Kapsels, fashion en modetrends, kleding tips en make-up trends op Trendystyle
HOME KAPSELS BEAUTY FASHION LIEFDE HOROSCOOP CULINAIR LIFESTYLE MANNEN
 

Home | Beauty | Lichaamsverzorging | Verzorging van de gezichtshuid

Verzorging van de gezichtshuid

door TRENDYSTYLEWe krijgen veel vragen over huidverzorging. Vooral om en nabij de twintig schijnt daar nogal wat onduidelijkheid over te bestaan. Hoeveel aandacht moet je op die jonge leeftijd aan je huid besteden? En wat moet je eigenlijk doen om je huid jong en mooi te houden?

Een basishuidverzorging - voor jong en oud - bestaat uit drie, zo je wilt vier, stappen. We zullen ze hieronder behandelen.

Stap 1: reinigen

Dit is de allerbelangrijkste stap, een stap die eigenlijk nooit mag worden overgeslagen. De huid moet zowel 's morgens als 's avonds (vooral 's avonds!) gereinigd worden. Gebruik voor het reinigen van je gezichtshuid een mild reinigingsproduct zonder zeep (zeep droogt de huid uit en kan de poriën verstoppen). Zorg ervoor dat het water waar je je gezicht mee afspoelt lauwwarm is. In geen geval mag het water erg koud of erg warm zijn, omdat kleine haarvaatjes hierdoor kunnen springen (dit is vooral van belang als je last hebt van couperose). Als je huid schoon is, kun je daarna - en dat is zeker aan te raden in geval van een vette huid met grove poriën - een adstringerende lotion gebruiken. De lotion verwijdert de laatste vuilrestjes (en het reinigingsproduct dat je hebt gebruikt) en sluit de poriën. De huid rond je ogen heeft extra aandacht nodig. Gebruik hiervoor een speciale reiningsmelk of -lotion en ga delicaat te werk.

Stap 2: hydrateren en/of voeden

Crèmes hebben meerdere functies: zij zorgen ervoor dat het vochtgehalte in de huid op peil blijft en voeden de huid. Ben je nog jong en heb je een droge huid, dan kun je het beste een vochtinbrengende crème gebruiken (daarnaast is het natuurlijk van belang dat je iedere dag voldoende water drinkt). Heb je een vette huid, dan is het aan te raden om een crème te kiezen die de talgproductie reguleert en normaliseert. Een oudere huid - ongeveer vanaf 30 jaar - heeft baat bij extra vitamines en andere voedende en verzorgende bestanddelen. Denk daarbij aan crèmes met vitamine C en retin-A. Het is aan te raden om de huid rond je ogen met een speciale oogcrème te behandelen (ook al zijn de meningen hierover verdeeld). De crèmes voor je gezicht zijn vaak te vet en de structuur van de huid rond je ogen vraagt om een specifiek product. Als je niet weet, welke crèmes je het beste kunt kiezen, vraag dan advies in een parfumerie of bij de schoonheidsspecialiste. Zij kunnen je huid snel en gemakkelijk analyseren en kunnen je vertellen bij welke producten je huid baat heeft.

Stap 3: scrubben

We hebben al gezien dat het schoonhouden van de huid erg belangrijk is. Eén maal per week scrubben is dan ook een must, zeker als je jong bent. Kies een milde, niet al te agressieve scrub. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid delicater. Houd daar bij het scrubben rekening mee. Soms is het beter om langere tussenpauzes tussen de scrubbeurten in te lassen. Na het scrubben kun je je huid verwennen met een verzorgend of kalmerend masker (bijvoorbeeld met komkommer). Je huid voelt dan weer 'als nieuw' aan.

Een goed alternatief voor de 'mechanische' scrubbeurten die vooral op de wrijving tussen je huidoppervlak en de korreltjes in de crème zijn gebaseerd, is de dagelijkse behandeling van je huid met hydroxy-zuren die zijn gebaseerd op een 'chemische' werking.

Stap 4: beschermen

We zeiden dat het reinigen van je huid de belangrijkste stap is, maar minstens net zo belangrijk is het beschermen van je huid tegen - wellicht de grootste - boosdoener: de zon. Er wordt wel gezegd dat 90% van de verouderingsproblemen van de huid veroorzaakt zijn door de zon. Maak er dus een gewoonte van om je huid - hoe jong of oud je ook bent - altijd tegen de zon te beschermen met een UV-filter. Ook op dagen dat de zon niet schijnt, en ja, ook in de winter. Want blootstelling aan de zon is funest en heb je je huid in je enthousiaste tienerjaren veelvuldig en onbeschermd aan de zon blootgesteld, dan is het heel goed mogelijk dat je vanaf je dertigste al met de gevolgen wordt geconfronteerd. Gebruik dus een dagcrème met een uv-filter, of breng - nadat de dagcrème is ingetrokken - een antizonnebrandcrème aan. Vergeet ook je lippen niet.

Opmerkingen:

  • Verwaarloos de huid van je hals niet. Geef je hals dezelfde 'behandeling' als je gezichtshuid. Anders riskeer je dat de huid van je hals sneller veroudert dan je gezichtshuid.

  • Er wordt wel gezegd dat het beter is om niet te jong met anti-aging producten te beginnen omdat de huid er dan aan zou wennen. We laten in het midden of dit waar is of niet. Er zijn hier verschillende meningen over. In ieder geval is het nooit te vroeg om je huid goed te verzorgen en te beschermen (zie de basisstappen hierboven).


Ik ben Charlotte, fashion addict, make-up junk, globetrotter en oh ja… hoofdredactrice van Trendystyle. Via mijn kolom The Blonde Potato deel ik graag mijn passie voor de mooie dingen in het leven met jullie. Laten we vooral onze ervaringen uitwisselen!