Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | De strijd tegen mee-eters

De strijd tegen mee-eters. Weg met die zwarte puntjes

Mee-eters, die zwarte puntjes op je huid, mogen dan klein zijn maar ze ontsnappen niet aan het oog. Ze kunnen zomaar ontstaan en soms zelfs jarenlang blijven zitten. Ze zorgen voor grove poriën en geven de huid een onrustig aanzien.

Wat zijn mee-eters, hoe ontstaan ze en vooral: hoe kom je ervan af?

Wat zijn mee-eters?

Met mee-eters worden in de volksmond vaak verstopte poriën met een zwart puntje bedoeld. De medische naam voor mee-eters is comedoon. Er bestaan zwarte (blackheads) en witte comedonen (whiteheads).

Bij zwarte comedonen is de afvoergang van de porie open maar verstopt door een opeenhoping van talg die niet naar het huidoppervlak kan afvloeien. De zwarte verkleuring wordt verklaard door de aanwezigheid van melanine (maar er wordt ook wel gezegd dat dit deze verkleuring optreedt door contact met zuurstof in de lucht). Een mee-eter kan leiden tot een blijvend grove (openstaande) porie.

Als de afvoergang van een met talg verstopte porie gesloten of erg nauw is, is er sprake van een witte comedoon (whitehead). In dit (bijna) gesloten systeem kunnen bacteriën gaan woekeren en uiteindelijk kunnen puistjes ontstaan.

Hoe ontstaan mee-eters?

Hormonen worden wel als hoofdoorzaak voor de mee-eters genoemd. De mee-eters ontstaan vaak in de vettere zones van het gezicht: rond de neus, kin, voorhoofd en langs de haarlijn. Maar mee-eters kunnen ook ontstaan door externe factoren, zoals het gebruik van (te vette) cosmeticaproducten.

Hoe kun je mee-eters verwijderen?

De verleiding is groot om de mee-eters uit te drukken. Je loopt echter het risico dat de huid ontsteekt of dat je blijvende littekens veroorzaakt. Wil je toch een mee-eter uitdrukken, stoom dan eerst je huid (met warme maar niet hete stoom!) om de poriën te openen, zorg ervoor dat je met schone handen werkt (beter nog als je een schone tissue gebruikt) en laat de mee-eter zitten als deze zich niet gemakkelijk laat verwijderen.

Een professionele gezichtsreiniging bij de schoonheidsspecialiste kan uitkomt bieden. Deze professionals weten precies hoe ze te werk moeten gaan en hoe ze littekens moeten voorkomen. Tegenwoordig wordt voor de verwijdering van mee-eters in de beautysalon soms een 'blackhead removal gun' gebruikt, een machine met een zuignapje dat de huid vacuüm trekt en de mee-eters uit de huid zou trekken. Over het gebruik en nut van deze machine bestaat onenigheid.

Een andere methode die vaak gebruikt wordt om mee-eters te verwijderen, zijn porie strips. Ook hierover bestaat onenigheid. Ze zouden de huid kunnen beschadigen en mogen in ieder geval alleen op een gezonde en gave huid gebruikt worden (dus niet op een ontstoken huid, een zonverbrande huid of een couperose huid, om maar wat voorbeelden te geven).

Hoe kun je mee-eters voorkomen?

Een goede dagelijkse gezichtsreiniging is de basis voor een gladde, reine huid en kan ook het ontstaan van mee-eters voorkomen of beperken.

Was je huid 's morgens en 's avonds met niet agressieve producten. Vermijd zeep en dikke, vettige producten die je poriën kunnen verstoppen. Gebruik na de reiniging van je huid een milde toner (zonder alcohol).

Specifieke scrubs kunnen helpen om mee-eters te bestrijden of voorkomen. De experts raden aan om een scrub op basis van salicylic acid (bekend onder de afkorting BHA, beta hydrogy acid) te gebruiken. Salicylic acid, een afgeleide van de aspirine en daarom ook ontstekingremmend, dringt (in tegenstelling tot AHA, alpha hydrogy acid) in de poriën door en heeft een reinigende functie. Producten op basis van BHA zijn bij de parfumerie of in de apotheek verkrijgbaar.

Ook producten op basis van benzoyl peroxide bevatten, kunnen helpen in de strijd tegen mee-eters. Benzoyl peroxide heeft een goede desinfecterende werking.

Vaak wordt aangeraden om 'oil free' cosmetica producten te gebruiken om het ontstaan van mee-eters te voorkomen. Hierover bestaat echter (wederom) onenigheid. Volgens sommige experts is deze aanduiding geen garantie en zou het eerder aan te raden zijn om vooral dikke, vettige producten te vermijden.


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!