's tweede tip: wil je het volgens het boekje doen, da ga je voor een primer, een hechtende basis voor je foundation (net zoals wanneer je een muur of kozijn schildert)

Een primer is niets anders dan een product dat je als voorbereiding op je foundation aanbrengt. De primer gaat over de vochtinbrengende crème en bevat een siliconenbasis waardoor de foundation perfect hecht en langer houdt. Een primer corrigeert bovendien kleine imperfecties. Ideale primers zijn 'prep + prime skin' (met of zonder spf 50) en 'prep + prime eye' (een 'undercoat' voor de oogleden) van Mac. Deze producten bevatten lichtreflecterende microdeeltjes waardoor de huid bovendien een zachte glans krijgt.

Stap 3: kies je foundation

Antonio's tip: kies de foundation op basis van je huidtype én op basis van het resultaat dat je wilt bereiken

Wil je een natuurlijk effect bereiken, kies dan een zo licht mogelijke foundation. De lichtste foundations zijn vloeibaar. Backstage bij de shows wordt voor de modellen vaak 'face and body' van Mac gebruikt, een superlichte foundation die de probleemloze huid net even uniformeert en er een mooie glans overheen legt. Wil je echter kleine rode adertjes (couperose), vlekjes of acné wegwerken, kies dan voor een dekkende foundation, zoals studiotech van Mac. Voor de droge huid is select moistureblend spf 15 heel geschikt omdat deze medium-dekkende, crèmeachtige maar compacte foundation ook een vochtinbrengende functie heeft (niet geschikt voor de vette huid). Select spf geeft eveneens een medium-dekkende functie en zorgt voor een frisse, natuurlijke finish. Houd je van mat, kies dan eerder studio fix fluid spf 15.

De hedendaagse foundations zijn verzorgend en niet slecht voor je huid. Soms zelfs vormen ze een beschermende barrière tegen de zon en de kou, en is het gebruik van een foundation juist gewenst.

Stap 4: breng de foundation met een kwast aan

Antonio's tip: gebruik een kwast om de foundation zo uniform en homogeen mogelijk aan te brengen

Er bestaan verschillende kwasten voor het aanbrengen van foundation. De visagisten van Mac gebruiken graag kwast nummer 187, een kwast die je gemakkelijk herkent aan zijn twee kleuren. Het onderste, zwarte gedeelte van de haartjes is natuurlijk, het bovenste, witte gedeelte is synthetisch. Anders dan een sponsje zuigt de kwast niet veel product in zich op. De foundation laat zich met een kwast bovendien beter uitsmeren en vervagen zodat je een mooie, homogene basis zonder vlekken krijgt.

Hoe gebruik je zo'n kwast? Doe wat foundation op de rug van je hand, haal de kwast erdoor en breng het product dan met roterende (cirkelvormige) bewegingen op je gezicht aan. Je begint met het midden van je gezicht (dus je neus, voorhoofd en kin) en werkt dan naar buiten toe. Hierdoor is het centrum van je gezicht mooi uniform en glanzend, terwijl de foundation naar buiten toe zachtjes vervaagt.

Stap 5: camoufleren

Antonio's tip: ga pas camoufleren als je de foundation hebt aangebracht. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je tijdens het aanbrengen van de foundation het camouflage-product vervaagt en de imperfecties weer zichtbaar worden

Ook voor camouflageproducten heb je de keuze uit verschillende texturen. Het zal weer van het resultaat afhangen welk product je kiest. Compacte camouflageproducten hebben een totale dekking, vloeibare camouflages of camouflagesticks zorgen voor een lichter effect. Voor het afdekken van kringen onder de ogen kun je het beste een crèmeachtig of compact product kiezen.

