Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Weg met die haartjes!

Weg met die haartjes

Wat is de beste ontharingsmethode? Dat hangt van de zone af en van wie het doet: jijzelf of de schoonheidsspecialiste.

door TRENDYSTYLEWat is de beste ontharingsmethode? Dat hangt van de zone af en van wie het doet: jijzelf of de schoonheidsspecialiste. Harsen kun je bijvoorbeeld beter aan de schoonheidsspecialiste overlaten. Voor kleine oppervlakken is de beste methode: elektrocoagulatie... Alles over de verschillende methodes, de voor- en nadelen en het belang van een goede hygiëne.

De ontharingsmethoden

Harsen
Harsen is een snelle methode die geschikt is voor bovenlip, kin, benen, bikinilijn, oksels, wenkbrauwen en rug. Het resultaat is in vergelijking met methodes als ontharingscrème en scheren lang te noemen: van vier tot zes weken. Bovendien worden de haartjes na regelmatig harsen steeds minder en zwakker.

De hars wordt op de te behandelen zone aangebracht en afgedekt met een reepje stof dat er vervolgens met een besliste beweging eraf wordt getrokken. Deze nogal bruske beweging maakt het harsen vaak pijnlijk en kan de huid irriteren.

Harsen en haarvaatjes
Vaak denkt men dat warme hars de oorzaak is van kapotte haarvaatjes. Dit is niet juist. Het is niet de warmte van de hars, maar juist de snelle beweging waarmee de haartjes worden verwijderd veroorzaakt kapotte haarvaatjes. Het is daarom beter om het harsen aan de schoonheidsspecialiste over te laten. Zij heeft in de regel meer behendigheid, is sneller en onthaart met een enkele beweging een oppervlak waar je thuis vaak meerdere strookjes voor nodig hebt. Hoe sneller, hoe beter.

Ontharingscrèmes
Het ontharen met daarvoor geschikte crèmes is snel en gemakkelijk maar het haar komt sneller terug dan bijvoorbeeld bij harsen. De haartjes kunnen bovendien dikker en donkerder worden. Het is aan te raden om de ontharingscrème, voor het gebruik, op een klein plekje van de huid te testen. Vaak kunnen zich namelijk allergische reacties voordoen. Nog een nadeel van ontharingscrèmes is dat ze een zorgvuldig opgebouwd bruin kleurtje teniet doen. Bij het ontharen worden immers, behalve de haartjes zelf, ook oppervlakkige huidcellen verwijderd. Met name in de zomer kun je daarom beter harsen omdat je dit meer eens in de vier tot zes weken hoeft te doen.

Scheren
Scheren is een uiterst snelle, gemakkelijke en goedkope methode van ontharing. Maar op den duur is het zeker niet de beste methode. Scheren maakt de haartjes stugger en donkerder. Er kunnen zelfs stoppeltjes ontstaan. Bovendien komen de haartjes snel terug.

Elektrocoagulatie (elektrisch ontharen)
Elektrocoagulatie is het verwijderen van de haartjes door middel van elektrische stroom. Een naaldje wordt in de huidfollikel gestoken en het haarzakje wordt door een elektrische stroompje verhit en vernietigd. Anders dan men zou denken is de behandeling in het geheel niet pijnlijk. Het is een precieze en veilige methode, die uiterst geschikt is voor kleine oppervlakken, zoals de bovenlip en de haartjes rond de tepels.

Elektrocoagulatie kan definitief zijn (hoeft niet, omdat andere factoren de haargroei kunnen stimuleren, zoals bepaalde medicijnen, hormonenkuren en soms zelfs de anticonceptiepil). Vandaag de dag is de techniek uiterst geraffineerd en kan naar gelang de te behandelen zone, het type haar en de type huid, de meest geschikte stroom worden ingesteld. Na twee of drie behandelingen is er al sprake van een verbetering, en na vijf behandelingen zal de haargroei al voor een groot deel zijn teruggebracht.

