Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Skincare. Je dagelijkse beautyroutine

Huidverzorging. Welke producten gebruik je en in welke volgorde?

Onze huid moet perfect zijn maar gebruik alsjeblieft - zo zeggen de visagisten - zo min mogelijk foundation want kunstmatige looks zijn er dit seizoen niet bij.

door TRENDYSTYLE
Check je beautyroutine. Het komende seizoen draait het allemaal om je huid en gebruiken we maar héél weinig make-up. Crèmes zijn hot, make-up is minimaal.

Tegenwoordig horen we steeds vaker de kreet 'natuurlijk'. Ons haar moet natuurlijk vallen en de kleur moet er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Onze huid moet perfect zijn maar gebruik alsjeblieft - zo zeggen de visagisten - zo min mogelijk foundation want kunstmatige looks zijn er dit seizoen niet bij. Natuurlijke schoonheid staat dit seizoen hoog in het vaandel.

En daarmee leggen de kappers en visagisten een zware last op onze schouders. Want een natuurlijke look vergt een goede basis: glanzend en gezond haar en een onberispelijke huid die zelfs zonder make-up egaal is en mooi glanst. Vandaag willen we ingaan op de huidverzorging.

Een goede huidverzorging is één van de beste investeringen die je kunt doen. Want de energie en tijd die je erin stopt, levert blijvende resultaten op waar je nu, maar ook in de toekomst, heel veel plezier van zult hebben.

Wil je je huid mooi houden, dan vergt deze constant iedere dag aandacht en verzorging. Op het gebied van de huidverzorging is er de laatste jaren veel gaande en de ontwikkelingen gaan snel. De producten zijn steeds geraffineerder en geavanceerder. Het worden er ook steeds meer. Een goede huidverzorging bestaat vandaag de dag uit verschillende producten die je na elkaar aanbrengt (dit wordt wel 'layeren' genoemd) en daarbij is het ook nog eens heel belangrijk dat je de juiste volgorde aanhoudt. We maken je een beetje wegwijs in de jungle van de cosmetica.

Reinigingsproduct voor ogen en lippen

Een van de belangrijkste aspecten van de huidverzorging is dat je je huid goed schoonhoudt. De eerste producten die je gebruikt, zijn dus reinigingsproducten. Gebruik je make-up haal die dan eerst af met een oog- en lipreiniger. Smeer mascara, oogschaduw en lippenstift niet over je gezicht uit door direct een cleanser over je hele gezicht aan te brengen, maar verwijder de make-up eerst 'plaatselijk' met een watje en wat product.

Cleanser (reinigingsproduct huid)

Vervolgens maak je je huid schoon. Je hebt hier de keuze uit allerlei producten. Van schuimende cleansers (vaak wat agressiever) tot crèmeachtige cleansers en reinigingsproducten op oliebasis. Verwijder het product met watjes (schoner dan een handdoek) en gebruik wattenstaafjes om make-up restjes uit je ooghoeken te verwijderen (niet met je vingers doen!).

Toner

De volgende stap is de toner. Een toner sluit de poriën en verwijdert de allerlaatste make-up restjes. Sommige toners bevatten ook voedende of vochtinbrengende bestanddelen.

Exfoliant

Moderne huidexperts raden aan om elke dag een chemische exfoliant (AHA of BHA) te gebruiken. Deze 'zuren' werken op verschillende fronten. Ze verwijderen de dode huidcellen, herstellen schade die door de zon is aangericht (vooral AHA) en reinigen de huid tot diep in de poriën (vooral BHA). Exfolianten - maar ook klassieke scrubs - breng je op een perfect gereinigde huid aan, dus na reinigingsproducten en toner, zodat ze goed hun werk kunnen doen.

Serums en essences

Er zijn een paar algemene regels voor de volgorde van de huidproducten. De reinigingsproducten komen altijd als eerste omdat je natuurlijk geen hydraterende of voedende producten op een niet-schone huid gaat aanbrengen. En verder werk je altijd van de 'lichtere' producten naar de 'zwaardere' producten. Dus eerst serums of essences voordat je met hydraterende of voedende crèmes aan de slag gaat.

Klop het serum of essence met lichte vingertoppen in je huid en geef het product tenminste een paar minuten de tijd om in te trekken.

Voor alle producten geldt: vergeet je nek niet. Reinig ook die huid grondig en breng verzorgende producten ook op je nek aan. De nek is vaak de eerste zone die tekenen van veroudering laat zien (vaak ook omdat we juist deze zone vergeten).

Voedende of hydraterende crèmes

Nu is het de beurt van voedende of vochtinbrengende crèmes. Welke crème je kiest, hangt natuurlijk van je huidtype af. Verder zal ook de ervaring het je leren. Het blijft proberen totdat je de crème vindt die voor jou het beste werkt. En zelfs dan kan er een moment komen dat deze crème niet meer voldoet en dat je naar een andere crème moet uitkijken omdat je huid een ander type verzorging nodig heeft. Masseer de crème voorzichtig in de huid zodat'ie goed intrekt. Met deze massage stimuleer je bovendien de bloedcirculatie.

Primers, foundations, BB (of CC) creams

Je huid is nu klaar om opgemaakt te worden. Less is more! is het motto. Gebruik zo min mogelijk product. Heb je een egale huid dan kun je soms met een primer al volstaan. Of anders kun je een BB cream (Blemish Balm) of een CC cream (Colour Correcting) gebruiken. Deze doen net iets meer dan gekleurde dagcrèmes. Overigens is het verschil tussen een BB cream en een CC cream niet zo enorm groot. Beide claimen dat ze de huid verzorgen en oneffenheden en roodheid corrigeren. Bij CC creams ligt het accent nog wat meer op het corrigeren van de teint, maar het zal vooral van het specifieke product afhangen wat het precies voor je doet. Gebruik je een foundation, gebruik dan een minimale hoeveelheid. Je kunt er zelfs voor kiezen om het product niet over je hele gezicht aan te brengen, maar alleen waar nodig.

Antizonnebrandcrème: een apart hoofdstuk

Een crème met een zonnefilter is een must, ook in de winter. Veel crèmes en ook foundations en BB/CC creams bevatten al een SPF. Wees je er echter van bewust dat je met dit soort crèmes anders omgaat dan met een antizonnebrandcrème. Zeker als je weinig product aanbrengt (en dat is de trend!) dan is deze bescherming vaak niet voldoende. Als de zon een beetje schijnt, is het daarom aan te raden om specifieke SPF te gebruiken. Breng dit product vòòr foundation en andere teint corrigerende producten aan. Voor overdag kun je bijvoorbeeld voor een voedende of hydraterende crème met een hoge SPF kiezen. Of je kunt een antizonnebrandcrème gebruiken die tegelijkertijd voedt of hydrateert. En natuurlijk kun je 'layeren', dus eerst een voedende/hydraterende crème aanbrengen en dan een product met een SPF-filter. Als je je gezichtshuid maar tegen de zon beschermt.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!