Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Een eeuwig jong gezicht?

Eeuwig jong? Een 'verjongingsformule' voor de huid

door TRENDYSTYLEDe bekende Amerikaanse dermatoloog Zoe Diana Draelos heeft eens in een van haar vele artikelen een 'verjongingsformule' geformuleerd. Ze geeft systematisch weer welke processen er in de loop van de tijd voor zorgen dat we er ouder uit gaan zien en wat we kunnen doen om deze processen te stoppen of in ieder geval te vertragen.

Eeuwig jong blijven is een utopie, maar we dachten Draelos' 'verjongingsformule' toch - in een zeer beperkte en absoluut niet wetenschappelijk versie - weer te geven. Gewoon om eens te kijken wat er nu allemaal gebeurt als we ouder worden en om een beetje een idee te krijgen van wat de moderne wetenschap ons op dit gebied te bieden heeft.

De botstructuur van het gezicht

De botstructuur van het gezicht is een van de belangrijkste elementen of beter gezegd 'de basis', want zonder een adequaat 'frame' voor de huid zal deze laatste gemakkelijk verslappen. Helaas begint het proces van botontkalking al op jonge leeftijd. Het is daarom heel belangrijk, stelt Draelos, om ervoor te zorgen dat je juiste dosis kalk, vitaminen en andere noodzakelijke stoffen binnenkrijgt of om - in overleg met de arts - andere maatregelen te nemen om botontkalking tegen te gaan.

De opbouw van het kraakbeen

Ook veranderingen in het kraakbeen dragen bij tot de veroudering van het gezicht, in het bijzonder het kraakbeen van de neus. De hormonen die in het derde trimester van de zwangerschap door het lichaam worden afgescheiden zorgen ervoor de neus 'naar beneden zakt' zodat men een 'rijper' aanzien krijgt. Ook hiertegen bestaan remedies, zoals het injecteren van bepaalde stoffen, die de 'jeugdigheid' van de neus doen behouden.

De hoeveelheid vet in het gezicht

In de loop van de jaren neemt de hoeveelheid vet in het gezicht af terwijl zich op andere plaatsen van het lichaam juist 'vetophopingen' voordoen. Volgens sommige wetenschappers heeft dit te maken met de afname van gh (groeihormoon) en de invloed daarvan op het slaapritme. Er wordt dan ook wel aangeraden om melatonin, een stof die invloed heeft op het slaapritme, in te nemen. Onze dermatoloog Draelos ziet echter veel heil in 'lipofilling' (ze raadt een facelift af omdat dat het gezicht hierdoor kan veranderen). Heel kort gezegd komt 'lipofilling' erop neer dat het gezicht weer wordt 'opgevuld' middels injecties met een vulmateriaal (eigen lichaamsvet).

De veroudering van de huid

Iedereen kent natuurlijk het verschijnsel van de huidveroudering die vooral wordt veroorzaakt door een afname van collageen. Ook de vorming van ouderdomsvlekken en gesprongen adertjes dragen bij aan een 'ouder aanzien'. De dermatoloog, stelt Draelos, heeft op dit gebied veel te bieden: collageen fillers, chemische peelings, verschillende laserbehandelingen, botox om de vorming van rimpels tegen te gaan, om maar enkele mogelijkheden te noemen. En verder reiken de zogenaamde 'cosmeceutica', zoals anti-aging crèmes, ons een helpende hand. Deze crèmes bestrijden vooral de uitdroging van de huid, die veelal de oorzaak is van de vorming van fijne lijntjes in het gezicht.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!