Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Steeds meer fashionista's last van voeten

Steeds meer fashionista's last van voeten

door TRENDYSTYLETrendy schoenen en toch gezonde voeten. Kan dat?

Als je met een objectief oog (of erger nog: met het oog van een podoloog) de schoenencollecties in de meeste schoenenwinkels bekijkt, dan krijg je spontaan pijn in je voeten. De meeste modelletjes volgens de laatste schoenmode zijn ronduit ongezond.

Neem nu de schoenmode voor dit jaar. De schoenen zijn vaak superhoog óf superplat en de neuzen worden weer puntiger. Als fashionista heb je de keuze tussen 10 centimeter hak of helemaal geen hak. En laat nu eens volgens de experts een hak van 4 centimeter (er zo ongeveer net tussenin) de ideale hak voor onze gezondheid zijn!

Als je op slechte en ongemakkelijke schoenen loopt, loop je (letterlijk en figuurlijk!) het risico dat je voeten op je dertigste er de brui aan geven of op z'n minst tekens van 'verzwakking' gaan vertonen. Ongeveer de helft van de mensen schijnt op volwassen leeftijd voetklachten te hebben en het zal je niet verbazen dat de vrouwen daarbij in de meerderheid zijn. En toch zijn wij fashionista's vaak niet bereid om naar de goedbedoelde raadgevingen van de experts te luisteren en pijnigen we onszelf (en onze voeten) met hoge hakken en andere ongemakkelijke schoenen, puur en alleen omdat we er trendy en vrouwelijk willen uitzien, en misschien ook wel omdat we langer willen lijken waardoor we ons weer zekerder voelen. Iedere vrouw weet hoe pijn aan de bal van je voet aanvoelt en iedere fashionista weet hoe het is om met samengeknepen tenen in puntige schoenen door het leven te balanceren. En toch nemen we gemartelde voeten, vermoeide benen en zelf het vooruitzicht op pijnlijke knobbels aan de tenen (zoals de hallux valgus of hamertenen) vaak op de koop toe.

Hebben we dit alles aan Salvatore Ferragamo te danken, de uitvinder van de naaldhak die ontdekte dat vrouwen zoveel sierlijker gaan lopen als ze op een dun hakje balanceren? Of hebben we het te danken aan het algehele fashion system dat maar schoenen blijft produceren en schoenentrends blijft introduceren die podologisch gezien eigenlijk helemaal niet verantwoord zijn?

Hoe dan ook, als het aan experts ligt dan gaan de naaldhakken in de ban. En meteen ook. Hetzelfde lot is ook aan platte ballerina's, zeker die van het goedkopere soort zonder voetbed, beschoren. Een andere boosdoener is de teenslipper die problemen kan geven aan de huid tussen de tenen, de hielen, de voetzolen, maar ook aan de knieën, heupen en rug omdat we ons lichaam in alle mogelijke posities moeten draaien om de teenslippers aan onze tenen te houden.

Zo rigoureus als de podologen willen we niet zijn. We zouden onze Blahniks en Jimmy Choo's (als we ze al hadden!) nooit zomaar naar de prullenbak verwijzen! Maar net zoals met veel dingen geldt ook hier zoiets als 'Geniet, maar met mate'. Lange afstanden loop je op goede loopschoenen met een gedegen voetbed en niet op slippers of ballerina's (deze tip is vooral nuttig voor vakantiegangers die nog wel eens op slippertjes een hele stad willen gaan bezichtigen). Hoge hakken of superplatte schoenen kun je beter niet elke dag dragen en zeker ook niet uren achter elkaar. De beste hak is 3 tot 4 centimeter hoog. Wil je toch voor hoge hakken gaan, kies dan bij voorkeur hakken met een plateauzool zodat het 'hoogteverschil' tussen je hiel en de bal van je voet minder groot is.

Heb je klachten aan je voeten, kijk dan uit naar schoenen met een degelijk (ja, we weten het, het is een vreselijk woord, een vloek voor fashionista's) voetbed. Loop er in ieder geval niet mee door en raadpleeg tijdig de huisarts of podoloog. Niet alleen omdat het om je voeten (heel belangrijk!) gaat, maar ook - en hier spelen we in op het gevoel voor schoonheid dat je als fashionista vast hebt - omdat je voeten er op den duur niet mooier van worden en je wel eens op een punt zou kunnen aankomen waarop je in het geheel geen trendy schoenen meer aankunt! En dat zou zonde zijn...


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!