Het is van groot belang om te informeren naar de deskundigheid van de schoonheidsspecialiste die de elektrocoagulatie uitvoert. Hoe sneller en preciezer, hoe beter. Je kunt beter iets meer te betalen dan in de handen van een ondeskundig persoon terecht te komen.

Crèmes die de haargroei remmen
Voor een elektrocoagulatie-behandeling is het raadzaam om de haartjes te behandelen met een crème die de haargroei remt (te verkrijgen bij ondermeer de schoonheidsspecialiste). Dit vergemakkelijkt de behandeling. Dezelfde crème kan ook in combinatie met andere ontharingsmethoden worden gebruikt, bijvoorbeeld na het harsen of na het gebruik van ontharingscrèmes. De haartjes komen minder snel terug en zijn minder hard.

Een goede hygiëne voor een na de ontharing is van groot belang
Na de ontharing kunnen zich kleine infecties voordoen. Op de huid vormen zich kleine rode puntjes en soms zelfs puistjes. Dit verschijnsel - ook wel aangeduid met het woord 'Folliculitis' - wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne, bijvoorbeeld door het gebruik van niet ontsmette instrumenten en pannetjes voor het verwarmen van de hars, om maar niet te spreken van gerecyclede hars. Als er zich na het ontharen kleine ontstekingen voordoen, mag de huid niet meer onthaard worden (er kunnen dan zelfs grote, rode blazen ontstaan). Ontsmet de huid goed en vraag aan je arts of apotheker een geschikte crème.

Hoe kun irritatie voorkomen? Een goede hygiëne, zowel voor als na de ontharing, is uiterst belangrijk. Volg daarvoor de navolgende regels nauwgezet:

  • Scrub je huid (met een milde scrub of een ruwe handdoek) om dode huidschilfertjes te verwijderen en om ervoor te zorgen dat alle haartjes rechtovereind staan (om ingegroeide haartjes te voorkomen).
  • Maak je huid daarna goed schoon met een desinfecterende vloeistof of een destillaat van bijvoorbeeld menthol en malve.
  • Verwijder na het ontharen de harsresten met een watje met olie/zorg ervoor dat je restjes ontharingscrème goed verwijdert.
  • Herstel het evenwicht van de huid met een zuurgraadherstellende crème. Na de ontharing heeft je huid extra bescherming nodig, omdat behalve de haartjes ook oppervlakkige huidcellen worden verwijderd.
  • Gebruik geen deodorant of andere geparfumeerde producten op een pas onthaarde huid.

Let op! Na het ontharen kan de huid kleine rode stipjes vertonen. Deze verdwijnen meestal binnen een paar uur of de loop van de volgende dag. Zijn de rode vlekjes blijvend, dan kan dat duiden op een gebrek aan vitamine A (de vlekjes hebben dan niets van doen met de ontharing en je doet er goed aan om je tot je arts te wenden).

In de oudheid onthaarden de Egyptenaren en Romeinen zich al. De Egyptische priester deden dat om godsdienstige redenen. De Romeinen meer om praktische en hygiënische redenen. Zij lieten zich, voordat zij de termen betraden, ontharen door slaven die speciaal daarvoor waren aangesteld. Voor het baden en de massages was het beter om een compleet glad huidje te hebben.

In de moderne tijd, rond 1900, begonnen ook de vrouwen zich te ontharen. Langzamerhand werden de rokken korter en mochten de vrouwen, bijvoorbeeld op het strand, meer huid gaan vertonen dan zij tot dan toe gewend waren. In de jaren '30 tot '60 kwamen de eerste ontharingsproducten op de markt: ontharingscrèmes, 'lauwe' hars en de eerste apparaten voor warme hars. In de jaren '90 werd ontharing een ware must. 70 tot 80% van de vrouwen onthaart zich thans.

Meer over ontharen op trendystyle
Weg met die haartjes
Ontharen: voorzichtigheid geboden!
Ontharen in vogelvlucht
De seksuele betekenis van ontharen
Ontharen: de 'total nude' trend


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!