Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Huidverzorging in de winter

Tips voor een mooie winterhuid

door TRENDYSTYLEIn de zomer worden we constant gewaarschuwd om onze huid goed te verzorgen en te beschermen tegen de invloeden van buitenaf: zon, zee en wind. Als het weer verandert en de temperaturen zakken, ebt ook de constante stroom aan waarschuwingen weg en wordt de dagelijkse huidverzorging weer een routine waar we maar weinig aandacht aan besteden. Jammer, want juist in de winter is het van belang om je huid goed te verzorgen.

De combinatie van kou, wind en grote temperatuursverschillen tussen buiten en binnen vormen een zware beproeving voor de huid. Het is daarom zaak om na te gaan of je dagelijkse huidverzorging nog wel de meest geschikte voor dit seizoen is. Huidverzorging is geen kwestie van routine, maar dient constant te worden aangepast aan de omstandigheden.

De gezichtshuid

Vochtinbrengende crème voor overdag
Als het kwik zakt en schrale winden het land teisteren, heeft vooral je gezichtshuid het zwaar te verduren. Bescherm je huid tegen invloeden van buitenaf met een intense, vochtinbrengende dagcrème. De crème hydrateert de huid en vormt tevens een barrière tussen de schadelijke invloeden en je huid. Een intense vochtinbrengende crème hoeft niet per sé een vette crème te zijn, ook al zijn er gevallen waarin het gebruik van een vette crème aan te raden is. Bijvoorbeeld in geval van een extreem droge huid en in geval van couperose (gesprongen adertjes). Blijft je huid trekken, dan is het tijd om over te stappen op een andere crème. Vraag zo nodig advies aan je schoonheidsspecialiste, in de parfumerie of aan de huisarts. Besteed ook aandacht aan de keuze van je reinigingsproducten. Gebruik een milde reinigingslotion of - beter nog - een zachte olie om 's avonds make-up te verwijderen.

UV-filter
Vergeet in de winter niet om iedere dag een uv-filter te gebruiken. Vaak genoeg verdwijnen antizonnebrandcrèmes met de komst van de herfst achterin het badkamerkastje. En toch zou dat niet mogen! Je huid dient het hele jaar door beschermd te worden tegen de schadelijke invloeden van de zon, ook al hangt er bewolking en zijn de temperaturen laag. Maak er een goede gewoonte van om ook in de winter niet zonder uv-filter je huis te verlaten. Hiermee voorkom je vroegtijdige veroudering van de huid. Factor 15 is doorgaans voldoende. Tijdens een skivakantie of in geval van sneeuw met felle zon in eigen land is een hogere factor geïndiceerd. Vergeet ook je handen niet!

Sjaal of bivakmuts in geval van extreme omstandigheden
Je huid heeft te lijden van extreme omstandigheden, zoals extreme temperaturen, schrale winden en grote temperatuursverschillen. In dergelijke gevallen is een vochtinbrengende crème niet voldoende. Dek je gezicht af met een sjaal of bivakmuts en vermijd zo mogelijk grote temperatuursverschillen.

Lippen

Gebarsten lippen zijn een typisch winterfenomeen. Producten op wax-basis vormen een goede barrière tussen invloeden van buitenaf en je lippen maar verzorgen de lippen niet. Gebruik je een waxproduct (bijvoorbeeld tijdens het skiën), hydrateer de lippen daarnaast dan ook met een vochtinbrengend product. Gebruik bij voorkeur een lipbalsem met een uv-filter. Bevochtig je lippen nooit met je tong. Het geeft even verlichting maar daarna voelen ze zo mogelijk nog droger aan.

Handen

Vochtinbrengende handcrème (of lotion)
Ook je handen verdienen in het winterseizoen de nodige aandacht. Zet een handcrème bij de kraan waar je meestal je handen wast (in de badkamer, op het aanrecht in de keuken of in het toilet) en maak er een goede gewoonte van om iedere keer als je je handen gewassen hebt de crème aan te brengen. Let goed op het onderscheid handcrème en handlotion. Een handcrème is effectiever dan een lotion. Een lotion heeft het voordeel dat deze sneller intrekt. Gebruik je een lotion maar blijven je handen droog en gebarsten, dan is het zaak om over te schakelen op een crème (hoe onhandig vette handen dan ook mogen zijn).

Handschoenen
In de winter is het bovendien van belang om altijd direct je handen goed af te drogen. Ga nooit naar buiten met natte handen. Tijdens het opdrogen, wordt ook vocht aan je huid onttrokken. Maak er een gewoonte van om in de winter handschoenen te dragen. De huid is dan extra beschermd. Houd je niet van handschoenen, breng dan voor je naar buiten gaat een vette handcrème als bescherming aan.

Lichaamshuid

Vermijd zeep
Hoewel goed verstopt onder een dikke laag kleren, heeft ook de lichaamshuid te lijden van het winterseizoen. Vermijd tijdens het douchen en baden het gebruik van zeep maar gebruik milde, vochtinbrengende bad- en doucheproducten.

Vochtinbrengende crème
Dep je huid na het baden direct droog en breng onmiddellijk een vochtinbrengende crème aan. Wacht dus niet tot de huid al volledig droog is. Een nog ietwat vochtige huid neemt de crème beter op.

Voeten

Vergeet ook je voeten niet. Blijft de huid van je voeten droog en gebarsten, breng dan voor het slapen een vette crème aan en bescherm je lakens tegen vlekken door sokken te dragen. Zorg er wel voor dat de sokken de bloedcirculatie niet blokkeren. Knip de strakke boord van een paar sportsokken af zodat de sokken niet knellen.

Haar

Shampoo en balsem
Misschien heb je er nooit bij stil gestaan, maar ook je haar heeft van de winterkou te lijden. Kies een kwalitatief goede shampoo en gebruik na het wassen altijd een balsem. Een balsem die je uitwast, heeft een intensievere werking dan een leave-in balsem, terwijl een leave-in balsem gemakkelijker is in het gebruik. Ook de hoofdhuid kan in de winter droger zijn dan normaal. Verwar een droge huid niet met roos. In geval van een droge huid is een milde, vochtinbrengende shampoo geïndiceerd. In geval van roos een (niet-agressieve) anti-roosshampoo.

Muts
Ga niet met natte haren naar buiten om uitdrogen te voorkomen. Draag bij barre weersomstandigheden een muts of petje om je haar te beschermen.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!