Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Ouderdomsvlekken

Pigmentvlekken (ouderdoms-vlekken). Een herinnering aan de zon

door TRENDYSTYLEEtherisch bleek of sportief bruin? Ook onze gedragingen in de zomer en in de zon zijn aan trends onderheven.

Verantwoord en veilig zonnen staat vandaag de dag voorop. Een licht gebruinde huid mag mits je je zonnige tintje verstandig hebt opgebouwd. Steeds meer Hollywoodsterren en modellen zweren echter bij een doorschijnend bleke huid die koste wat het kost (al moet je met een parasol zwemmen zoals Madonna dat schijnt te doen) geen zonlicht mag hebben. Het is vooral ook deze trend die de recente discussie over vitamine D en de noodzaak van zonlicht op gang heeft gebracht.

Generaties van nu (hopelijk) bewuster in de zon

De niet aflatende waarschuwingen voor de zon en de etherisch-bleke-huidtrend (die overigens niet nieuw is maar bijvoorbeeld ook in de oudheid en in de pruikentijd in zwang was) zullen de jonge generaties van nu er ongetwijfeld van hebben doordrongen dat je zuinig op je huid moet zijn en verstandig met de zon moet omgaan. Anders ligt het voor oudere generaties. Bij de jongeren uit de jaren '80 bijvoorbeeld leefde dit bewustzijn nog niet zo sterk. In die tijd was een diepgebruinde huid in de mode en lag de jeugd graag urenlang - ook onbeschermd en op de heetste uren van de dag - in de zon te bakken. Een perfecte basis voor vroegtijdige rimpels en pigmentvlekken.

Pigmentvlekken

Onze huid heeft een geheugen als van een olifant. Verbrandingen en overmatige zonnen laten hun sporen achter. De gevolgen zijn misschien niet meteen zichtbaar maar doen zich op latere leeftijd gelden. Dit geldt vooral ook voor pigmentvlekken. De jongeren uit de jaren '80 kunnen in deze tijd - als veertigers en vijftigers - de rekening van overmatig zonnen gepresenteerd krijgen en met vroegtijdige ouderdomsvlekken op het gezicht, decolleté en de handen worden geconfronteerd.

Naast een zonovergoten verleden zijn er ook andere factoren die kunnen bijdragen aan de vorming van donkere vlekken aan de huid. Zo kunnen sommige medicijnen in combinatie met de zon voor donkere vlekken zorgen. En iedereen kent wel het 'zwangerschapsmasker', het resultaat van een verandering in de hormoonhuishouding, aanleg en blootstelling van de huid aan de zon. Deze vlekken verdwijnen - anders dan ouderdomsvlekken die zijn ontstaan door overmatige blootstelling aan UV-straling - in de loop van de tijd meestal vanzelf weer.

Wat kun je tegen ouderdomsvlekken doen?

Ouderdomsvlekken zijn niet anders een opeenhoping van melanine, het pigment dat de huid een bruine kleur geeft. Is de pigmentvorming niet gelijkmatig, dan ontstaan de vlekken die wel ouderdomsvlekken, levervlekken, UV-vlekken of zonnevlekken worden genoemd.

Zoals altijd, is voorkomen beter dan genezen. Het is en blijft belangrijk om je huid goed tegen de schadelijke invloed van UV straling te beschermen. Krijg je toch met vlekken te maken, dan zijn er wel enkele methodes om deze minder zichtbaar te maken.
Een daarvan is de behandeling met een huidproduct dat hydroquinone bevat. Hydroquinone is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Het product remt de pigmentvorming waardoor de vlekken minder zichtbaar worden.

Een andere remedie die door dermatologen wordt aangedragen, is de laserbehandeling. De moderne lasertechnologieën zijn steeds geavanceerder en zouden ook bij ouderdomsvlekken goede resultaten opleveren. Vanzelfsprekend is het altijd belangrijk dat je je tot een kundige arts wendt en dat je je goed laat voorlichten.

Verder is het goed om te weten dat tijdens behandelingen met hydroquinone en laserbehandelingen de zon zoveel mogelijk vermeden moet worden (logisch want anders ga je de pigmentvorming weer stimuleren). Plan deze behandelingen daarom bij voorkeur in de winter in en bescherm je huid tijdens de behandeling goed tegen de zon. De behandelend arts kan je hier verder over adviseren.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!