Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Striemen (striae) en laser

Striae (striemen). Vraag en antwoord.

door TRENDYSTYLEAls de zomer nadert, wordt het weer een item: striae of striemen, die irritante lijnen op je huid die met geen crème te vervagen zijn. Wat zijn de oorzaken? Hoe kun je ze voorkomen? En wat kun je ertegen doen als crèmes niet schijnen te helpen? Tijd om er meer over te weten!

Vraag: wat zijn striae (striemen)?

Antwoord: Striae, ook bekend als striemen, zijn paarsrode, rode of witte lijnen die zich vooral op de heupen, de buik en de borsten vormen. Ze ontstaan doordat het onderhuidse bindweefsel scheurt. De kleur hangt af van de 'versheid' van de striemen.

Vraag: hoe ontstaan striae?

Antwoord: Er zijn verschillende oorzaken voor striemen. Een van de bekendste oorzaken is het jojo effect. Striae komt veel voor bij jonge meisjes die snel vermageren en daarna weer drastisch aankomen. Ook een snelle groeiperiode kan striemen veroorzaken. Verder kan zwangerschap zorgen voor (zwangerschaps)striemen op de buik. Ook in dit geval is een snelle toename van omvang de oorzaak voor het ontstaan ervan.

Vraag: hoe kun je striemen voorkomen?

Antwoord: Het is niet gemakkelijk om striemen te voorkomen. Als je de oorzaken bekijkt, dan weet je meteen dat je gewichtsschommelingen beter kunt vermijden. Maar tijdens de zwangerschap is dat natuurlijk niet mogelijk. In dat geval is het aan te raden om de huid soepel te houden met verzachtende en hydraterende crèmes.

Vraag: wat kun je tegen striemen doen?

Antwoord: Er wordt wel gezegd dat er niets aan striemen te doen is, maar tegenwoordig bestaan er toch wel mogelijkheden om striae te vervagen of herstellen. Zo heeft de FDA (de Amerikaanse Food and Drug Administration in Amerika) de fractional laser therapie (met Palomar 1540) goedgekeurd als remedie tegen striae. Dit is een niet-ablatieve laser therapie die de huid niet beschadigt en pijnloos is. De gefractioneerde laserstraal genereert warmte die een soort minuscuul gaatje in de huid maakt. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd om nieuw collageen aan te maken en kunnen de scheurtjes in het bindweefsel herstellen. De therapie bestaat uit meerdere behandelingen. Na een behandeling is de huid gedurende ongeveer drie dagen wat rood en opgezwollen. Niet alleen levert de behandeling goede resultaten op voor wat betreft de striemen, de huid wordt ook steviger en compacter.

Vraag: helpen crèmes tegen striemen?

Antwoord: Helaas is er volgens veel dermatologen met crèmes niet veel tegen striae (als ze eenmaal ontstaan zijn) te doen. Het onderhuidse weefsel is gescheurd en bevindt zich zo diep in de huid dat crèmes er niet bij kunnen komen.

 


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!