Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Make-up | Make-up trends herfst winter 2015 2016 | Eyeliner

Eyeliner. De trends van toen. De trends van nu (cat eyes, smokey lijntjes, after party eyeliner)

De manier waarop we eyeliner gebruiken, is aan trends onderhevig. Laten we even snel de laatste 90 (!) jaar doorlopen en daarna focussen op de allerhotste eyeliner trends van nu.

door TRENDYSTYLEEyeliner

Eyeliner - of het nu om een kohlpotloodje of een liquid linertje gaat - is een belangrijk element in de make-up. Een lijntje rond je oog is dé manier om je ogen snel en effectief meer uitdrukking te geven.

De manier waarop we het lijntje trekken, is aan trends onderhevig. Laten we even snel de laatste 90 jaar (!) doorlopen.

  • In de jaren '20 werd eyeliner in de Westerse wereld eigenlijk pas echt en in dikke lijnen gebruikt, dit mede onder invloed van de ontdekking van Toetanchamons graftombe in Egypte (1922) wat de fantasie rond het Oude Egypte stimuleerde.
  • De dikke lijnen uit de jaren '20 werden in de jaren '30 subtiele en strakke lijnen die de ruimte tussen de bovenste wimpers maar net vulden.
  • Deze look bleef in de jaren '40, mede door de oorlog, nagenoeg onveranderd.
  • Brigitte Bardot zette de toon in de jaren '50 met vooral véél, heel véél eyeliner rond het oog en op de waterlijn zodat je soort intens, smokey effect kreeg.
  • De jaren '60 zijn wellicht het meest karakteristiek. Cat eyes kwamen in zwang en eyeliner met de zogenaamde 'flick' in de buitenste ooghoek deed zijn intrede.
  • De jaren '70 kwam met een softere look waarin zwarte, grafische lijnen werd vervangen door zachtere vormen in bruin- en roodtinten.
  • De jaren '80, de discojaren met Madonna als icoon, brachten wederom scherpe lijnen en vooral veel neonkleuren.
  • In de jaren '90, de jaren van de grunge en uniseks, werd de eyeliner natuurlijke en diende die vooral om de ogen meer uitdrukking te geven.
  • In de jaren '2000 was het Angelina Jolie die de eyeliner weer volledig in ere herstelde en een softe 'cat eye' herintroduceerde. In die jaren kwam de liquid liner in zwang.

En nu?

Jaren '60 flick

Voor winter 2015 2016 zagen we enorm veel variaties op het thema. Max Mara greep terug naar een retro look met een lijntje dat halverwege het bovenste ooglid begon en eindigde in een bescheiden jaren '60 flick. Maar er was veel meer te zien.

Eyeliner
Gigi Hadid met retro eyeliner op het bovenste ooglid bij Max Mara herfst winter 2015 2016, ph. Mauro PIlotto

Eyeliner ónder het oog

Vooral eyeliner onder het oog kreeg deze winter voet aan de grond. De bijzonderheid dat dikke lijnen onder het oog werd gecombineerd met een vrijwel onopgemaakt of in ieder geval natuurlijk bovenste ooglid.

Eyeliner
Lekker veel zwart onder de ogen bij Francesco Colangelo herfst winter 2015 2016, ph. Charlotte Mesman

Je kunt hier zowel een kohlpotlood als ook een liquid liner voor gebruiken. Met een kohlpotlood creëer je gemakkelijk een wat 'undone' of 'after party' effect zoals dat deze winter in de mode is. We zagen dit onder meer bij Francesco Scognamiglio.

Eyeliner
Een omgekeerde jaren '60 eyeliner bij Anteprima herfst winter 2015 2016, ph. Mauro Pilotto

Een liquid liner is perfect voor een grafisch effect, zoals topvisagist Lloyd Simmons dat voor de catwalk show van Anteprima deed.

Bedenk wel dat een lijntje onder het oog bij de buitenste ooghoek altijd omhoog moet lopen. Loopt het naar beneden dan krijgen je ogen een vrij trieste uitdrukking.

Smokey eyes

Je kunt ook het hele oog omranden en ook de waterlijn (het randje van je oog) met zwart aanzetten. Als je hiervoor een kohlpotlood gebruik, dan kun je de lijnen met een kwastje verzachten zodat je een zwoel smokey resultaat krijgt.

Eyeliner
Zwart omrande ogen bij John Richmond herfst winter 2015 2016, ph. Mauro Pilotto

We zagen dit onder meer bij John Richmond en bij Roberto Cavalli. Ook hier was de lijn onder het oog vaak dikker dan de lijn als de bovenste wimpers.

Je eerste oogpotloodje

Wat verder ook terugkeert, is een dun zwart randje op de waterlijn langs je onderste wimpers. Zo'n lijntje doet je vast aan je schooltijd terugdenken toen je voor het eerst met make-up experimenteerde. Welnu, het is nu weer terug. Je kunt het als enige element aanbrengen in een verder heel natuurlijk en fris opgemaakt gezicht, zoals bij Aquilano.Rimondi.

Eyeliner
Een klassiek lijntje in het oog bij Aquilano.Rimondi herfst winter 2015 2016, ph. Mauro Pilotto

Eyeliner
Een zwart lijntje rond het oog bij Etro herfst winter 2015 2016, ph. Mauro Pilotto

Je kunt het lijntje ook doortrekken langs je bovenste wimpers zodat je zwart omrande ogen krijgt die je met een klein beetje oogschaduw en wat mascara afmaakt. De look wordt dan een beetje '70s zoals we dat bij Etro zagen.

De nieuwigheid: véél liner onder je oog

Kortom, de nieuwigheid van dit seizoen is véél eyeliner onder je ogen of omrande ogen die je verder uitbouwt tot zachte smokey eyes maar dan wel steeds met het accent op de onderkant van het oog. En verder mag eigenlijk alles. Wij namen de mogelijkheden met je door, aan jou de keuze!


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!