Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Striemen voorkomen en behandelen

Wat zijn striemen?

door TRENDYSTYLEZwangerschapsstriemenStriemen (de Latijnse naam is 'striae' - strepen) komen meestal daar voor waar de huid het meest 'gespannen' is, namelijk op de buik, op de zijkant van de billen, op de binnenkant van de dijen, op de liezen en rond de tepels. Het zijn dunne strepen, enkele centimeters lang en enkele millimeters breed.

Striemen ontstaan als je snel groeit (in de puberteit), in geval van een plotselinge gewichtstoename, als je spieren zich plotseling ontwikkelen (krachttraining bijvoorbeeld). De huid is niet elastisch genoeg om deze plotselinge veranderingen aan te kunnen en 'scheurt'. Praktisch gezien zijn striemen littekens.

De beperkte elasticiteit van de huid kan worden veroorzaakt door erfelijke factoren, door een verandering in de hormonenhuishouding, door zwangerschap of door een gebrek aan melk, vlees en vitaminen. Als de striemen vers zijn (dus net ontstaan), zijn ze paars- of roodachtig. Daarna worden ze wit en een beetje glanzend (parelmoerachtig).

Striemen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt in het algemeen, maar in het bijzonder voor striemen. Want heb je eenmaal striemen dan kom je er maar moeilijk vanaf.

Zit je in een 'groeistuip', ben je zwanger of snel aan het afvallen (is nooit goed!), houd je huid dan elastisch. Tegenwoordig zijn er veel 'anti-striae' producten. Maak er een gewoonte van om het 'anti-striem-product' van je keus iedere dag aan te brengen.

Wat kun je tegen striemen doen?

In het verleden zijn heel wat technieken uitgeprobeerd om striemen te verminderen. Zoals gezegd, zijn striemen eigenlijk littekens. Het is daarom in de regel af te raden om striae chirurgisch te laten behandelen. Dat zou leiden tot nieuw littekenweefsel. Een veel gebruikte methode echter die merkbare resultaten oplevert, is: micro-dermabrasie (wordt ook gebruikt in geval van littekens tegen gevolge van acne en waterpokken).

De bovenste laag van de striemen wordt verwijderd en de productie van nieuw collageen wordt gestimuleerd. Micro-dermabrasie heeft het meeste resultaat bij 'verse' striemen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter dus. De dermabrasie-behandeling wordt uitgevoerd door dermatologen. De behandeling bestaat uit 5 tot 10 sessies. Een dermatoloog zal je voor de behandeling kunnen aangeven bij welke striemen het resultaat het beste zal zijn.

Recentelijk wordt voor rode en witte striemen ook de dye-laser techniek gebruikt. Deze methode is echter nog een testfase.

Overigens zijn striemen minder zichtbaar als je bruin bent. Dus ga lekker in het zonnetje (met een anti-zonnebrandcrème natuurlijk!) of gebruik een zelfbruiner.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!