Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | De vette huid

De vette huid

De vette huid wordt meestal ervaren als een probleemhuid, ook al hoeft dat niet zo te zijn. Een vette huid is namelijk beter beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf en blijft in de tijd langer mooi. De huid is 'soepeler' en er ontstaan minder snel rimpels. Toch heeft men de neiging om negatief over de vette huid te zijn. Waarschijnlijk omdat de vette huid snel glimt en omdat de vette huid vaak met acné wordt geassocieerd. Reden waarom wij in dit artikel extra aandacht aan dit huidtype willen besteden.

Hoe herken je de vette huid?

De vette huid herken je aan het olieachtige laagje (talg) dat het oppervlak van de huid bedekt en aan de glim die veelal over de huid ligt, vooral op het voorhoofd, de neus en de kin (de zogenaamde t-zone).

waardoor wordt een vette huid veroorzaakt?

Een vette huid is het gevolg van een bijzondere overgevoeligheid van de talgklieren die door hormonen worden gestimuleerd. De boosdoeners zijn vooral de mannelijke (androgene) hormonen die vanaf de puberteit hun invloed doen gelden, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dit verklaart waarom de vette huid zich vooral in de puberteit manifesteert.

Een vette huid heeft dus niet zozeer met je voeding te maken. Chocolade of voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte maken je huid niet vet. Wel is het zo dat als je er te grote hoeveelheden van eet, je lichaam er meer moeite mee heeft de voedingsmiddelen te verteren. Dit kan een negatieve invloed op je huid hebben en pukkeltjes veroorzaken. Maar dat is dus meer een kwestie van spijsvertering. Het heeft dus niet zozeer te maken met wàt je eet, maar meer met de hoeveelheden die je ervan eet.

Een vette huid kan wel nauw samenhangen met stress, omdat stress de hormonenproductie kan stimuleren. Verder is het ook zo dat een vette huid een kwestie van erfelijkheid kan zijn. Je kunt je vette huid dus ook aan je familie te danken hebben.

De vette huid en acne

Door de overtollige talgproductie is de vette huid vatbaarder voor acné (ook al kan acné ook voorkomen bij mensen met een niet-vette huid). Acné wordt immers veroorzaakt door een overproductie van talg. De overtollige talg verstopt de poriën. Bacteriën die op het oppervlak van de huid leven kunnen in de verstopte poriën terecht komen en een ontsteking veroorzaken waardoor de huid rond de porie rood wordt en een pukkel ontstaat. In ernstige gevallen kan de ontsteking zo heftig zijn dat de huid schade wordt toegebracht en er littekens ontstaan. In geval van acné is het aan te raden de huid goed schoon te houden (zie hieronder ook de behandeling van de vette huid), de huid met specifieke producten te behandelen en zo nodig de huisarts te raadplegen.

Kan blootstelling aan de zon (of een zonnebankje) een (te) vette of acnéhuid verbeteren?

Over de positieve invloeden van de zon of een zonnebank op een (te) vette huid of op acnezijn de dermatologen het nog niet eens (over de schadelijke effecten van de uva/uvb straling op de huid wel! Voor het geval je het nog niet wist: ga nooit onbeschermd in de zon en wees uiterst voorzichtig met zonnebankjes). In ieder geval is het zo dat in de zomer vaak een verbetering van de vette huid optreedt, maar aan de andere kant kunnen de zon of zonnebank wel mee-eters veroorzaken. Van de regen in de drup dus.

Hoe verzorg je een vette huid?

Zoals voor alle andere huidtypen geldt ook voor een vette huid dat je agressieve producten beter kunt mijden. Een beetje talg moet er namelijk wel op de huid achterblijven om de huid tegen externe invloeden te beschermen. Behandel je de huid met te agressieve producten dan stimuleer je bovendien de huid om extra talg te gaan aanmaken en dat is nu juist niet de bedoeling. Je kunt het beste speciaal voor de vette huid ontwikkelde reinigingsproducten gebruiken. Was je je huid met zeep, zorg er dan wel voor dat je een alkalinevrije zeep gebruikt. Verder is het van belang dat je een crème of gel gebruikt die de talgproductie reguleert en normaliseert.

Hoe maak je een vette huid op?

Kies ook je make-upproducten zorgvuldig uit. Gebruik een vloeibare oil free foundation of een compacte foundation die weinig oliën bevat. Glim kun je tegengaan met losse poeder of met blot powder (papiertjes - met een monodosis compacte poeder - die je over je gezichtshuid haalt en de glim wegnemen).


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!