Ook voor het aanbrengen van het camouflageproduct gebruik je een kwast (Antonio adviseert een ovaalvormige kwast met natuurlijke haartjes, bijvoorbeeld nummer 217 van Mac). Voor het camoufleren van kringen breng je eerst wat product op de rug van je hand aan. Daarna haal je de kwast erdoor en begin je met het aanbrengen van het camouflageproduct in de binnenste ooghoek (het gedeelte bij de neus). Hierdoor krijgt deze zone, die vaak donker is, een lichte kleur. Breng de rest van het product vervolgens met lichte, 'tippende' bewegingen op de zone onder het oog aan. Het product moet niet al te zeer vervagen (omdat het dan niet meer camoufleert) maar zich als het ware met de huid vermengen.

Stap 6: een geheim van de catwalk

Antonio's tip: voor een mooie glans dep je wat lichtreflecterende crème met een subtiele zachtroze teint op de 'uitstekende' zones van je gezicht

Het geheim van de zacht glanzende teint van de modellen op de catwalk zit 'm verder nog in een paar geraffineerde finishing touches. Een daarvan is het aanbrengen van een lichtreflecterende crème over de foundation. Heel geschikt is strobe cream van Mac. De crème heeft een zachtroze pigment. Juist deze rozige tint zorgt voor een jong en gezond effect (denk maar eens aan een babyhuidje).

Doe een kleine hoeveelheid van de crème op de palm van je hand, verdeel de crème over je beide handpalmen door ze zachtjes samen te drukken en dep de crème vervolgens op de 'uitstekende' zones van je gezicht: jukbeenderen, neus, voorhoofd en kin.

Stap 7: poederen

Antonio's tip: gebruik zo min mogelijk poeder en een grote poederkwast

Als je al deze stappen gevolgd heb, is het tijd voor poeder. Breng een kleine hoeveelheid poeder op de rug van je hand aan en haal er een grote poederkwast doorheen. Klop de kwast af en haal hem vervolgens met losse hand over je gezicht. Gebruik de poeder alleen om een beetje teveel aan glim weg te halen. Houd het minimaal.

Stap 8: shape & sculpt

Antonio's tip: breng vormen in je gezicht aan door met contrasten tussen licht en schaduw te spelen

De allerlaatste finishing touch bestaat uit 'shapen' & 'sculpten'. Dit is een professionele techniek die achter de schermen veelvuldig wordt toegepast. Het gaat erom dat je je gezicht vorm geeft. Daarvoor gebruik je compacte poeders die eruit zien als blush, maar die niet of nauwelijks kleur hebben. Het zijn neutrale tinten die lichter of donkerder zijn. De lichte kleuren ('shape') gebruik je om de zones te laten 'uitsteken' of naar voren te halen. De donkerdere tinten ('scult') gebruik je om zones af te zwakken of te verzachten. De collectie van Mac kent ook één enkel product dat zowel een donkere als een lichte tint bevat: 'shape & sculpt' waarmee je naar hartelust kunt 'highlighten' en 'contouren'.

Gewoonlijk breng je de lichte tint aan op je neus, op de jukbeenderen en op de zone rond je ogen. De donkere tinten gebruik je onder de jukbeenderen, op de neusvleugels en op de slapen. Weet je niet goed hoe je met deze techniek om moet gaan, beperk je dan tot je jukbeenderen. Breng in de 'holte' onder je jukbeenderen wat donkere poeder aan en tip wat lichte poeder boven op de jukbeenderen en in de zone onder de buitenste ooghoeken. Een 'hangkin' kun je enigszins camoufleren door er wat donkere poeder op aan te brengen.

Tot slot...

Bij een perfecte basis komt dus veel meer kijken dan alleen maar het aanbrengen van een foundation en poeder. Er komen meerdere producten aan te pas, en het geheim ligt vooral in contrasten tussen mat en glanzend, tussen licht en donker. Achter de fluweelachtige huidjes en prachtig vormgegeven gezichtjes van de modellen gaat dus ook heel wat techniek schuil. Een techniek die je met deze aanwijzingen, de juiste producten en een beetje oefenen vast en zeker in de vingers krijgt.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!